A magyar sportlovak megállják a helyüket a világ élvonalában

Mslt Illusztracio2

A Magyar Sportlótenyésztők Országos Egyesülete (MSLT) évek óta töretlen lelkesedéssel és kitartó munkával felügyeli a fajta tenyésztését, képviseli a hazai tenyésztők érdekeit, képezi a szakembereket és szervezi a rendezvényeket. Legfőbb céljuk, hogy a lovassportok különféle szakágaiban eredményes lovakat tenyésszenek, amelyeket kiváló küllemük és egyszerű lovagolhatóságuk alkalmassá tesz akár a legmagasabb szintű versenyzésre is.

Mi sem mutatja jobban törekvéseik sikerességét, mint hogy az elmúlt években a fajta létszáma és ázsiója egyaránt növekedett, és egyre több eredményes magyar sportló (HSH) került ki a nemzetközi porondra. A közelmúltban két olyan megmérettetés is zajlott, ami meghatározó volt az egyesület életében.

Az egyik az Amerikai Egyesült Államokban, Tryonban megrendezett Lovas Világjátékok, ahol három lovas képviselte hazánkat. Hatalmas siker ez a hazai díjugratóknak, hiszen az 1990 óta négyévente megrendezett verseny történetében másodjára áll starthoz magyar csapat. És ami még nagyszerűbb, hogy a csapat lovai közül kettő, Timpex Bölcsész és Zordon is hazai tenyésztésű, hazai képzésű, HSH méneskönyvbe tartozó lovak. Chacco Blue II. pedig a fajtában elfogadott fedezőmén.

Szabogabor Weg Kiemelt
Ifj. Szabó Gábor és Timpex Bölcsész a Lovas Világjátékokon - Foto: Paul Xia

A másik verseny pedig a minden évben a világhírű Zangersheide ménesben megrendezésre kerülő Fiatal Lovak Világbajnoksága volt, ahol idén három magyar sportló fedezőmén állt starthoz. A hétéves lovak kategóriájában JB Koronaőr (Keve x Corleone) Jármy Vincével a nyergében a 12. helyet szerezte meg a számos díjugrató világsztárt felvonultató mezőnyben.

Jarmiyv Koronaor Kiemelt
Jármy Vince és JB Koronaőr a Fiatal Lovak Világbajnokságán - Fotó: Sportfot

A fiatal mén tenyésztője dr. Jármy Miklós és Jármy Kata. Francia lovassal vett részt a versenyen a Técsy család által tenyésztett szintén fedezőmén, Numero Uno apaságú Numero Zero, valamint a Sires of the World indulója lesz szintén külföldi lovassal az idén 9 éves Reason de Ganad (Quifilio x Nota Bene).

Tehát mind a fiatal lovak között, mind pedig a legmagasabb nemzetközi szinten a világ élvonalában versenyeznek a magyar sportlovak.

Mslt Illusztracio

Fotó: MSLT, Hajdu Krisztina – Lovasfotó.hu

Kapcsolódó cikkek
Kommentek