Magyarországon gyűltek össze a világ sportlótenyésztői

Lo Visszanez Illusztracio1200

Magyarországon, a Magyar Sportlótenyésztők Országos Egyesülete szervezésében zajlott a WBFSH, a világ sportlófajtáit összefogó nemzetközi szervezet éves közgyűlése.

November 30. és december 3. között az MSLT meghívására Budapesten tartotta éves közgyűlését a WBFSH (World Breeding Federation for Sport Horses), a világ sportlófajtákat tenyésztő szervezeteit összefogó és koordináló szervezet. A találkozóra 100 résztvevő érkezett közel 30 országból, akik a szakmai programok mellett megismerhették Budapestet, a Lázár Lovasparkben pedig ízelítőt kaptak a magyar lovaskultúrából.

A közgyűlés résztvevőit dr. Jármy Miklós, a Magyar Sportlótenyésztők Országos Egyesületének elnöke köszöntötte, aki bemutatta a magyar sportló fajtát, illetve az Egyesület munkáját is. A szakmai program során szó volt a méneket érintő rutin egészségügyi vizsgálatokról, az örökletes betegségekről, a kanca csikónak átadott viselkedésmintáiról, lójólétről a születéstől a halálig, és a lovassportot leginkább fenyegető veszélyekről.

A közgyűlésen került sor a Rolex/WBFSH fajtarangsor győzteseinek kihirdetésére. Idén az a különleges helyzet állt elő, hogy az elismerést mindhárom szakágban (díjugratás, díjlovaglás, lovastusa) ugyanaz a fajta, mégpedig a holland sportló, azaz a KWPN nyerte. Az oklevelet a KWPN képviseletében Andries van Daalen vette át.

Wbfsh2018 2

A WBFSH-ba idén felvételt nyert az Asociación Española de Criadores de Caballos Anglo-árabes (AECCAá), és jóváhagyták az előző évi közgyűlésen tagként felvett három egyesület, a New Zealand Hanoverian Society (NZHS), a The Lithuanian Horse Breeders Association (LHBA) és a The New Zealand Warmblood Association (NZHB) tagságát.

A WBFSH-ról

A WBFSH a világ sportló fajtáit tenyésztő szervezeteket fogja össze, célja a sportlótenyésztés fejlesztése. A legfőbb összekötő kapocs a sportló tenyésztő szervezetek és a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) között. A WBFSH havonta közzéteszi a szakágankénti ranglistákat, hivatalos információt nyújtva minden egyes nemzetközi szinten versenyző lóról. A legeredményesebb lovak tenyésztőit minden évben díjazzák.

Forrás: WBFSH
Fotó: Susan Finnerty
Borítókép: Pixabay

Kapcsolódó cikkek
Kommentek