Nóniuszokra pattannak az osztrák lovas rendőrök

Noniusz Hippoevent2

Hagyományos magyar lófajtánk, a nóniusz rendőrlóként idehaza már sokszorosan bizonyított, ezért egyre nagyobb iránta a nemzetközi érdeklődés más országok rendfenntartó erői részéről. Ezúttal Ausztriában áll szolgálatba két mezőhegyesi nóniusz, hogy határvédelmi feladatokat lássanak el az újonnan életre hívott lovas rendőrségnél.

Magyarország Kormánya július 26-i határozatának értelmében hazánk két mezőhegyesi születésű nóniusz heréltet ajándékoz hazánk Ausztriának az osztrák lovas szolgálat felállításához, melynek elsődleges célja az illegális migráció megállítása.

Mezőhegyes Nonius-22 ZADAR elegáns, négy láb kesely fekete herélt 2013 júniusában született Mezőhegyesen. Anyja 272 Nonius XL-68 Dorka, apja 055 Nonius XVII-1 Nílus. 2016 novemberében került a Készenléti Rendőrség Lovas Alosztályához. A fajtához mérten jó mozgással rendelkezik. Emberközpontú, jóindulatú, fegyelmezett ló. Az újdonságokra érdeklődően reagál. Kiképzését követően leginkább a déli határon látott el szolgálatot, a Nemzeti Lovas Díszegységben egy alkalommal díszelgett.

Mezőhegyes Nonius-8 ZALÁN jegytelen nyári fekete herélt 2013 áprilisában született Mezőhegyesen. Anyja 297 Akitos Nonius-17 Ilka, apja 5270 Nonius 31-70. 2016 decemberében került a Készenléti Rendőrség Lovas Alosztályához. Jó idegrendszerű, jó lovaglású ló, értelmes, gyorsan tanul, az új kihívásokra érdeklődően reagál. Emberközpontú, lovasához kötődik, ugyanakkor fegyelmezett és jól nevelt. Jó lovassal alkalmas minőségi teljesítményre, lovas rendőri bemutatókra is kiváló. Kiképzését követően leginkább az illegális migráció keretében a déli határon látott el szolgálatot Zadarhoz hasonlóan. A Nemzeti Lovas Díszegységben egy alkalommal díszelgett.

Lovasrendorgaleria 3
Lovas rendőr a Nemzeti Lovarda egyik kültéri pályáján - Fotó: Riderline

Mint arról korábban beszámoltunk, június végén a Nemzeti Lovarda adott otthont a magyar és az osztrák lovas rendőrök találkozójának, ahol a külföldi vendégek bepillantást nyertek itthoni kollégáik munkájába.

Madarász Róbert rendőr őrnagy, a Készenléti Rendőrség Lovas Alosztályának vezetője ekkor elmondta, hogy Ausztriában 1955-ben megszűnt a lovasrendőri szolgálat, azonban a jelenlegi kormány az illegális migráció visszaszorítása miatt szeretné ismét bevezetni, ezért kezdeményezte a találkozót és a tapasztalatcserét osztrák nagykövetség. Az osztrák vendégek két napra érkeztek magyar kollégáikhoz, hogy megismerjék munkájukat, működési rendszerüket, feladataikat, felszereléseiket és persze lovaikat.

Madarász Róbert a Riderline-nak elmondta, a találkozó során kiemelt hangsúlyt fektetnek a magyar lófajták bemutatására, azon belül is a Lovas Alosztály által is használt nóniuszokra. A Készenléti Rendőrség Lovas Alosztályának vezetője azt is elmondta, hogy öt év alatt, több évjárat lovainak kipróbálásával építették fel a nóniusz rendészeti profilját a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdasággal együttműködve.

A projekt sikerét jól mutatja, hogy a nóniuszok rendészeti célú felhasználása iránt egyre intenzívebb nemzetközi érdeklődés mutatkozik. Először a V4 országok irányából érkezett megkeresés, majd idővel Európa-szerte híre ment a magyar rendőrlovaknak. Belgiumban jelenleg is szolgál nóniusz. De még a sportlótenyésztéséről híres Hollandia is a mezőhegyesi nóniuszok iránt érdeklődik, hiszen a fajtának a rendvédelmi feladatok ellátása során pont előnyére válik az, amire sportcélú alkalmazásban a hátrányaként tekintettek, mondta Madarász Róbert. De Máltáról és Kuala Lumpurból is érkezett már megkeresés.

Mivel idehaza nagyon sokféle feladatot el kell látniuk a lovas rendőröknek, a nóniuszok számos területen bizonyították rátermettségüket. Kevés hasonló egység létezik Európában, ahol az állami protokoll, rendvédelmi és határőrizeti feladatok, a versenyeken és különféle rendezvényeken való részvétel, iskolákban, óvodákban való megjelenés is egy és ugyanazon lovas egység feladata lenne – árulta el Madarász Róbert a Riderline-nak.

Lovasrendor Balaron2018 16
Lovas járőrök a Balaton déli partján - Fotó: Police.hu

Forrás: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság

Borítókép: Hippoevent.at

Kapcsolódó cikkek
Kommentek