Téli takarmányozás: tartsd meg lovad ideális testsúlyát

Lo karam tel

Vannak olyan általános takarmányozási kérdések, amelyekkel mindig foglalkozni kell, ahogy az időjárás hűvösre fordul. A legfontosabbak, hogy biztosítod-e lovad számára a megfelelő kalóriabevitelt (energiát) kondíciója fenntartására, a megfelelő és kellő vízfogyasztást a kólika megelőzése érdekében, a nyalósóhoz való hozzáférést, valamint felismered-e azokat a helyzeteket, amikor kiegészítő takarmányok szükségesek lovad optimális kondíciójának és egészségének fenntartásához.

Lovadtól az optimális testhőmérséklet fenntartása télen jelentős mennyiségű kalóriát igényel. Ezért az alapvetően szükséges kalóriamennyiségen felül még további energiára van szüksége a megfelelő testsúly, illetve kondíció fenntartásához a hideg hónapokban. A lovak csakúgy, mint az emberek, egyedenként különbözőek, és egyedenként másképp hasznosítják a takarmányt is. Vannak olyanok, akik megtartják kondíciójukat a tél során is ugyanannyi takarmánnyal, másoknak lehet, hogy akár 30%-kal több energiára van szükségük ehhez. Nagyon sok tényező függvénye ez, a ló életkora, a kondíciója, a szőrzet állapota, a tartási körülmények, a terhelés, a takarmány minősége mind fontos összetevői a kondíció fenntartásának.

Alapvetően egy ló testsúlyának körülbelül 2%-át fogyasztja el takarmányként naponta (ez kb. 10 kg szálas takarmánynak felel meg egy átlagos méretű ló esetén). Ugyanez a ló a hideg időben 13,5 kg szálastakarmányt igényel naponta kondíciója fenntartásához. Ez lehet akár teljes egészében jó minőségű réti széna, egy kisebb részét kiválthatja széna- vagy lucernapellet, illetve energiadúsabb szálas takarmányokkal, például lucernával vagy lóherével is kiegészítheted a szokásos szénamennyiségen felül lovad takarmányát.

Mivel télen lovad több időt tölt a bokszban, a rövidebb napok és rosszabb időjárási körülmények miatt az alapvetően alacsonyabb energiájú fűszénához való folyamatos hozzáférés nagyon fontos, mert ellensúlyozza nemcsak az unalmat, hanem csökkentheti a gyomorfekély előfordulásának, illetve a stresszhez kapcsolódó sztereotip viselkedésformák megjelenésének veszélyét.

Lovak tel takarmanyozas 3

Megteheted, hogy nem csak egyszerűen megemeled a szálastakarmány mennyiségét, hogy további kalóriákat juttass lovad szervezetébe, hanem bevezetheted az olajok etetését (lenolaj, omega olajok, idős lovaknak csukamájolaj), vagy magas zsírtartalmú takarmányokat, kiegészítőket (például rizskorpa pellet, Equusline New Generation müzli) lovad étrendjébe. Annak ellenére ugyanis, hogy a lovaknak nincs epehólyagjuk, jól emésztik a takarmány zsírtartalmát. A többszörösen telítetlen zsírsavak (például a lenolajban a linolénsav) fontosak a bőr, szőr és pata megfelelő növekedéséhez is.

Fontos tudnod azonban, hogy bár jó minőségű széna is megadja a lovad számára szükséges energiát, de elégtelen a fehérjeminősége, és nem fedezi a ló vitamin, ásványi anyag és antioxidáns szükségleteit, különösen fiatal, növésben lévő lovak és vemhes kancák és nagy igénybevételnek kitett lovak esetében. Előnyös lehet ebben az időszakban egy több vitamint és ásványi anyagot tartalmazó koncentrált készítmény alkalmazása, amely kiegyensúlyozza vagy pótolja ezeket a hiányosságokat (például Equimins Tip Top, Advance, Super Vitamin E és szelén).

Tiptopsupp pellets 3kg
Tip Top koncentrált vitamin por és pellet
Equimins3Logo90M

Az Equimins termékkínálatában minden olyan táplálékkiegészítőt megtalálsz, ami segít lovad egészségének és megőrzésében. Kérdéseiddel fordulj bizalommal az Equimins termékfelelőséhez, Möhöly Christához, aki lovad életkora, fajtája, terhelése szerint energia- és vitaminszükségleteire vonatkozó, személyre szabott takarmányozási tanácsokkal is tud segíteni.

Források: MAG Online Library, ScienceDirect
Képek forrása: Pixabay

Kapcsolódó cikkek
Kommentek