Lovad sója az élet sója

Lo finom 1200

Lovad meleg, párás körülmények között vagy edzés, verseny során nagy mennyiségű sót veszít izzadással. Vagy elektrolitot? Járjunk utána!

Só vagy elektrolit? Fontos a különbség

A só, vagyis a nátrium-klorid (NaCl) alapvető fontosságú minden ló számára, még azoknak a lovaknak is, akik nincsenek munkában.

Az izzadás, a magasabb hőmérséklet és a páratartalom növeli nemcsak só-, hanem az egyéb elektrolitok, például kálium, kalcium és magnézium szükségletet is. Ezekből a takarmányok általában biztosítják az alapvetően szükséges mennyiséget, de ez az edzésmunka miatt megnövekedett igényekhez már kevés. Ilyenkor van szükség az elektrolit kiegészítőkre.

Sóra minden évszakban szüksége van lovadnak

A só a test alapvető működéséhez szükséges – és ennek semmi köze az időjáráshoz. A nátrium-klorid nátriumja a megfelelő izomösszehúzódást biztosítja, valamint az idegimpulzusokat a testben és az agyban.

A só klorid része segít a vér pH értékének egyensúlyban tartásában, az ozmotikus nyomás, tehát a sejtek belsejébe és onnan kifelé történő folyadék áramlásának kiegyenlítésében. Szükség van kloridra a megfelelő izomösszehúzódáshoz és a vízháztartás egyensúlyához. A klorid másik fontos szerepe a gyomorsavhoz szükséges sósav előállítása. Elégtelen mennyisége esetén előfordulhat, hogy lovad nem hízik, alultápláltnak tűnik.

Lovad alaptakarmánya a széna, amivel számos kulcsfontosságú elektrolithoz hozzájut, kivéve a nátriumot, mivel a széna és a fűfélék nagyon alacsony nátriumtartalmúak. Ezért minden ló számára szükséges a takarmányhoz hozzáadott só, illetve a sónak minden ló számára könnyen hozzáférhetőnek kell lennie. A legjobb módja a ló sóigényének kielégítésére az állandóan hozzáférhető sótömb például a bokszban, karámban. Ha a lovad nem fogyaszt belőle, akkor szükség lehet arra, hogy a takarmányba keverd bele a sót. Egy átlagos méretű (500 kg), átlagos hőmérsékleten élő, munkát nem végző ló számára napi kb. 10 gramm só szükséges, ez körülbelül egy evőkanálnyi mennyiség.

So illusztracio

A só típusai

  • Fehér asztali só: erősen feldolgozott, ásványi anyagokat nem tartalmaz. A legegyszerűbb és legolcsóbb módja a só kiegészítésnek. Jódozott só esetében figyelni kell arra, hogy a lovak ne fogyasszanak napi 6 mg jódnál többet (két evőkanál jódozott só kb. 2 mg jódot tartalmaz), mert a túl sok jód károsíthatja a pajzsmirigyet, különösen, ha nincs elegendő szelén a takarmányban, vagyis, ha a ló nem kap szeléntartalmú kiegészítőt, mivel Magyarország szelénhiányos terület.
  • Fehér tömörített só tömb: jól fogyasztható lovak számára.
  • Ásványi só tömbök: Ezek csak néhány ásványi anyagot tartalmaznak és jellemzően keserű ízűek. Kiszámíthatatlan, hogy lovad mennyit fogyaszt belőle, tehát nem megbízható, mint ásványi anyag forrás.
  • Himalájai só: A föld alatti sós lerakódásokból bányászott sótömb. Pakisztán sóbányáiból nyerik, kb. 300 mérföldre a Himalája hegységétől. Számos ásványi anyagot tartalmaz, és sok ló szereti ezt a sót.
  • Tengeri só: az óceánokból vagy tavakból történő lepárlással állítják elő, ennek során számos nyomelemet eltávolíthatnak belőle, sókiegészítésként megfelelő lovad számára.
  • Útszóró só: véletlenül sem való fogyasztásra, mivel a hozzáadott csomósodást gátló szer mérgező, egyfajta hidrogén-cianid.
  • Alga, hínár, moszat: bár nem só, mégis vannak lótartók, akik a sókiegészítés megfelelő alternatívájának tartják. Pedig bár nagyon eltérő lehet a nátrium tartalmuk, minden esetben kevesebb, mint lovad nátriumigénye. A jódtartalmuk viszont túl magas lehet. Só helyett nem javasolt az etetésük, egyéb kiegészítőként magas vitamintartalmuk miatt kis mennyiségben hasznosak lehetnek.

Hogyan jutnak sóhoz a vadlovak?

A természetben a só laza formában létezik, a sziklák felszínén és a sós vizű források közelében található üledékekben halmozódik fel. A vadon élő lovak gyakran hosszú utakat tesznek meg azért, hogy sót találjanak. A másik forrás számukra a só és ásványi anyag pótlásához, hogy nagyon sokféle növényt fogyasztanak, ellentétben a háziasított lovak naponta megegyező takarmányával. Emellett a vadon élő lovak egymásról is lenyalogatják az izzadságot.

Lo izzadas

De mi az az elektrolit?

A ló akár több mint 10 liternyi izzadságot is elveszíthet egy óra alatt, ha meleg, párás körülmények között van. Az izzadság főleg nátriumból, kloridból és káliumból áll, kisebb mennyiségben magnéziumot és kalciumot is tartalmaz. Ezek mindegyike a ló szívműködéséért, a gyomor-bélrendszer mozgásáért, a vesék működéséért, valamint szinte minden biokémiai reakció fenntartásáért felelős. Nélkülük a ló legyengülhet, és keringése akár össze is omolhat.

