Elektrolitok: lovad láthatatlan segítői

Military illusztracio1200

Az elektrolitok olyan ásványi anyagok, amelyek együttesen fenntartják a lovak folyadékháztartásának egyensúlyát. Ez a szervezet számára fontos feladatot meglepően könnyű, ugyanakkor rendkívül fontos támogatni.

Minden ló izzad, a verejték pedig elektrolitokat tartalmaz. Akár egy lovastusában versenyző ló terepnapját nézed, akár díjlovad, vagy hobbilovad van, eltérő teljesítményük ellenére közös vonásuk, hogy mindegyik izzad, ennek következtében pedig elektrolitokat veszítenek – bár eltérő mennyiségben.

Mivel az elektrolitok hiánya kiszáradáshoz (dehidratációhoz) és ezzel egészségügyi problémákhoz vezethet, célszerű a meleg hónapok során rendszeresen pótolnod az elvesztett ásványi anyagokat, valamint lovadat ivásra ösztönözve elősegíteni hidratáltságát.

Mik azok az elektrolitok?

Az elektrolitok testfolyadékban feloldott ásványi sók. Öt fő elektrolit szükséges a lovak számára, a nátrium (Na⁺), klorid (Cl⁻), kálium (K⁺), magnézium (Mg²⁺) és kalcium (Ca2⁺). Ezek mindegyike fontos szerepet játszik a szervezetükben, szinte a test minden funkciójához szükség van rájuk, beleértve a folyadékháztartás szabályozását és egyensúlyát, az emésztést, a sav-bázis (pH) egyensúly fenntartását és a létfontosságú neurológiai funkciókat, például az izomösszehúzódást az optimális teljesítmény érdekében.

A nátrium, a klorid és a kálium a három legfontosabb elektrolit, ezek közül a nátriumot gyakran nevezik a fő elektrolitnak, ez a szomjúság legfőbb szabályozója. Ha a nátrium kloriddal kombinálódik, az eredmény nátrium-klorid, ami nem más, mint a konyhasó.

Az elektrolitok a vizelettel, a bélsárral és az izzadság révén távoznak. Lovad edzés közben izzadtságot termel a test hűtéséhez, ez a verejték különböző mennyiségben tartalmazza mind az öt fő elektrolitot. Mivel a lovak által termelt izzadság elérheti a 10-15 liter / óra mennyiséget is, az ebből eredő elektrolitveszteség jelentős lehet. A legnagyobb mennyiségben klorid és nátrium veszik el, ezt követi a kálium, majd a kalcium és a magnézium a legalacsonyabb mennyiségben. Ha lovad nagy mennyiségű elektrolitot veszít, akkor azokat pótolni kell, hogy a szervezet regenerálódhasson, a ló egészséges és hidratált maradjon.

Lo izzadas

Szükséges az elektrolit kiegészítés?

A verejtékezés közben veszített elektrolit mennyisége és típusa az elvégzett munka időtartamától és intenzitásától, a környezeti feltételektől (például meleg és párás vagy hűvösebb időjárás) és a ló takarmányozásától is függ. A vonatkozó kutatások jóval nagyobb izzadságveszteséget mutattak ki párás körülmények közötti munkavégzés esetén.

Könnyű munka

A legtöbb könnyű munkát végző ló elegendő elektrolitot vesz fel a takarmányból napi 10-12 g / 100 kg testtömeg konyhasó (NaCl) biztosításával (NRC, 2007). Ez azt jelenti, hogy pusztán 40-60 g étkezési só hozzáadása a ló napi takarmányához (súlyától függően) elegendő ahhoz, hogy a könnyű munkához szükséges napi elektrolitszükségletét kielégítse. A sima, fehér nyalósótömb is elegendő sót tud biztosítani könnyű munka esetén, feltéve, ha a lovad rendszeresen elegendő mennyiséget fogyaszt belőle. Fontos tudni, hogy a vonatkozó kutatások szerint a lovak nem szabályozzák sófogyasztásukat, tehát nem garantálható a megfelelő mennyiség nyalósóval történő bevitele.

A szálastakarmány megfelelő mennyiségű káliumot tartalmaz, így azok a lovak, amelyek elegendő szálas takarmányt kapnak, például friss füvet tudnak legelni, vagy megfelelő mennyiségű és minőségű szénát kapnak, általában elegendő káliumhoz jutnak, hogy az izzadás során elvesztett mennyiséget pótolni tudják.

Közepes és nagy munkaterhelés

Ha a lovad inkább közepes vagy magasabb munkaterhelésnek van kitéve, akkor napi 14 g / 100 kg testtömeg mennyiségű elektrolit sót (NRC 2007) kell a takarmányához keverni.

