Már nem tilos az edzés előtti etetés, sőt!

Lo repa 1200

Régebben miért nem etethetted a lovad közvetlenül az edzés előtt, és manapság miért biztatnak mégis erre? Érdekes a válasz.

A múltban a takarmányok általában nagy energiájú, magas keményítőtartalmú koncentrátumok, gabonaalapú keverékek voltak, amelyek gyakorlatilag csak gabonaszemeket tartalmaztak. Ezeket gyakran viszonylag nagy mennyiségben etették, etetésenként akár két kilogrammot is meghaladó mennyiségben. Röviddel egy ilyen mennyiségű és típusú takarmány elfogyasztása után semmiképpen sem lenne ajánlott dolgoznia lovadnak.

Manapság a takarmányozási szakértők az edzés előtt 30-60 perccel magas rosttartalmú takarmány etetését ajánlják (pl. széna, pelletek, mash) hogy a gyomor ne legyen üres edzés közben, mert az gyomorsav túltermeléshez vezethet, ami pedig az érzékenyebb gyomrú lovak esetében viszonylag hamar gyomor- és bélrendszeri károsodáshoz, leggyakrabban gyomorfekélyhez vezet.

Tehát a különbséget a múlt és a jelen takarmányozási tanácsa között a takarmány típusa és az emésztőrendszer egészségével kapcsolatos ismereteink fejlődése adják.

A lótakarmányozással kapcsolatos további hasznos tartalmakért keresd fel a Lóvitamin.hu oldalt!

A Lóvitamin.hu webáruház termékkínálatában minden olyan takarmányt és táplálékkiegészítőt megtalálsz, ami segít lovad egészségének megőrzésében. Kérdéseiddel fordulj bizalommal a Lóvitamin.hu termékfelelőséhez, Möhöly Christához, aki lovad életkora, fajtája, terhelése szerint energia- és vitaminszükségleteire vonatkozó, személyre szabott takarmányozási tanácsokkal is tud segíteni.

Borítókép: Pixabay

Kapcsolódó cikkek
Kommentek