30. születésnapját ünnepelte az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad büszkesége, Banán

Thumbnail 9556

Március 17-e ünnepnap az Állami Ménesgazdaság Szilvásváradnál. 30 esztendeje ezen a napon született ugyanis a ménes legidősebb lova, Incitato XIV-Banán. A fajta kiváló reprezentánsa, igazi teljesítménylóként számos fogathajtó világversenyen vett részt. Olybá tűnik, március 17-én legendás lovak születnek, ahogyan történt az 1874-ben is Kincsem esetében.

Incitato XIII-2 Banán lett a XIV. törzsmén a szilvásváradi lipicai törzsménesben. A barokk jegyeket erősen magán viselő mén rendkívül szép mozgáskultúrával is rendelkezik, amit apai és anyai örökségének köszönhet. Apja, Incitato XIII (Benő) díjlovagló szakágban öregbítette jó hírét, az anyai nagyapa Pluto XXVII attraktív mozgást örökített, amelyet Pluto XXVI -tól örökölt, aki Kádár László híres ötösfogatának volt tagja.

Incitato XIII-2-es, (Banán) 1998-ban a Rómában megrendezett Lovas Világjátékokon Bozsik József négyesfogatában a Világbajnokság díjhajtás versenyszámban bronzérmet szerzett. Egy évvel később, 1999-ben Dallos Andor fogatában féltestvérével, Incitato XIII-1-el (Popey) a kecskeméti kettes-fogathajtó vb-n ötödik helyezett lett díjhajtás versenyszámban. 1999-ben a Magyar Kettesfogathajtó Országos Bajnokságban bronzérmet szerző csapat tagja, a franciaországi Saumur-ben Dallos Andor hajtásával kettesfogatban díjhajtás versenyszámban aranyéremmel gazdagon térnek haza 40,3-as pontszámmal.

Saumur

Ivadékai remekül szerepelnek a hazai és nemzetközi fogatversenyeken, mint például Incitato XIV-15 (mén) Ronzik Gábor egyes- és négyesfogatában, később országos fedezőmén, Incitato XIV-23 (herélt) és a XIV-31 (herélt) Penzer László kettesfogatában versenyeznek. Incitato XIV-48 (mén) Andrea Dobretsberger (Ausztria) egyesfogatában versenyez. Incitato XIV-52 pedig jelenleg sportkipróbáláson vesz részt, mint fedezőmén jelölt, Váczi István négyesfogatában.

Incitato XIV Dallos Andor fogatában teljesedett ki, és mutatta meg tehetségét, küzdőképességét. Mindenképp kellett a ló és hajtója között kialakult kölcsönös tisztelet, szimbiózis, hogy a lóban rejlő képesség, és tehetség a felszínre tudjon jönni.

Szán

Dallos Andor volt igazgató neve mellett mindenképp meg kell említeni két ménesgazdasági dolgozót, Galló Jánost mint segédhajtót, és Banán jelenlegi gondozóját, valamint Lőrentei Emese nevét, akik áldozatos munkájukkal segítették az „öregurat” a mindennapokban!

161746882 3735864323128149 8691182064923500597 o

A fényűzést és a pompát megtestesítő lipicai lovak több mint 400 év elteltével a modern időknek megfelelő, nagyszerű sportlovakká váltak. A populáció egyedszámát tekintve egyik legsikeresebb lófajtának tekinthető a fogathajtó sportban.

Összeállította: Rácz László

Kapcsolódó cikkek
Kommentek