Nagy munkaterhelés, illetve forró és párás körülmények között a lovak óránként akár 15 liter izzadságot is termelhetnek (például távlovak, galopplovak), ami azt jelenti, hogy jelentős mennyiségben veszítenek a három fő elektrolitból, valamint kisebb mennyiségben kalciumból és magnéziumból is. Ezeknek a lovaknak elektrolit utánpótlásra van szükségük ahhoz, hogy vízháztartásuk egyensúlya fennmaradjon és ideális ütemben történjen az edzés és a versenyek utáni felépülés.

Az edzések során a nátriumra és a kloridra, tehát a só utánpótlásra vonatkoznak a legfontosabb követelmények. Ezek mennyisége a ló szükséglete szerint könnyen növelhető.

Horses 3960204 1920

Mikor etess még elektrolitot lovaddal?

Egy-két órával azelőtt, hogy a ló stresszhelyzetbe kerül, például szállítás vagy terhelés miatt.

Hosszú távon történő szállításkor körülbelül háromóránként állj meg, hogy itass és lehetővé tedd a vizelést, ami lovad számára a mozgó járműben nehéz. Ezután adj neki elektrolitpótlást is.

Pihenőhelyen először vízzel itasd meg, majd etesd meg a lovad, legyen alkalma erre még a sós íz nélkül, majd indulás előtt adj neki elektrolitokat. Ha lovad izzad, mégsem iszik vagy eszik, amikor megálltok, lehet, hogy már a kimerültség állapotában van. Adj neki elektrolitpótlást, majd hagyd pihenni – lehetőleg ne napon állva, hadd álljon vissza a test kémiai egyensúlya. Csak akkor folytasd a távot, ha étvágya körülbelül tizenöt percen belül visszatér.

Elektrolitpótlás a gyakorlatban

Az elektrolitpótló készítmények rendszeres etetése jó módja annak, hogy a lovad megszokja ezt, így amikor versenyen, idegen környezetben szükséges az etetésük, kevésbé fog idegenkedni az elektrolitot tartalmazó takarmány vagy víz fogyasztásától. Szervezete számára is előnyösebb, mint az, ha csak egy-egy versenyen vagy versenynapon túlzottan megterhelnéd elektrolitokkal.

Az elektrolitokat adhatod izotóniás oldatként, por formájában takarmányba keverve, vagy pasztaként közvetlenül a ló szájába. Utóbbi két esetben fontos, hogy a takarmánykiegészítő elfogyasztása után a lovad vízhez is hozzájusson.

A munkaterheléstől függően az elektrolitokat a munka előtt, alatt és után is adhatod. Fontos, hogy a lovadnak teljesen hidratáltan kell megkezdenie a versenyt vagy a megterhelő edzésmunkát. Ennek egyik legjobb módja, ha már a terhelés előtt megkapja a szükséges kiegészítést, hiszen az az izzadsággal megegyező koncentrációban biztosítja az elektrolitokat a hatékony utánpótlás érdekében. A só (NaCl) már előzetesen hozzáadható a takarmányhoz, de elegendő időt kell hagyni a szomjúság stimulálására, azaz legalább négy órára van szükség, hogy a lónak elegendő ideje legyen annyi vizet inni, hogy teljes mértékben hidratálódjon.

Terhelés vagy verseny során is lehet elektrolitpótló megoldásokat használni, például állatorvosi ellenőrzéseknél, versenyszámok között. Az elektrolit azonban nem csodaszer, fontos, hogy vizet minél gyakrabban kínálj lovadnak.

Távlovaglásokon, lovastusa terepen vagy hosszú túralovagláson három-négy óránként is adhatsz elektrolitokat. Ha a hőmérséklet és a páratartalom szokatlanul magas lovad számára, vagy ha a terep jóval nehezebb, mint megszokta, akkor még rövidebb, két-három órás időközönként is elektrolitokra lesz szüksége.

Ha nem használsz szívmonitort annak felmérésére, hogy mennyire keményen dolgozik a lovad és milyen jól regenerálódik, figyeld a stressz külső jeleit – pl. gyors légzés és állandó izzadás.

A terhelés vagy verseny után mindenképp célszerű elektrolitpótló megoldásokat kínálni lovadnak a friss víz mellett. Ha ivott, utána újabb adag elektrolit adható a további hidratálás ösztönzésére, ami különösen hasznos akkor, ha a lovad keveset iszik.

Bár az elektrolitpótlás a legjobb módja a teljes hidratálás visszapótlásának, ha a lovad nagy mennyiségű verejtéket vesztett, akkor legalább 20 liter vagy annál több elektrolitos oldatot kellene innia. Ezért ilyenkor a legjobb megoldás az, ha megfelelő mennyiségű elektrolit pasztát adsz be neki, és biztosítod a vízhez való hozzáférését.

Célszerű az elektrolitokat a nagyobb terhelések után még 2-3 napig tovább adni a veszteségek teljes pótlásához.

