Csikó elválasztás: találd meg az egyensúlyt

Csikoelvalasztas Kiemelt

Az idő múlását mi sem bizonyítja jobban, mint hogy milyen gyorsan lesz a nyakigláb kis újszülött csikóból gyönyörű, öntudatos kiskamasz. Szinte elröppen a kanca mellett kiscsikóként eltöltött hat hónap, és eljön az elválasztás ideje. Segítünk, hogy a csikó elválasztásánál te is megtaláld az egyensúlyt az ideális, az optimális és a rendelkezésre álló lehetőségek között!

A csikók elválasztása úgy a tulajdonosok, mint a csikók és a kancák számára is feszültséggel teli időszak, hiszen a kanca és a csikója között nagyon erős kötelék van. Napjainkban egy ló életében többnyire az elválasztás az első igazi stresszélmény. Mindegy, hogy otthon tartod lovadat, vagy egy kisebb-nagyobb ménes tagja, az elválasztásnál is fontos a lehetséges problémák megelőzésére törekedni, nem pedig utólag megpróbálni helyrehozni azokat.

Természetes körülmények között az elválasztás
olyan, mint ahogy azt lótartóként te is szeretnéd csinálni: fokozatos, észrevétlen és természetes. A csikós kanca újravemhesült, és mire az újabb csikó megszületett, addigra az előző már saját kortársaival egy csapatot alkotva volt együtt a ménessel.

Manapság mi is a helyzet? A kanca vagy újravemhesítésre kerül, vagy munkába fogják, esetleg a csikó eladásra kerül. Bármelyik történik is, az elválasztás általában stresszt okoz mind a kanca, mind a csikó számára.

Csikoelvalasztas1
Természetes körülmények között a kanca újravemhesül, az elválasztás fokozatosan zajlik

Felkészülés: a kulcsszó az optimum

Ahhoz hogy a csikó elválasztásra, vagyis önálló életre képes legyen, az emésztőrendszerének el kell érnie egy megfelelő fejlettségi, érettségi szintet. Fontos, hogy alkalmazkodni tudjon a takarmányhoz,tehát a tej emésztéséről átálljon a szervezet a szálas és szemes takarmány hasznosítására, illetve hogy megfelelően megeméssze és hasznosítsa a tápanyagokat.

Annak ellenére, hogy a kiscsikó nagyon hamar belekóstolgat anyja takarmányába és megpróbálkozik a legeléssel is, emésztőrendszere körülbelül 6 hónapos korára éri el azt a fejlettséget, hogy képes legyen a szénát megfelelően megemészteni. A kóstolgatás időszakában ráadásul azt sem tudja a lótartó, hogy pontosan mennyi szilárd takarmányt fogyaszt a csikó. Hasznos és előnyös, ha elválasztása előtt már külön csikóetetőből önállóan kapja a takarmányt.

Csikoelvalasztas2
Az elválasztáshoz a csikó emésztőrendszerének megfelelő fejlettségi szinten kell lennie

A legtöbb takarmánygyártó magas fehérjetartalmú tápot kínál magas vitamin- és ásványi anyag- tartalommal a csikók növekedésének támogatására. Ilyenkor is fontos az egyedre szabott takarmányozás, hiszen egy korához képest nagy súlyú csikó esetében is más a takarmányozási igény, mint az esetleg soványabb kortársa esetén, akinek még híznia kellene. A túletetés elkerülése is fontos, hiszen számos ízületi és fejlődési rendellenesség oka lehet az is, csakúgy, mint az alultápláltság.

Már csikókorban is kiemelten fontos a megfelelő minőségű és mennyiségű rostbevitel. A szálas takarmány hiánya nem csak emésztési problémákhoz, de unalomból eredő maradandó viselkedési zavarok kialakulásához (pl. karórágás, levegőnyelés, szitálás) is vezethet - különösen, ha ehhez még az elválasztásból eredő stressz is hozzáadódik.

Elválasztás: kulcsszó a fokozatosság

Mikor is kell a csikót elválasztani? Vannak olyan tenyésztők (többnyire telivértenyésztők), akik szerint a csikónak egy bizonyos súlyt el kell érnie az elválasztás előtt, de a többség mégis a kort tekinti irányadónak. A legtöbb csikó elválasztása – hacsak egészségügyi, vagy bármely más probléma nem adódik – jellemzően hat hónapos kor körül történik meg.

