Hányféle táplálékkiegészítőt etessek a lovammal?

Kanca csiko karam

A kérdés sok lótartóban felmerülhet, ami nem is csoda, hiszen napjainkban rengeteg táplálékkiegészítő közül lehet válogatni, por, pellet, folyadék vagy akár paszta formájában. Ráadásul nem könnyű megfelelően tájékozódni a sokféle termék között, emiatt sokan hajlamosak ismerőseik, barátaik ajánlásaira „ami az én lovamnak bevált, a tiédnek is jó lesz” címszóval. Ez azonban korántsem ilyen egyszerű, hiszen minden ló külön individuum; a tartástechnológia, kor, nem és a ló egyéni tulajdonságai mind befolyásolják szükségleteit.

Amikor takarmányozásra kerül a sor, mindenképpen objektíven kell döntéseket hoznod és lovad súlyát, méretét, jelen-, illetve múltbéli egészségügyi problémáit szem előtt tartva, illetve munkaterhelését is belekalkulálva kell kiszámolni a számára megfelelő takarmánymennyiséget.

Egy fejlődésben lévő ló, vemhes, vagy szoptató kanca, illetve magas sport- és munkaterhelésnek kitett ló tápanyagszükségleteit* a szemes- és szálastakarmány önmagában általában nem fedezi, ilyenkor érdemes megfontolni a táplálékkiegészítők étrendbe való iktatását. (*A ló tápanyagszükséglete a szükséges energia, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek és fehérjék mennyisége.)

Kutatások szerint a lótulajdonosok nagy része legalább egy, de akár két- vagy háromféle táplálékiegészítőt is etet lovával. Bármennyire is jónak, vagy akár szükségesnek tűnik ez, a táplálékiegészítők sokszor egymásra hatással lehetnek, és bizonyos tápanyagok túladagolása vagy akár hiánya is felléphet.

Mielőtt fontolóra vennéd, hogy táplálékkiegészítőt kezdesz el etetni lovaddal, fontos megbizonyosodnod arról, hogy lovad étrendje kiegyensúlyozott mértékben tartalmazza-e az összes számára szükséges tápanyagot, beleértve a vitaminokat és ásványi anyagokat is. Ideális esetben érdemes lovad étrendjét egy szakképzett lódietetikussal, vagy takarmányozási szakértővel összeállítani, szénád és legelőd minőségét bevizsgáltatni, majd a szemestakarmány tápanyagtartalmával együtt összeszámolva eldönteni, valóban szükség van-e tápláékkiegészítőre. Számos olyan takarmányozásbeli probléma állhat ugyanis a háttérben, ami ugyan nem okoz egyértelmű, jól látható megbetegedést, és csak megfelelő elemzéssel lehet kimutatni. Ez tökéletes kiindulópont lehet lovad étrendkiegészítőjének kiválasztásához. Ha ez nem megvalósítható, legalább állatorvosod véleményét érdemes kikérned.

A táplálékkiegészítők etetésének legfőbb céljai:

  • A napi adag hiányosságainak pótlása
  • A ló teljesítményének, kondíciójának javítása
  • A lótartók gyakran etetnek táplálékkiegészítőket viselkedési-, ízületi-, emésztési-, pata-, illetve szőr- és bőrproblémák esetén, valamint a gyakran kólikázó lovak esetében is.
Poni etet

Az étrend mellett azonban számos olyan tényező van, amik a ló egészségére, viselkedésére vagy teljesítményére kihatnak. Ilyen például a tartástechnológia vagy a betegségek, sérülések okozta fájdalom is. Éppen ezért érdemes olyan állatorvosokkal és szakemberekkel megvizsgáltatni lovad, akik hajlandóak együttműködni a probléma gyökerének megtalálása érdekében.

Ha táplálékkiegészítő etetésébe kezdesz, az objektív véleményalkotás érdekében érdemes rendszeresen dokumentálnod annak hatását. A szőr/bőr/pata állapotának javulását képekkel, videókkal tudod rögzíteni, a teljesítményt pedig akár egy telefonalkalmazás segítségével is követheted.

Táplálékkiegészítő választásakor a fent említett szempontok betartásán felül érdemes a számodra legpraktikusabb és a lovad által leginkább kedvelt formátum (por, folyadék, pellet, paszta, stb.) mellett dönteni. Mindig használj lovak számára ajánlott termékeket, érdemes annak is utánanézni, hogy az adott terméken feltüntetett állítások tudományosan bizonyítottak-e. Fontos alapszinten megismerned a legfontosabb összetevőket és azok hatásait, valamint hogy az adott táplálékkiegészítőt megfelelő koncentrációban, fokozatosan vezesd be lovad étrendjébe.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a kiegyensúlyozott étrend fontosságát. Sok esetben a ló egészsége, szokatlan viselkedése, csökkent kondíciója és teljesítménye mind helyrehozható, de legalábbis javítható a megfelelő takarmányozással. Ezért mielőtt táplálékkiegészítő után nyúlsz, javasolt lovad takarmányozását állatorvosoddal vagy egy lótakarmányozási szakértővel átbeszélni, hiszen az alapvető hibák javításával az adott táplálékkiegészítő hatékonyságát is növelheted és a többféle táplálékkiegészítő okozta problémákat is elkerülheted.

Lo nyelv

Minőségi takarmánykiegészítők & szakértelem

Equimins3Logo90M

Az Equimins termékkínálatában minden olyan táplálékkiegészítőt megtalálsz, ami segít lovad egészségének és megőrzésében. Kérdéseiddel fordulj bizalommal az Equimins termékfelelőséhez, Möhöly Christához, aki lovad életkora, fajtája, terhelése szerint energia- és vitaminszükségleteire vonatkozó, személyre szabott takarmányozási tanácsokkal is tud segíteni.

Források: MAG Online Library, ScienceDirect
Képek forrása: Pixabay

Kommentek