Tavaszi belső nagytakarítás homokkólika ellen

Homok legelo1200

A homokos, laza talajon való legelés, a széna, illetve abrak földről való etetése megnöveli a homokkólika kialakulásának veszélyét, ami a ló bélrendszerében felgyülemlett homok miatt alakul ki. Lássuk, hogyan ismerheted fel az előjeleket és hogyan kerülheted el, hogy túl sok homok rakódjon le lovad emésztőrendszerében.

A lovak emésztőrendszerébe a legeléssel (különösen, ha a legelő laza, vagy homokos talajú), a széna, illetve abrak földről való etetése során kerülhet homok vagy föld, ami jellemzően hosszú idő alatt halmozódik fel olyan mértékben, hogy problémát okozzon. Az első tünetek akár annyira általánosak is lehetnek, mint hogy lovad elkezd fogyni, vagy nem képes hízni, hiszen a sérült bélszakasz és a táplálék útjának zavarai miatt a bélrendszer egyéb szegmenseiben is romlik a tápanyag-felszívódás hatékonysága.

A homok ugyanis gyorsan túlhalad a gyomron és a vékonybélen. De amikor eléri a vakbelet és a vastagbelet, akkor a haladása lelassul és lerakódása jellemzően itt, a vastagbélben történik, ahol irritációt és gyulladást okoz. A gyulladás miatt csökken a bél tápanyag-felszívó és folyadék-visszaszívó képessége, sőt még akár további folyadékot is választhat ki a bél, ami hasmenés kialakulásához vezethet. A homok pedig tömege miatt gátolhatja a béltartalom továbbítását, ami miatt bélsárrekedés alakulhat ki. A homok komolyabb mértékű lerakódása tehát hasmenéshez, súlyvesztéshez, kólikához és életveszélyes mértékű bélelzáródáshoz is vezethet.

Mi az a homokkólika és mik a tünetei?

A homok lerakódásának leggyakoribb jele a kólika illetve a hasmenés, emellett a csökkent étvágy és levertség, hiszen a lovadnak lehetnek fájdalmai a kólikás tünetek megjelenése előtt is.

A homokkólika a kólika egy fajtája, ami a lovak bélrendszerében felgyülemlő homok miatt alakulhat ki. Súlyos állapot alakulhat ki, amikor a homok a takarmánnyal együtt akadályt képez a bélrendszerben: megakadályozza a béltartalom haladását, gázfelhalmozódást eredményez, a méreganyagok felszaporodnak, ami kólikán kívül akár patairha-gyulladást is okozhat. Ha a bél megcsavarodik vagy elzáródik, akkor csak a gyors műtéti beavatkozás mentheti meg a ló életét. A legrosszabb esetben a bélfal megrepedhet, a bélsár a hasüregbe távozva azonnali halált is előidézhet.

Honnan tudom, hogy lovam is érintett?

A lehetséges vizsgálatok közül az egyik egyszerű mód a ló hasának alsó oldalán történő sztetoszkópos vizsgálat. Ezt bízd az állatorvosodra, de érdemes a vizsgálat során belehallgatnod a sztetoszkópba.

Szintén egyszerű módszer az emésztőrendszerben jelenlévő homok kimutatására, ha friss bélsarat (5-6 bogyót) tiszta műanyag vödörbe, vagy hosszú gumikesztyűbe teszel, vizet öntesz rá, alaposan összekevered, majd hagyod pár percig ülepedni. Mivel a homok nehezebb, mint a megemésztett takarmány, ezért ha kesztyűt használsz, a homok az ujjakhoz fog összegyűlni, míg a vödörben lerakódik alulra. Egy fél evőkanálnyi homok jelenléte ilyen mennyiségű bélsárnál már jelentősnek számít. Mivel a bél perisztaltikus mozgása során különböző mennyiségű homokot továbbít, ezt a vizsgálatot is többször érdemes elvégezni.

Amennyiben homokot találsz a vizsgálat során, érdemes a homok kiürülését támogató kiegészítőkkel megkönnyíteni annak bélrendszerből való távozását. Ez egy több héten át tartó folyamat.

Sand Ex
Sand-Ex - homok kiürülését elősegítő pellet

Hogyan előzheted meg a bajt?

A legtöbb ló kis mennyiségű homokkal a bélrendszerében hosszú és egészséges életet tud élni. A lovak emésztőrendszerébe legeléskor természetesen kis mennyiségű homok és föld is bejut, ez jellemzően végighalad a bélrendszeren és problémamentesen távozik. De ha lovad laza talajú, homokos környezetben él vagy dolgozik, érdemes odafigyelni, és megelőzni vagy támogatni a homok bélrendszerből történő kiürülését még a súlyosabb problémák megjelenése előtt.

Ha nem közvetlenül a földről eteted a lovad, hanem etetőt és szénahálót használsz, akkor egyrészt támogatod lovad emésztőrendszerét a takarmány lassabb elfogyasztásával, másrészt csökkented az emésztőrendszerbe a legeléssel, a földön etetett széna és abrak elfogyasztásával is bekerülő homok vagy föld mennyiségét. Ha ragaszkodsz a földről való etetéshez, használj nagy területű gumi istállólapokat.

Az Equimins kínálatában megtalálható Sand-Ex 1,5 kg kiszerelésű, csupa természetes anyagból álló pelletizált rostos termék, amely nagyon hatékonyan segíti a takarmány természetes áramlását és támogatja a bélrendszerbe ülepedett homok kiürülését. A készítmény kulcsfontosságú összetevője az indiai útifű (psyllium) maghéj, ami oldható rostforrás, ez probiotikummal és prebiotikummal is kombinálva a legújabb kutatások szerint még hatékonyabbá teszi a homok kiürülését és hatékonyan támogatja a bélflóráját is. Ez azért rendkívül fontos, mert bármilyen bélprobléma és kólika esetén a bélflóra baktériumok egyensúlya felborul, amit pre- és probiotikumok etetésével állíthatsz helyre.

A készítmény pellet formátumának előnye, hogy csak a bélben zselésedik, ahol felveszi a homokszemcséket és a bélsárral távozik. Az Equimins Sand-Ex csak természetes összetevőkből áll, és nem tartalmaz a FEI által tiltott anyagokat sem.

Célszerű tehát évente egyszer Sand-Ex kúrát tartani, ha lovad homokos, laza talajon él vagy dolgozik. A készítmény alkalmazása abban az esetben is javasolt, amikor a fenti tüneteket tapasztalod lovadnál, illetve állatorvosi vizsgálat megerősítette, hogy homok ülepedett a bélcsatornába.

Homokkolika termekek probio 1

Az Equimins termékkínálatában minden olyan táplálékkiegészítőt és vitamint megtalálsz, ami segít lovad egészségének és megőrzésében. Kérdéseiddel fordulj bizalommal az Equimins termékfelelőséhez, Möhöly Christához, aki lovad életkora, fajtája, terhelése szerinti elektrolit-, energia- és vitaminszükségleteire vonatkozó, személyre szabott takarmányozási tanácsokkal is tud segíteni.

Kapcsolódó cikkek
Kommentek