A LÓ teljesítményhez a zab már kevés

Lo Szembol1200

Ha lovad fejlődésben van, munkát végez, vemhes, csikója van, vemhesülni vagy fedezni készül, akkor szüksége van plusz energiára a legelői zöld fű és istállói szálas takarmány mellett. De a zabnál jobb és értékesebb takarmány is kerülhet lovad etetőjébe.

A szemes takarmányok ideje leáldozott

A világ fejlődésével a termőterületek maximális kihasználásával a gabonák beltartalmi értéke is csökkent. A piacon elérhető zab energia- és vitamintartalma, valamint minősége többnyire már nem a régi. Törött zabszemek, belekeveredve más gabona magvak, poros, esetenként penészes árut kap a legtöbb lótartó. A gabonának nem mindegy, hogy aratáskor, betároláskor milyen időjárás volt, illetve hogy mekkora a nedvességtartalma, amikor a lótartó megveszi és tovább tárolja. Tovább romlik a zab minősége, ha nem megfelelő a szellőzés, vagy ha rágcsálók dézsmálják készletet.

Ezzel szemben, ha tápot vásárolsz – figyelem, tápot, nem pedig gabonakeveréket! – épp annyit vásárolsz, amennyire szükséged van szállítási, tárolási, anyagi lehetőségeidet is figyelembe véve.

Gabonakeverék vagy táp: jelentős különbség

A gabonakeverék többféle gabona keveréke, esetenként hozzáadott melaszt is tartalmaz. Ezekben a keverékekben mindig több a foszfor, mint a kalcium, illetve nem tartalmaznak hozzáadott vitaminokat és ásványi anyagokat.

A lótápok viszont megfelelő energia-, fehérje mennyiséggel, ideális kalcium-foszfor aránnyal, hozzáadott vitaminokkal és ásványi anyagokkal kerülnek lovad etetőjébe.

A lótáp állagát, formáját a gyártási folyamatok és az aktuális trendek is meghatározzák. Gondoltad volna, hogy a lótápban is van divat? Pellet, müzli, pelyhek kerülhetnek lovad etetőjébe. A müzli jól néz ki, látszanak a színes, gusztusos összetevők, kellemes az illata, ezért igen népszerű a lótartók körében. A pelletált takarmányok viszont manapság kevésbé népszerűek, pedig többnyire jobban emészthetők a gyártási folyamat során történt feldolgozás miatt.

Megbízható minőség

Biztos lehetsz benne, ha jó minőségű tápot vásárolsz, annak a minősége mindig állandó. A megvásárolt takarmány pedig tiszta, kellemes ízű, illatú, állagú. Ha nem így van, reklamálsz és visszaküldöd vagy kérsz újat. A zab esetében bizony nincs ilyen lehetőséged...

Válaszd a megfelelő tápot lovadnak

Vásárlás előtt győződj meg róla, hogy a kiválasztott táp a te lovadnak való. Olvasd el a címkét, nézd meg a felsorolt összetevőket, vitamintartalmakat. Azért is fontos ez, hogy ha lovadnak valamilyen allergiája van, akkor olyan tápot válassz, amiben az allergén anyag nem szerepel.

A tápok csomagolásán mindig találsz ajánlást az adagolásra vonatkozóan. Lovad általános kondíciója és terhelése szerint egyszerűen meg tudod határozni a javasolt mennyiséget. Ezzel biztosítod, hogy lovad a megfelelő mennyiségű emészthető energiához, vitaminhoz és ásványi anyaghoz jut. Az adagolás persze nincs kőbe vésve, bátran módosíthatod lovad kondíciójának és energiaigényének alakulása szerint.

Fontos, hogy ne találomra határozd meg lovad adagját, hanem használj mérleget, mérd le, mennyit etetsz. Nyilván ezt elég először megcsinálni és megjelölni vagy megjegyezni az adagoló edényen. Azt is érdemes tudnod, hogy a zab súlyra könnyebb, mint a tápok, sőt a különböző gyártók tápjainak adott térfogatra eső súlya is eltérő, ezért is fontos a mérés.

Ha pedig kérdésed van lovad takarmányozási szükségleteit illetően, konzultálj állatorvosoddal, vagy keresd az Equimins termékfelelősét lótakarmányozási kérdéseiddel.

Összefoglalva a lótápok előnyeit:

  • egyszerűbb tárolás
  • egyenletes minőség
  • mérhető, hogy mennyit etetsz
  • jó összetétel, emészthető fehérjék, megfelelő vitamin és ásványi anyag tartalom
  • elkerülhetőek a hiánybetegségek

Ne feledd, ha átgondoltan takarmányozod lovadat, az egészségére is válik és egyúttal csökkentheted általános takarmányozási költségeidet is.

Csiko Vorod1200
Csikód optimális fejlődését is támogathatod a helyesen megválasztott táppal

Amennyiben tanácsra van szükséged a lovad takarmányozásával kapcsolatban, fordulj bizalommal az Equimins termékfelelőséhez és az Equusline lótápok magyarországi forgalmazójához, Möhöly Christához.

Kapcsolódó cikkek
Kommentek