Kirobbanó formában a versenyszezonban

Versenyszezon Kiemelt

Lovad teljesítménye és versenyeken mutatott formája nem kizárólag az edzésmunka eredménye: megfelelő takarmányozással is sokat tehetsz a sikerért.

Egy sportló erőnlétét számos tényező befolyásolja. A lovak különböznek képességeikben, viselkedésükben, kondíciójukban, emellett pedig minden szakág más intenzitást, kitartást és képzést igényel. Azonban számos olyan általánosan érvényes tudnivaló van, ami bármely szakágban szem előtt tartandó sportlovad megfelelő erőnlétének, izomzatának és edzettségének eléréséhez és megtartásához. Emellett pedig egyre több, laboratóriumi kutatások alapján készülő kiegészítő takarmány áll a lovasok rendelkezésére, ami a felkészülési- és versenyszezonban is támogatja a lovak egészségét.

Az első lépés: vitaminok

A versenyszezonra történő felkészülés első lépése mindig a ló erőnléti állapotának megalapozása. Ehhez a megfelelő takarmányozás, vitaminok és edzésterv együttesen szükséges. A takarmányozásban történő változtatásokat kis idővel a megnövekedett fizikai terhelés előtt kell elkezdeni, nehogy a ló kondíciója visszaessen. Ezt hatékonyan támogatják az általános vitamin koncentrátumok, mint például az Equimins Advance vagy Tip-Top kiegészítője, amelyek tartalmazzák a lovak számára fontos vitaminok és ásványi anyagok összességét a megfelelő mennyiségekben.

A vitaminok közül kiemelendő az E-vitamin és C-vitamin szerepe. Az E-vitamin az egyik leghatásosabb antioxidáns, zsírban oldódó vitamin, ami sejtszinten fejti ki hatását, semlegesíti a szervezetet károsító szabad gyököket, a sejtmembrán védelmében betöltött szerepe óriási, emellett kedvező hatást gyakorol a keringési rendszerre. Méginkább fontos E-vitamin tartalmú kiegészítő (például az Equimins E-vitamin, szelén, lizin kiegészítő) etetése, ha a ló takarmányozásában olajok is szerepelnek. 100 ml olaj etetése mellett 100-150 NE E-vitamin bevitel ajánlott.

A C-vitamin erősíti az immunrendszer működését nemcsak a betegségek, hanem a megnövekedett stressz esetében egyaránt – márpedig az intenzív és rendszeres edzés is megnövekedett stresszt jelent a szervezet számára. A C-vitamin erősíti a kötőszöveteket és gyulladásgátló, gyulladást megelőző hatása mellett ízületvédő hatása is van.

Dijugratas Illusztracio Unsplash
Fotó: Sarah Bedu, Unsplash

Elektrolitok: fontosabbak, mint gondolnád

A csontok megfelelően erős szerkezetéhez elengedhetetlen a kalcium és foszfor megfelelő aránya.

A nátrium, kálium és klorid izzadással ürül a szervezetből, az elektrolit háztartás felborulása pedig hosszú távon csontritkuláshoz és csontgyengüléshez is vezethet. Ez nem fordul elő azokkal a lovakkal, amelyek elektrolit pótlást kapnak és megfelelő mennyiségű vizet isznak. Az izzadással a vér mennyisége, ezzel pedig oxigénszállító képessége is csökken, emiatt is fontos a megfelelő vízfogyasztás és elektrolitpótlás. Az elektrolitok nemcsak a folyadékháztartásért és ozmotikus nyomásért felelősek, hanem az ideg- és izomműködésben is fontos szerepet játszanak. Az elektrolit pasztákkal vagy revitalizáló sókkal az elektrolit háztartás egyensúlyban tartható.

Az egészséges ló lehet csak sikeres ló

A megfelelő fizikai erőnlét elérése a szervezet teljes egészét érinti:

Szív-, ér-, és izomrendszer:

Feladata a megfelelő véráramoltatás, az izomműködéshez szükséges oxigén szállítása. A tüdő képes megfelelően oxigénnal feltölteni a vért, hogy segítse az izmok működését, az oxigén, glükóz és zsírsavak kivonását, a tejsav és szén-dioxid kiürülését.

A rendszeres edzés megkezdése utáni 2-3 hétben már nő a vér mennyisége és 2-3 hónap alatt a kapillárisok száma is megnő. Ez nem csupán a szállított vér mennyiségét növeli meg, hanem az áthaladó vér izomban eltöltött idejét is. Ez a megnövekedett idő lehetővé teszi a jobb anyagcserét és az izmok hatékony oxigén- és tápanyag-felhasználását.

