Európa-szerte a rendőrök keresett lova a nóniusz

Lovasrendor Kiemelt

A Nemzeti Lovarda adott otthont a magyar és az osztrák lovas rendőrök találkozójának, ahol a külföldi vendégek bepillantást nyertek itthoni kollégáik munkájába.

A Készenléti Rendőrség Lovas alosztályának otthont adó Mosonyi utcai bázis alig néhány méterre fekszik a Nemzeti Lovardától, így szinte magától értetődik, hogy a rend lovas őrei reggelenként a Nemzeti Lovarda pályáin gyakorolnak. Ezúttal azonban különleges esemény helyszíne volt a Tattersall: a magyar lovas rendőrök osztrák kollégáiknak adtak bepillantást munkájukba és mindennapjaikba.

Ausztriában 1955-ben megszűnt a lovasrendőri szolgálat, azonban a jelenlegi kormány az illegális migráció visszaszorítása miatt szeretné ismét bevezetni, ezért kezdeményezte a találkozót és a tapasztalatcserét osztrák nagykövetség – mondta el Madarász Róbert rendőr őrnagy, a Készenléti Rendőrség Lovas Alosztályának vezetője a Riderline-nak. Ausztriában jelenleg négy lovas rendőr teljesít szolgálatot, ők érkeztek két napra magyar kollégáikhoz, hogy megismerjék munkájukat, működési rendszerüket, feladataikat, felszereléseiket és persze lovaikat.

Madarász Róbert elmondta, kiemelt hangsúlyt fektetnek a magyar lófajták bemutatására, azon belül is a Lovas Alosztály által is használt nóniuszokra – különösen, mivel lehetséges, hogy az osztrák lovasrendőrség is hazánkból vásárol majd nóniuszokat.

Lovasrendor Sok2
Fotó: Riderline

Mint Madarász Róbert elmondta, öt év alatt, több évjárat lovainak kipróbálásával építették fel a nóniusz rendészeti profilját a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdasággal együttműködve. A projekt sikerét jól mutatja, hogy a nóniuszok rendészeti célú felhasználása iránt egyre intenzívebb nemzetközi érdeklődés mutatkozik. Először a V4 országok irányából érkezett megkeresés, majd Európa-szerte híre ment a magyar rendőrlovaknak.

Belgiumban jelenleg is szolgál már nóniusz, és kedvező tapasztalataik miatt most, amikor a protokollfeladatokat ellátó fanfárosok számára keresnek hátasokat, ismét magyar kollégáikhoz fordultak a belga rendőrök. Mivel ez esetben szürke lovakra lesz szükség, a Lovas Alosztály az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad lipicai lovait készül bemutatni, amelyek kiválóan alkalmasak lennének erre a feladatra. De még a sportlótenyésztéséről híres Hollandia is a mezőhegyesi nóniuszok iránt érdeklődik, hiszen a fajtának a rendvédelmi feladatok ellátása során pont előnyére válik az, amire sportcélú alkalmazásban a hátrányaként tekintettek, mondja Madarász Róbert. De Máltáról és Kuala Lumpurból is érkezett már hozzájuk megkeresés.

A Lovas Alosztály jó hírét a Lengyelországban megrendezett Nemzetközi Lovasrendőr Versenyen elért kiváló helyezésekkel is öregbítették az egység lovasai, de ők nem hagyják a sikeres marketinget a szóbeszédre: az idén Mezőhegyesen megrendezésre kerülő nemzetközi lovasrendőr versenyt szakmai konferenciával is kiegészítik, ahová számos ország lovas rendőreit meghívták.

Lovasrendorverseny2017
A 2017-ben Mezőhegyesen megrendezett nemzetközi lovasrendőr verseny egyik feladata - Fotó: Vida-Szűcs István

A nagyszámú külföldi érdeklődés miatt a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdasággal való együttműködés szorosabbra fűzését is tervezik. Mezőhegyesről ugyanis jelenleg alapszinten belovagolt lovakat értékesítenek. A Lovas Alosztálynál kapott rendészeti képzés azonban jelentősen megnöveli a lovak értékét és megkönnyíti a vásárlók dolgát.

Mivel idehaza nagyon sokféle – úgy rendvédelmi, mint protokoll – feladatot el kell látniuk a lovas rendőröknek, a nóniuszok számos területen bizonyították rátermettségüket. Kevés hasonló egység létezik Európában, ahol az állami protokoll, rendvédelmi és határőrizeti feladatok, a versenyeken és különféle rendezvényeken való részvétel, iskolákban, óvodákban való megjelenés is egy és ugyanazon lovas egység feladata lenne – árulta el Madarász Róbert. A sokoldalú feladatokhoz sokoldalú felszerelés is társul: lovas rendőreink több mint ötvenféleképpen tudnak felöltözni.

Rendorlo Ramnez2
Fotó: Riderline

A Nemzeti Lovardában lezajló találkozón a lovas rendőrök és lovaik igazi, tekintélyt parancsoló fekete seregként jelentek meg: a futballmérkőzéseken és tömegoszlatásokon használt védőruházatban. Ilyenkor ló és lovasa fejét és végtagjait is védőfelszerelés óvja, a lovasok védőmellényt viselnek, a lovak farára pedig az igazán veszélyes helyzetben védőtakaró is kerül.

A hat ló-lovas páros a mindennapos edzésmunka feladatai mellett olyan különleges feladatokat is bemutatott, mint a szalagos kapun vagy hídon való átkelés, padon ülő alakok közötti átugratás, vagy egy-egy akadály szüggyel való eltolása.

Rendorlo Verseny Mezöhegyes2017
A 2017-ben Mezőhegyesen megrendezett nemzetközi lovasrendőr verseny egyik feladata - Fotó: Vida-Szűcs István

Egy magyar sportlóval pedig ugrómunkát mutatott be lovasa. Madarász Róbert azonban elárulta, hogy a nóniuszok között is vannak olyan egyedek, amelyek megdöbbentő ugróképességgel rendelkeznek és a 150 centiméteres magasság sem kihívás nekik.

Rendorlo Ugrik
Egy magyar sportlóval pedig ugrómunkát mutatott be lovasa - Fotó: Riderline

A bemutatót a Nemzeti Lovarda Tudásközpontjában a Lovas Alosztály feladatait bemutató prezentáció követte, majd a napot a Mosonyi utcai bázison zárták a látogatók a lovak és felszerelések, valamint a szíjjártó és a patkolókovács munkájának megtekintésével.

A találkozó második napján éles bevetés közben láthatták a vendégek magyar kollégáikat, mivel a Nemzeti Lovas Díszegység ezúttal a Sándor-palotánál látott el díszelgési feladatokat, amikor Áder János köztársasági elnök ünnepélyesen fogadta az albán delegációt. A feladat különlegességét és nehézségét az adta, hogy a lovasoknak szorosan a zenekar mellett kellett haladniuk, ami bizony nem minden ló számára kellemes feladat. Madarász Róbert egy kulisszatitkot is megosztott velünk: bár a Várba lábon lépésben körülbelül ugyanannyi idő alatt érnének fel, mint lószállítókkal, inkább a szállítást választják, hogy a lovak ne izzadjanak le, és a vendégek előtt úgy jelenhessenek meg, mintha skatulyából húzták volna elő őket.

Rendorlo Diszeleg
A lovas rendőrök a Nemzeti Lovarda februári ünnepélyes átadásakor is jelen voltak - Fotó: MTI
Kapcsolódó cikk
Kommentek