A jól izmolt ló titka

Equimins Izomepites Kiemelt Kep Rl

Energia, edzés, esszenciális aminosavak – jól jegyezd meg ezt a három szót, mert ez a jól izmolt ló titka. Hogy miért van lovadnak szüksége aminosav kiegészítésre az izomépítéshez? Cikkünkből most erre is megtudhatod a választ.

Lovad izomzatának építéséhez először is azt kell megértened, miből áll az izom. Az izom nagy mennyiségű fehérjéből áll, amit aminosavak építenek fel. Amikor a lovad fehérjetartalmú takarmányt eszik, a fehérjék lebomlanak aminosavakra.

Sokan kérdezik, hogy miért van szüksége a lónak aminosav kiegészítésre? Mert a ló növényevő állat és a növényi takarmányok sohasem tartalmazzák az anyagcseréhez szükséges összes, 21-féle aminosavat. Ebből 12 aminosavat elő tud állítani a ló szervezete, de a 9 másikat nem. A létfontosságú, más néven esszenciális vagy limitáló aminosavak azok, amelyet a ló szervezete nem képes előállítani, ezért ezt a 9 limitáló aminosavat a takarmánynak kell tartalmaznia. A legfontosabb esszenciális aminosavak a ló számára:

  • lizin
  • metionin
  • treonin
Equimins Izomepites9

Lovad számára az izomépítéshez három alapkövetelményt tarts szem előtt:

1. Lovadnak elegendő energiára van szüksége az elvárt terheléshez

Az energiát pedig a takarmányának kell tartalmaznia. Kiegyensúlyozott takarmányozásra van szükség, amely biztosítja a megfelelő energiát, vitaminokat és ásványi anyagokat a ló egészsége és teljesítménye érdekében. Ha nem kapja meg lovad a megfelelő energiát, akkor a fehérjét energiaforrásként fogja felhasználni és nem tudja azt az izomépítésre fordítani.

2. Rendszeres, megfelelő intenzitású és gyakoriságú edzés

Az edzéstervet lehetőleg jól felépítve, az alapozási szakasztól kiindulva edzővel dolgozd ki, a bemelegítés, a nyújtások, a cavaletti, a síkmunka, a futószárazás és lehetőség szerint a tereplovaglás is kapjon szerepet. Különösen fontos a mélyre lovaglás, hogy a hát izmai szabadon mozoghassanak és erősödjenek. Figyelj arra is, hogy a hátsó lábak aktívan dolgozzanak a megfelelő tolóerő érdekében, hogy ezzel együtt a far izmai is erősödjenek. Az izomtónust fokozó gyakorlatokat lovad fejlődése és erőnléte szerint kell alakítani és módosítani.

Soha ne terheld túl lovad, fokozatosan napról-napra növeld a terhelést, a megfelelő pihenőidőket beiktatva a programba. Azzal, hogy változatos gyakorlatokat alkalmazol, könnyebben sikerülhet lovad kívánt erőnlétét és izomzatát elérned annak mentális és fizikai egészsége mellett.

3. Esszenciális aminosav-bevitel: a létfontosságú lizin

Miért pont a lizin? A fehérjék építőkövei az aminosavak. Az izom aminosav összetételét tekintve a leucin és a lizin az, amely fontos az izomépítéshez szükséges fehérjeszintézishez. Tehát ha a lovadon izmot szeretnél építeni, akkor az edzésprogram mellett a legfontosabb a megfelelő mennyiségű lizin bevitele. A lizin megfelelő mértékű jelenlétének hiányában nem csak hogy nem tud izomzat alakulni, de a fehérjeszintézisre is negatív hatással van. A lizin ugyanis az egyik olyan limitáló aminosav, amelyeknek jelenléte meghatározza a többi aminosav felszívódásának mértékét.

Equimins Izomepites3

A kulcsszó az arányosság

Ha megvan a kívánatos fehérjemennyiség, de nincsenek meg a limitáló aminosavak, akkor a fehérje nem hasznosul, hanem kiürül a vizelettel, a vesét terhelve, hiszen a vese felelős a felesleges, nem tárolható fehérjék kiürítéséért, amik a vizelettel kiürülve ammónia formájában szennyezi az istálló levegőjét és légúti problémák kialakulásához vezethet.

Ugyanez a helyzet akkor is, amikor annyira túlzásba viszed a fehérje bevitelét, hogy az a mennyiség már nem hasznosítható (sajnos ez gyakori hiba manapság).

A napi javasolt fehérjebevitel a ló takarmányában kb. 700-900 gramm. Vannak helyzetek – pl. vemhesség, fokozott teljesítményelvárások, amikor a bevitt fehérje mennyiségét növelned kell. Ekkor azonban megint előtérbe kerül, hogy a minőség mindig fontosabb, mint a mennyiség. A fokozott fehérjebevitelhez jó minőségű tápokat, koncentrált kiegészítőket érdemes választani, amelyek kis mennyiségben etetve is hatékonyak, és nem tartalmaznak túl sok kalóriát.

Equimins Izomepites7

Lovad izomzatát támogathatod a megfelelő tápanyagok bevitelével:

L-karnitin: aminosav származék, amelynek főleg a sejt energiaforgalmában, a zsíranyagcserében és lebontásban van szerepe. Fontos a zsírsavak transzport-folyamataiban, valamint a sejtszintű energiatermelésben A testépítők is szívesen használják, mint “természetes zsírégető szert” Az L-karnitin hiánya a szív- és vázizmokra negatív hatással van.

Gamma oryzanol: növényi szterolok, és ferulasav észterek keveréke, melyet főként a rizsből vonnak ki. Erős antioxidáns hatású, emellett segít az izmok regenerációjában, és bizonyítottan közreműködik az izomtömeg növelésében, a testzsír csökkentésében, “természetes zsírégető szer”. A gamma oryzanol különösen ajánlott az aktív munkát végző sportlovak részére. Segít, hogy az intenzív munka során elvesztett izomtömeg újraépüljön.

Kreatin: természetes aminosav származék, amely a szervezetben az izmokban is megtalálható kreatin foszfát formájában. Segít az izommunkában elégetett energia pótlásában, elsősorban az ATP energiaszolgáltató vegyület újraszintetizálásában. Az izomösszehúzódás szereplője, növeli a fizikai teljesítményt a rövid gyors és magas intenzitású mozgások során. Gyorsítja a regenerációt, javítja az izommunka hatásfokát. Kemény edzésben lévő lovak számára rendszeresen adagolva hozzájárul az izomtömeg növekedéséhez.

Omega olajok: etetésük kifejezetten hasznos, különösen az Omega 3 olajé, mivel gyulladáscsökkentő hatása támogatja az izmok regenerálódását is. Az olaj etetését még ki lehet egészíteni E vitaminnal vagy E vitamin tartalmú kiegészítőkkel, akár polifenolokkal és további antioxidánsokkal.

Equimins3Logo90M

Írta: Möhöly Christa, Equimins termékfelelős

Kapcsolódó cikkek
Kommentek