Díjazták a legszebb nóniuszokat

Noniusz Kiemelt

Október 13-14. között Mezőhegyesen, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság területén az idei szezon zárásaként zajlott az Országos Nóniusz Tenyészszemle.

Az egykori Ménesparancsnoki épület előtt küllemi bírálattal kezdődött a tenyészmén jelöltek szemléje, ezt a fedeles lovardában mozgásbírálat követte felvezetve és szabadon, ahol az egyes jármódok hosszát, lendületét és a szabályosságát bírálta a Bizottság. A látottakat dr. Pataki Balázs kommentálta, részletesen elemezve a mének tulajdonságait és képességeit. A Bíráló Bizottság tagjai Faluhelyi Tibor, ifj. Barna Gergely, Bartók László, Zilahy István, Ibrányi András és Győri Zsolt voltak.

A mének küllemi bírálatát sajátteljesítmény-vizsga követte a lovaspályán, ahol a Bíráló Bizottság díjhajtó feladatban vizsgálta az idomítottságot, a vérmérsékletet, az együttműködésre való hajlandóságot. A szubjektív vizsgarészeket a mének lépésének metrikus mérése követte lépésben és ügetésben az objektív értékeléshez.

A vasárnapi vizsganap a 2018-ban született kanca- és méncsikók bemutatásával kezdődött a lovaspályán. A három díjazott kancacsikó között a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. Nonius XIV-2 Egres nevű, februárban született, 5055 Nonius XVII-1 Nílus apaságú, 320 Nonius I-13 Nőtincs anyaságú csikója is helyet kapott.

Egres
Nonius XIV-2 Egres

A méncsikók közül Barna Gergelyné, eleki tulajdonos Eposz nevű, 5662 Nonius VIII-78 Torda apaságú, valamint Pappné Földesi Dóra, dévaványai tulajdonos Ede nevű, 4589 Nonius XLIX-19 Kalifa apaságú csikói jutottak az összevont csikóchampionátusba.

Eposz
Nonius XIV-12 Eposz

A csikók felvezetését követően a kancák bemutatása következett. A 3-10 éves kategóriában tizenkilenc egyedet mutattak be a felvezetők, ezek közül öt ló tenyésztője és tulajdonosa a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. A Bíráló Bizottság Nonius-11 Zuzmónak ítélte oda a győzelmet. A 10 éven felüli kategóriában két mezőhegyesi kancát, 322 Nonius I-2 Nellit és 3878 Akitos Nonius-43 Jázmint díjazták.

A csikóchampionátust Nonius XIV-134 Eperke, 5055 Nonius XVII-1 Nílus apaságú kancacsikó nyerte. Tenyésztője és tulajdonosa: Bartolák Gáborné, Gerendás.

Eperke
Nonius XIV-134 Eperke

A hat bemutatott mén közül kettő a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. lova volt, Nonius XIV-25 Bálint és Nonius XIV-10 Bajor, mindkettő megkapta a tenyésztési engedélyt.

Sportpályafutása végén ünnepélyes keretek között búcsúzott el a kiváló Nonius XVII. Nutria-23, 13 éves kanca.

A tenyészszemle után a már hagyománnyá vált kettesfogathajtó akadályversenyen tíz fogat mérte össze tudását a Papp János által épített pályán. A fogathajtók ostoraikon kis fekete szalaggal emlékeztek a néhány napja elhunyt Galambos Sándor kocsikészítőre.

Az első fordulóban öt fogat teljesítette hibátlanul a pályát, majd az összevetésben Deli Dániel, a Makó Silver L.E. versenyzője Csanádpalota Nonius-162 Ali és Nonius-128 Otelló lovaival hibátlanul, 150,64 időeredménnyel megnyerte a versenyt.

Olaszfanonius 133Bitang
Olaszfa Nonius-133 Bitang

Forrás és fotó: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság

Kapcsolódó cikkek
Kommentek