Az elektrolitpótlás a verejtékezési veszteséget hivatott pótolni, és etetése szükség szerint történjen, az edzés, verseny vagy munka után a túlzott izzadás esetén célszerű használni. Fontos tudnod, hogy az elektrolit kiegészítést a só mellett kell adni, mert nem a sót helyettesíti. És ez fordítva is igaz: az elektrolit kiegészítők tartalmaznak valamennyi nátrium-kloridot is, de ez nem fedezi a ló napi sóigényét.

Milyen a jó elektrolit kiegészítő?

Mindig olvasd el a termékcímkét vásárlás előtt. A lovad számára adott elektrolit kiegészítő egy adagja kb. 13 gramm kloridot, 6 gramm nátriumot és 5 gramm káliumot tartalmazzon, valamint kisebb mennyiségben kalciumot, magnéziumot és még lehet benne réz is. Sok elektrolit kiegészítő néven eladott készítményben a cukor (más néven pl. dextróz) a legnagyobb mennyiségben előforduló összetevő, tehát ez áll a lista elején. Előfordul, a jobb íz miatt adják a készítményhez, de nem szükséges.

Alapvetően kövesd a termékcímke utasításait. Hozzáadhatod az elektrolit sót vagy oldatot egy-két liter vízhez, itasd meg, majd utána adj lovadnak bőven friss vizet. Fontos: Soha ne adj csak elektrolitos vizet a lovadnak. A tiszta víz mindig elérhető kell, hogy legyen.

Ha elektrolit pasztát etetsz, pl. verseny vagy kemény edzés után, esetleg versenyszámok, futamok között nagyon hasznos a gyors elektrolit visszapótlásra, ne felejts el azonnal friss vizet is adni lovadnak.

A takarmányhoz is hozzá lehet keverni az elektrolit kiegészítőket, de csak akkor, ha a sót nem a takarmányhoz keverve adod a lovadnak.

Hasznos, ha a lovadnak van lehetősége szénázni az elektrolit kiegészítés előtt. Így kisebb az esélye a gyomorfekély kialakulásának. És van a dolognak egy másik előnye is. A széna szinte semennyi nátriumot nem tartalmaz, de sok kálium és klorid van benne. A ló két órán át vagy annál hosszabb ideig tartó verejtékezéssel jelentős mennyiségű kloridot veszít. Az izzadási veszteségek pótlására adott elektrolit-kiegészítők általában tartalmaznak kloridot is, de jellemzően nem eleget. Fontos, hogy az edzés megkezdése előtt lovad klorid vérszintje jó legyen. Ezt egyszerű elérni, mivel a szénának magas a klorid tartalma. Mindössze 4 kg széna elegendő mennyiségű kloridot biztosít egy kemény edzéshez.

Lo itato

A só és az elektrolit kiegészítők segíthetnek a vízfogyasztás növelésében

Furcsa módon a lovak nem mindig tudják, hogy szomjasak. Ez a különböző nátrium- és folyadékszintet szabályozó hormonok miatt van, amelyek minden áron megpróbálják fenntartani a folyadék és a nátrium, illetve kálium közötti egyensúlyt. Ezek miatt a ló nem érzi, hogy kiszáradt, nem fogja tudni, hogy több sóra vagy több vízre van szüksége. De tudatos és gondoskodó lótulajdonosként ha nem akarod, hogy lovad "túlélési módba" kapcsoljon az elektrolit hiány miatt, mindig biztosíts számára megfelelő mennyiségű sót, hogy elég vizet igyon. Ha megkínálod a lovad vízzel, mert tudod, hogy szüksége van rá, de nem akar inni, akkor cselezd ki. Adj neki valamit, amit szívesen megeszik, adj hozzá egy kis sót és utána kínáld meg vízzel.

Már az enyhe dehidratáció is káros lehet: az izmok elfáradnak és kötötté válnak, a kólika kockázata is megnő a bélmozgás renyhülése miatt.

Lovad hidratáltsági szintjének ellenőrzése egyszerű: a ló vállízülete előtt, a vállbúbnál, vagy a vállbúb felett markold meg a bőrt és emeld el. Figyeld meg, hogy mennyi idő alatt simul ki újra. Ha ez szinte azonnal megtörténik, rendben van a ló vízháztartása.

A legfontosabb tudnivalók a só- és elektrolitpótlással kapcsolatban

  • Adj lovadnak sót minden évszakban.
  • Olyan sót keress, amilyet szívesen fogyaszt, de legalább 93% NaCl-ot tartalmazó természetes sót.
  • A ló kálium- és kloridigényét jó minőségű réti széna fedezi.
  • Az elektrolit-kiegészítőket túlzott izzadás esetén célszerű adni, de fontos mellette a jó nátrium egyensúly.

Az Equimins termékkínálatában minden olyan táplálékkiegészítőt megtalálsz, ami segít lovad elektrolit háztartásának illetve egészségének és megőrzésében. Kérdéseiddel fordulj bizalommal az Equimins termékfelelőséhez, Möhöly Christához, aki lovad életkora, fajtája, terhelése szerinti elektrolit-, energia- és vitaminszükségleteire vonatkozó, személyre szabott takarmányozási tanácsokkal is tud segíteni.

Kapcsolódó cikkek
Kommentek