Halolaj és lenmagolaj: fontos kiegészítői lovad étrendjének

Lo vagtat 1200

Az olajak etetése számos okból előnyös lovad számára: támogatod vele lovad immunrendszerét, állóképességét, a bőr, a szőrzet és a paták állapotát, az izmok, az ízületek és a légzőrendszer működését. Az olajok minden formája kiváló kiegészítő kalóriaforrás a kemény munkában lévő lovak számára, mivel jól emészthetők és energiatartalmuk két és félszerese a szemes takarmányok energiatartalmának, de nem okoznak viselkedésbeli problémákat, mint ami pl. a túlzott mértékű szénhidrátfogyasztáskor tapasztalható.

Omega-3 és Omega-6: egy kis tudomány

Az omega-3 zsírsavaknak három fő típusa létezik: alfa-linolénsav (ALA), eikozapentaénsav (EPA) és dokozahexaénsav (DHA). A növényi alapú omega-6 zsírsavat linolsavnak nevezik. Ezek esszenciális zsírsavak, a szervezet nem képes előállítani, de szüksége van rá, tehát a bevitt takarmányokból kell lovadnak ezeket felvennie.

A növények gazdag ALA-források, de nem tartalmaznak kész EPA-t vagy DHA-t. Mivel a ló természetes étrendje növényi, ezért amikor omega olaj kiegészítést adsz lovadnak, a cél, hogy a fűhöz hasonló hányadot érj el, ez 1:3 és 1:6 közötti omega-6 : omega-3 arány.

A szemes takarmányokban az omega-6: omega-3 aránya körülbelül 16:1. A lenmagolaj kivételével az összes többi növényi olaj szintén omega-6 zsírsavból tartalmaz többet. Ha összehasonlítjuk az istállózott lovak takarmányát a legelőn tartott lovakéval, akkor egyértelmű, hogy a nem friss, füves legelőn élő lovak takarmányából hiányzik a megfelelő mennyiségű omega-3 zsírsav.

Milyen takarmányban van Omega-3?

A növényi omega-3 zsírsavforrások mindig hidegen sajtolt olajak legyenek, mert hőkezelés hatására az omega-3 zsírsavak tönkremennek. A leggyakoribb omega-3 zsírsavforrás kiegészítés lovak számára a lenmagolaj.

Halolajat lónak?

Lehet, hogy szokatlannak tűnik, de a halolaj is hatékony kiegészítő lehet lovad számára magas EPA és DHA tartalma miatt. A halolaj kedvező hatással van az ízületekre, gyulladáscsökkentő tulajdonságával támogatja az ízületek egészségét, növeli az ízületek mobilitását. Ezzel szemben a gyakran etetett kukorica- vagy napraforgóolaj felerősítheti az ízületek gyulladásos folyamatait.

Cod liver oil 5litres
Cod Liver Oil – Csukamájolaj lovaknak

Hogyan etesd?

A halolaj és a lenmagolaj etetése is már néhány hét után látványosan javítja a szőrzet minőségét. A minimális hatékony etetési adag erre a célra 30 ml olaj/ nap. Az olajok energiatöbblet céljából történő etetése esetén a maximum a 100 kg testsúlyra jutó 100 ml mennyiség legyen.

Az olajok hosszú időn át tartó etetése mellett javasolt az E-vitamin tartalmú kiegészítő adagolása is por vagy olaj formájában antioxidáns hatása miatt. A 100 ml olaj mennyiséghez napi 100-150 NE E-vitamin adagolása javasolt.

Természetesen lovad takarmányozásában a cél a kiegyensúlyozott omega-3 és 6 zsírsav arány, mivel az omega-6 zsírsavak is fontosak lovad számára. Az optimális arány fenntartásának a legjobb módja az, ha már alapvetően megfelelő takarmányokat etetsz és elkerülöd az olyan magvak, vagy olajok etetését (pl. a napraforgómag, napraforgó- szója- és kukoricaolaj), amelyek lovad számára nagyon kedvezőtlen omega zsírsav aránnyal rendelkeznek.

Érdekes tények az olajok etetéséről

  • A halolaj kiegészítést kapó mének magasabb spermiumszámmal és jobb minőségű fagyasztott spermával rendelkeznek, a tenyészkancáknál pedig magasabb az omega-3 mennyisége a tejben, és magasabb IgG (Immunoglobulin G) mennyiége a kolosztrumban.
  • Egy tanulmány szerint azok a lovak, akik halolaj omega-3 kiegészítést kaptak, alacsonyabb koleszterinszintet mutatnak, mint a kukoricaolaj kiegészítést kapó lovak.
  • A lenmagolaj és a halolaj etetése is növeli a bőr ellenállóképességét, de csak a lenmagolaj kiegészítés csökkentheti az allergiás reakciókat.
Linseed oil 5litres
Linseed Oil – Lenmagolaj lovaknak
Equimins3Logo90M

Az Equimins termékkínálatában minden olyan táplálékkiegészítőt és vitamint megtalálsz, ami segít lovad egészségének és megőrzésében. Kérdéseiddel fordulj bizalommal az Equimins termékfelelőséhez, Möhöly Christához, aki lovad életkora, fajtája, terhelése szerinti elektrolit-, energia- és vitaminszükségleteire vonatkozó, személyre szabott takarmányozási tanácsokkal is tud segíteni.

Forrás: Eleanor Kellon - Equisearch

Kapcsolódó cikkek
Kommentek