Lipicai: az elegancia megtestesítője

Lipp fogat 1200

A lipicai több mint 400 éves múltja átível Napóleon hódításán és a világháborúkon is. A fajta modern képviselői ma is megtestesítik magukban azt a szépséget és eleganciát, amitől megdobban minden lovas szíve.

Bár napjainkban is több ménesben tenyésztik, egy viszonylag egységes megjelenésű fajtáról van szó.

A fajta leírása

A lipicai fajta jellegzetessége a testtömeghez képest elég nagy kosfej, amely azonban nem durva vagy burkolt. A romániai és horvátországi tenyészetekben a fej profilvonala csak egész enyhén ívelt, inkább az egyenes fej az általános. Szemei nagyok, élénkek, értelmet mutatók. Feje inkább alacsony tűzésű. Nyaka ívelt, izmos magas illesztésű. Ebből adódóan marjára ráborul gazdag izomzata, és a mar elmosódott. Háta közepesen hosszú, széles, jól izmolt, ennek ellenére gyakran puha. Ágyéka hosszú, széles, jól izmolt, erős, ezért jól kötött. Fara kifejezetten széles, igen jól izmolt alma vagy dinnye far. Irányultságát tekintve inkább vízszintes. Igás, hintós jellegének megfelelően szügye széles, feltűnően jól izmolt. Mellkasa inkább dongás, mint mély, ami maga után vonja lapockájának meredekségét. Fel- és alkarja gazdagon izmolt. Ízületei, inai szárazak, szikárak, csontjai tiszták. Hátulsó lábai gyakran kardosak és elöl- hátul előfordul a kissé meredek csüd.

Küllemi jellegéből adódóan mozgása nem túl térölelő, hanem igen akciós. Ez a mozgás jellemzője a lipicainak. Az utóbbi két-három generációban a fogatsportra való tenyésztés következtében az akciós mozgás megtartása mellett annak tértnyerő volta is szelekciós szempont lett, és e téren sokat fejlődött a fajta.

Lipparveres2023
Tovább a IV. Online Lipicai Árverés kínálatára

Méretei

  • Marmagasság bottal: 152-162 cm, szalaggal: 163-171 cm
  • Övméret: 185-197 cm
  • Szárkörméret: 21- 23 cm

A méretek tekintetében az egyes tenyészetek szintén mutatnak eltérést a fajtastandardtól. A legtömegesebb a szilvásváradi, a legkönnyebb a fogarasi és a Lipicán tenyésztett állomány.

Színe

Általában szürke, de kisebb gyakorisággal előfordul a fekete, és a pej színváltozat is. Egyéb színek előfordulása gyakorlatilag kizárt.

Érdekesség, hogy a Bécsi Spanyol Lovasiskolában úgy tartják, az intézmény mindaddig fennmarad, amíg legalább egy pej ló áll az istállóban. Ezért a pej mének számos kiváltságot élveznek, és kevésbé szigorú elbírálás alá esnek, mint szürke társaik.

Lipp nyereg alatt

Hazánkban az 1952-ben alapított Szilvásváradi Állami Gazdaság, mai nevén Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad feladata a magyarországi lipicai törzstenyészet fenntartása.

Jelenleg Szilvásváradon 70 anyakanca és fedezőmének biztosítják e páratlanul értékes fajta továbbfejlődését. A jelenlegi lóállomány 330 körül alakul, így a világ legnagyobb lipicai ménesei közé tartozik. A csikók hároméves korukig Csipkéskúton, a Bükki Nemzeti Park kiemelten védett részén nevelkednek, mely egyedülálló szervezeti szilárdságot eredményez.

Szvarad menesigazgatosag1200

Forrás: Rácz László hippológus, lovas tanár - Az évszázados bölcső: Lipica
Fotó: Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad

Kapcsolódó cikkek
Kommentek