Izom- és vázrendszer

A csontok, inak, szalagok, izmok teherbíró képességének és erejének növelése lassan történik, egy teljesen képzetlen ló esetén akár 6 hónapot is igénybe vehet, mire a megfelelő állapotot eléri. Fontos szem előtt tartani, hogy ez a lassúbb fejlődés kell, hogy megszabja az edzésprogram felépítését a szakágtól és adott lótól függően, és minden esetben elegendő időt kell biztosítani a vázrendszer számára az alkalmazkodáshoz. Amennyiben a terhelés nagyobb, mint amit az izom- és vázrendszer az adott pillanatban elbír, komoly sérülésveszély áll fenn. A végtagok állapotát naponta célszerű szemrevételezni, duzzanat, melegedés és fájdalom jelére az edzésprogramot módosítani kell.

Az ízületek és a porcok egészségét, az erős izületi szerkezetet és az ízületi folyadék minőségének javítását hialuronsavat, kondroitin szulfátot, glükózamint, MSM-et és C-vitamint tartalmazó ízületvédő kiegészítőkkel (pl. Equimins Flexijoint) támogathatod.

Hőháztartás

A kémiai energiák (glükóz, glikogén, zsírok) izomösszehúzódássá, vagyis mechanikai energiává alakítása kevéssé hatékony folyamat, az energia közel 75%-a hő formájában elveszik. Ezt a hőt a testnek le kell adnia, hogy elkerülje az izmok és az agy túlhevülését. Ezért fontos az izzadás, hisz a kipárolgás a test hőmérsékletét szabályozza. Páradús környezetben a hőháztartásnak ezen formája kevésbé hatékony, hiszen a párolgás mértéke csökken, magas hőmérséklettel párosulva még nehezebb a test hőmérsékletének fenntartása. Épp ezért csökkentsd lovad munkaterhelését párás, meleg időben.

Központi idegrendszer

A jó ideg és izom közötti koordináció azt eredményezi, hogy a ló eredményesebben és hatékonyabban tudja az adott feladatot teljesíteni.

Mindezek együttes megléte teszi lehetővé, hogy a ló hatékonyabban tudjon erőt kifejteni és nagyobb teljesítményre legyen képes. A megfelelő erőnléti állapot segít az izom- és vázrendszer sérüléseinek megelőzésében is.

Dijlovaglas Illusztracio Unsplash
Fotó: Daphne Iona, Unsplash

Kerüld el az izomlázat

Az izomfáradság esetén felhalmozódó tejsav mellett problémát okozhat az izom glikogén raktárainak kiürülése, mivel annak feltöltődéséhez 1-5 napra is szükség lehet. Az olajok (pl. Equimins Glow and Shine Omega olaj, ami len-, szója- és repceolaj keveréke) energiatartalma kétszerese a szénhidrátokénak, hasznosításuk közvetve hozzá tud járulni a hirtelen energiaszükséglet (glükóz, glikogén) biztosításához, ily módon elősegítik, hogy ne alakuljon ki izomláz és a glikogén raktárak ne ürüljenek ki. A szemes takarmányokhoz adható olaj mennyisége 100 kg testsúlyra maximálisan 100 ml. Ezt még nagy energiaszükséglet esetén sem szabad túllépni.

Ha aerob típusú feladatokkal (olyan monoton mozgásformák, ahol a minimálisnál szükségesnél nem végez több izommunkát a lovad) segíted az izmok jobb oxigénfelvételét, hogy a szénhidrátokat és zsírokat energiává alakítsák, akkor a munkában lévő ló mobilizálni tudja zsírtartalékait és jól tudja hasznosítani az olajokat. A legfrissebb kutatások szerint az olajok segítenek a testhőmérséklet és szívritmus szabályozásában is.

Az izomtónus kialakítása, ami az izmok nyugalmi állapotában is meglévő feszessége, részben fajtafüggő is. Ezt kreatin tartalmú táplálékkiegészítők (pl. Equimins Creatin por vagy Muscle Toner oldat) segítik, amelyek megfelelően felépített edzés mellett hamar látványos eredményeket hoznak.

Bármilyen lóval dolgozol is, a bemelegítés és levezetés szakasza nagyon fontos. A kemény munkát követően akár csak néhány percnyi ügetés, majd egy kis séta is jelentősen csökkenteni tudja a felhalmozódó tejsav mennyiségét az izmokban. Az izomláz, illetve ’tying up’ szindróma elkerülésében segít az Equimins egyik legújabb terméke, a Dee-Tye & Drink Liquid / Izomláz "Tying-up" szindróma - elleni oldat, ami megelőzésre is alkalmas.

Equimins3Logo90M

Ne feledd

Az Equimins termékkínálatában minden olyan táplálékkiegészítőt megtalálsz, ami segít lovad egészségének és csúcskondíciójának elérésében, illetve megőrzésében. Kérdéseiddel fordulj bizalommal az Equimins termékfelelőséhez, Möhöly Christához, aki lovad életkora, fajtája, terhelése szerinti energia- és vitaminszükségleteire vonatkozó, személyre szabott takarmányozási tanácsokkal is tud segíteni.

Kapcsolódó cikkek
Kommentek