Horse 5266803 1920

Oldat, por, paszta - elektrolit kiegészítők

Elektrolit-kiegészítők teljes sora áll rendelkezésre, az oldatoktól és poroktól a pasztákig, különféle ízek és ízesítés nélküliek széles skálájával. Egy a fontos, amikor választasz: a megfelelő készítménynek tartalmaznia kell a három legfontosabb elektrolitot, a nátriumot, a kloridot és a káliumot, mint fő összetevőket a megfelelő mennyiségekben, a nátrium és a kálium mennyiségének pedig nagyjából meg kell egyeznie a klorid mennyiségével.

A kiegészítőnek izotóniásnak (ásványi anyag összetétele megegyezik a sejtek és vér sóösszetételével) kell lennie. Számos elektrolit kiegészítő fő összetevőként glükózt tartalmaz. De mivel sokkal fontosabb a sók visszapótlása, nem a cukoré, így ezeket a készítményeket jobb inkább elkerülni.

Összegzés

Az optimális egészségi állapot és teljesítmény biztosítása érdekében ne feledd a következőket:

  • az elektrolitokat a munkaterhelésnek megfelelően adagold
  • ne csak a verseny napján, hanem már a felkészítő edzések idején kezdd el az elektrolitok pótlását
  • a gyors regenerálódás érdekében adj elektrolitokat kemény munka előtt, alatt és után is
  • kerüld a magas cukortartalmú elektrolit-kiegészítőket
  • mindig ügyelj rá, hogy lovad számára legyen elérhető tiszta, friss víz
  • győződj meg arról, hogy az elektrolitokat még 2-3 napig kapja a lovad a teljes regenerálódás érdekében

Kapcsolódó termékek az Equimins kínálatában:

Equimins 2017 July Elektrolit 182X60
Kapcsolódó termékek az Equimins kínálatában

Forrás

  • Equine Nutrition: Frape, D. (2010) Feeding for Performance and the Metabolism of Nutrients During Exercise. In: Frape, D. (2010) Equine Nutrition and Feeding. Chichester. Wiley-Blackwell, pp. 222-264.
  • Coenen, M. (2013) Macro and trace elements in equine nutrition. In: Geor, R., Harris, P. and Coenen, M., eds. (2013) Equine Applied and Clinical Nutrition. China: Saunders Elsevier, pp. 191-228.
  • McCutcheon, L.J. and Geor, R.J. (1996) Sweat fluid and ion losses in horses during training and competition in cool vs. hot ambient conditions: implications for ion supplementation. Equine Veterinary Journal, 22, pp. 54-62.
  • Jose-Cunilleras, E. (2004) Abnormalities of body fluids and electrolytes in athletic horses. In: Hinchcliff, K.W., Kaneps, A, J., Geor, R.J., eds., (2004). Equine Sports Medicine and Surgery. London. Elsevier, pp. 898-917.
  • Jansson, A. and Dahlborn, K. (1999) Effects of feeding frequency and voluntary salt intake on fluid and electrolyte regulation in athletic horses. Journal of Applied Physiology, 86, pp. 1610-1616.
  • Jansson, A., Rytthammar, A. and Lindberg, J.E. (1996) Voluntary salt (NaCl) intake in Standardbred horses. Pferdeheikunde, 12, pp. 443-445.
  • Kennedy, M.A.P., Entrekin, P., Harris, P.A. and Pagan, J.D. (1998) Voluntary intake of loose versus block salt and its effect on water intake in mature idle thoroughbreds. In: Pagan, J.D., Geor, R.J., eds., (2001) Advances in Equine Nutrition II. Nottingham. Nottingham University Press, pp. 147-149.
  • Coenen, M. (2005) Exercise and stress: impact on adaptive processes involving water and electrolytes. Livestock Production Science, 92, pp. 131-145.
  • Harris, P.A. and Schott, H.C. (2013) Nutritional management of elite endurance horses. In: Geor, R., Harris, P.A. and Coenen, M., eds., (2013) Equine Applied and Clinical Nutrition. China: Saunders Elsevier, pp. 272-288
  • Marlin, D. and Nankervis, K. (2002) Thermoregulation. In: Equine Exercise Physiology. Oxford: Blackwell Science, pp. 133-150.

Az Equimins termékkínálatában minden olyan táplálékkiegészítőt megtalálsz, ami segít lovad egészségének és megőrzésében. Kérdéseiddel fordulj bizalommal az Equimins termékfelelőséhez, Möhöly Christához, aki lovad életkora, fajtája, terhelése szerint energia- és vitaminszükségleteire vonatkozó, személyre szabott takarmányozási tanácsokkal is tud segíteni.

Képek forrása: Pixabay

Kapcsolódó cikkek
Kommentek