Van, aki a hirtelen, felkészülés nélküli elválasztást alkalmazza. Ennek egyik verziója, amikor a legelőről a csikót és a kancát is beviszik az istállóba az etetéshez egy bokszba. Aztán etetés után a kancát visszaviszik a legelőre, a csikó még ott marad némi takarmánnyal, ami esetleg eltereli a figyelmét. Persze ez nem igazán működik, tehát ilyenkor fontos, hogy semmi olyan ne legyen az bokszban, ami sérülést okozhat (pl. vizesvödör, korhadt deszka, stb.). Hasznos, ha ilyen esetben inkább két csikó van egy bokszban együtt, akkor némileg könnyebben viselik ezt az időszakot. Egy idő után aztán a lovakat akár újra össze is lehet engedni, a kötelék már megszűnt.

Csikoelvalasztas3
A felkészülés nélküli elválasztáskor a kanca visszamegy a legelőre, a csikó a bokszban marad

A fokozatosság elve szerinti elválasztásnál is az etetéskor célszerű elkezdeni a kanca és a csikó elkülönítését. Ez kezdetben naponta még csak rövid idő, de a csikó fejlődésével lehet ezt az időt növelni és az elválasztás idejére ez már annyi, hogy észrevétlenül az egész napot külön töltik.

Könnyebb persze a csikó és a kanca számára is, ha többen vannak együtt. Ennek a módszernek tudományosabb neve a legelői csoportos elválasztás. Ez akkor működik a legjobban és leginkább stresszmentesen, ha több kanca és csikó van együtt tartva azonos helyen, már elég hosszú ideje ahhoz, hogy barátságok formálódjanak köztük. Amikor már látszik, hogy melyik csikó az, amelyik szinte teljes mértékben figyelmen kívül hagyja az anyját, akkor azt a kancát átviszik egy másik legelőre a csikótól távolra. Néhány hét alatt egyenként az összes kanca átkerül erre a legelőre és a csikók ott maradnak együtt. Ez a lehető leginkább stresszmentes módszer, hiszen a csikók és kancák is ismert társakkal, barátokkal maradnak együtt.

Csikoelvalasztas4
A leginkább stresszmentes módszer a legelői csoportos leválasztás

Nehezebb a helyzet, ha csak egy kancád és csikód van, hiszen ilyenkor nem tudod látó- és hallótávolságon kívül vinni egyiket sem a másiktól – hacsak el nem viszed máshová a kancádat egy időre. A csikók is társas lények, tehát lehetőleg ne maradjanak barát nélkül, egyedül, hiszen anyjuk hiánya megviseli őket.

Ne feledd, az elválasztással nem csak az anyai gondoskodást, táplálékot, hanem a kanca jelenléte által jelentett támogatást és biztonságot, biztonságérzetet is elveszíti a kiscsikó.

Az elválasztás időszaka mindenkinek nehéz, de ha tervezetten történik, akkor hamar túl lehet jutni rajta, a csikó számára pedig kevésbé lesznek stresszesek új, önálló életének első napjai.

Néhány további javaslat:

  • már az elválasztás előtt alakíts ki kapcsolatot a csikóval – tegyél rá kötőféket, vedd fel a lábait, szeretgesd, ápold
  • az elválasztás időpontja ne essen egybe más esetleges stresszhelyzettel – pl. állatorvosi vizsgálat, körmölés, féreghajtás, vakcinázás
  • ne hozz ilyenkor új lovat a ménesbe
  • ha a csikó beteg volt, várj az elválasztással
  • figyeld az időjárást is – ne legyen viharos, ködös vagy túl meleg az idő
  • legyél ott az elválasztást követő napokban, hogy figyelni tudd a kanca és a csikó egészségi állapotát és viselkedését

Ne feledd

Az Equimins termékkínálatában minden olyan táplálékkiegészítőt megtalálsz, ami segít csikód és kancád kondíciójának és egészségének és megőrzésében. Kérdéseiddel fordulj bizalommal az Equimins termékfelelőséhez, Möhöly Christához, aki lovad életkora, fajtája, terhelése szerinti elektrolit-, energia- és vitaminszükségleteire vonatkozó, személyre szabott takarmányozási tanácsokkal is tud segíteni.

Fotók: Pixbay.com

Kapcsolódó cikkek
Kommentek