Etessek vitaminokat a lovammal?

Lo rag1200

A vitaminoknak kulcsfontosságú szerepük van lovad étrendjében. Fontos szerepet játszanak a ló testének növekedésben, szövetei karbantartásában, és egyéb testi funkciók mellett az optimális teljesítmény fenntartásában. Lovad étrendjének vitamintartalmát pontosan kiszámítani szinte lehetetlen, a szálastakarmány egyenetlen értékei miatt. A legelők tápanyagtartalma ugyanis elhelyezkedéstől füttően eltérő lehet, illetve a környezeti tényezők hatására folyamatosan változik.

A lovak pontos vitaminszükségleteit egyelőre még kutatják, az optimális biztosítandó mennyiség addigra is egy viszonylag tág sugarú kör marad. A vitaminkiegészítés célja a szervezet vitaminhiányának megelőzése a maximális értékek túllépése nélkül.

A vitaminhiány gyakori tünete a ló teljesítményének csökkenése, de attól függően, hogy melyik vitaminból van hiány a ló szervezetében, a tünetek eltérőek lehetnek. Azonban túladagolni sem érdemes a vitaminokat, mert hosszú távon ez is egészségügyi problémákhoz vezethet.

A lovak vitaminszükséglete egyedenként változó és függ:

  • a ló korától
  • fajtájától
  • nemétől
  • méretétől
  • klinikai állapotától
  • munkaterhelésétől

A vitaminokat alapvetően két csoportra osztjuk:

  • Vízben oldódó vitaminok: ilyen a B12 kivételével a B vitamincsoport és a C-vitamin. A vízben oldódó vitaminok biztonságban etethetők akár folyamatosan is, mert a felesleges mennyiség vizelet formájában távozik a ló szervezetéből.
  • Zsírban oldódó vitaminok: A, D, E és K-vitamin. A zsírban oldódó vitaminokkal ajánlott elővigyázatosnak lenni, mert ezeket a ló szervezete a májban raktározza, ami az A és D-vitamin túletetése esetében akár toxikus állapotot is eredményezhet.
Lovak kicsi nagy
Lovad vitaminszükségletét mérete is befolyásolja

Lovad vitaminszükségletének biztosítása

A különböző állatfajoknak más és más a tápanyag- és vitaminszükséglete. Ezért fontos tudnod, hogy a más állatfajoknak szánt eledelek nem feltétlenül elégítik ki lovad vitaminszükségletét.

A vitaminpótlás fő célja az anyagcsere folyamatok támogatása. Ez különösen indokolt, ha a ló:

  • idős
  • beteg vagy épp gyógyulóban van
  • versenyez
  • fejlődésben lévő csikó
  • tenyésztésbe vont mén vagy kanca

Tehát minden olyan esetben, amikor szervezetük nagyobb követelményeknek van kitéve. A lovak ritkán mutatnak vitaminhiányra utaló tüneteket, a kisebb egyenetlenségeket ugyanis szervezetük jól tolerálja. Előfordul azonban, hogy lovad szervezetének egy-egy vitaminra szüksége lenne.

A legtöbb ló például elegendő C-vitamint állít elő magának, idős vagy beteg lovak esetében azonban javasolt a C-vitamin pótlása.

A B-vitamin-hiány is viszonylag gyakori lehet, főleg a versenylovak esetében. A B-vitamint a ló szervezete a bevitt szálas takarmány segítségével állítja elő. Nem elegendő szálas takarmány biztosítása esetén azonban (például galopp lovak esetében) a B-vitamin részben hiányozni fog a szervezetből. Emiatt a ló veszíthet étvágyából és ettől fogva még kevésbé fog a szálas takarmányra fanyalodni. Ez egy ördögi kör és ilyenkor feltétlenül szükséges a B-vitamin pótlása, továbbá javasolt szénapelletet biztosítani a lónak, amíg étvágya ismét a régi nem lesz.

Vitaminkiegészítéskor mindig vedd figyelembe a teljes étrendet, azaz a szemes és a szálas takarmányt egyaránt. Ha lótápot vásárolsz, annak átlagértékei általában a csomagoláson lesznek feltüntetve. Ha viszont magad kevered a szemes takarmányt, akkor az általános értékeknek ajánlott utánanézni, a szálas takarmányt pedig érdemes bevizsgáltatni.

Lovak legelo
A legelő sem feltétlenül biztosítja az összes szükséges vitamint lovad számára

De az én lovam legelőn van...

Legelés során a lovak természetes módon juthatnak hozzá az összes, számukra szükséges vitaminhoz. Tanácsos ezért minden lónak a folyamatos legelést, illetve széna etetése esetében lehetőleg viszonylag friss, pár hónapos szénát biztosítani.

Előfordulhat azonban, hogy a legelő nem biztosítja az összes szükséges vitamint lovad számára. Ilyenkor ajánlott olyan vitaminos lótápokat etetni a lovaddal, melyeket speciálisan lótakarmányozási szakértők állítottak össze. Ezek megfelelő mennyiségben tartalmaznak minden szükséges tápanyagot és vitamint, ezzel biztosítva a teljes értékű, kiegyensúlyozott étrendet lovad számára. Az efféle tápok bizonyítottan csökkentették a vitaminhiány okozta betegségek számát az elmúlt években. Fontos azonban a csomagoláson feltüntetett adagolás szigorú betartása, hiszen a szokásos tápokkal ellentétben, ha az ajánlottnál többet adsz belőle lovadnak, azzal túladagolhatod a napi vitaminszükségletét, ami hosszú távon problémákhoz vezethet.

Hízásra hajlamos vagy túlsúlyos lovak esetében tápok helyett érdemes a balancer pelletek közül válogatni, melyek alacsony kalória- és keményítőtartalmuknak köszönhetően segítenek a megfelelő kondíció elérésében és megtartásában.

Ne feledd!

Új étrend bevezetése során mindig gondolj lovad esetlegesen megváltozott vitaminszükségletére és szükség esetén egészítsd ki étrendjét értékes vitaminokkal.

Mielőtt vitaminpótlásba kezdenél a vitaminok túladagolásának elkerülése végett mindig kérd ki állatorvosod, vagy egy lótakarmányozási szakértő véleményét.

Equimins3Logo90M

Az Equimins termékkínálatában minden olyan táplálékkiegészítőt és vitamint megtalálsz, ami segít lovad egészségének és megőrzésében. Kérdéseiddel fordulj bizalommal az Equimins termékfelelőséhez, Möhöly Christához, aki lovad életkora, fajtája, terhelése szerinti elektrolit-, energia- és vitaminszükségleteire vonatkozó, személyre szabott takarmányozási tanácsokkal is tud segíteni.

Kapcsolódó cikkek
Kommentek