Készítsd fel lovadat az őszre

Oszi Felkeszites Kiemelt

Hűvösebb, rövidülő nappalok, szőrváltás: vége a gondtalan nyárnak, ismét elérkezett az ősz. Ideje felkészülnöd, hogy lovadat jó kondícióban, egészségesen és teljesítményre képesen tartsd az őszi-téli időszak során is.

Célszerű lovad takarmányozását fokozatosan már ősszel elkezdődően úgy megváltoztatni, hogy szervezete felkészülhessen a téli hideg időszakra és hogy megelőzhesd a légző- és emésztőszervi problémákat, illetve az immunrendszer gyengülését.

A jó kondíció alapja a széna

Bármilyen évszak is van, lovad takarmányozásának alapja a jó minőségű szálas takarmány. Ha a lovad a tavaszt és a nyarat legelőn töltötte, a hirtelen takarmányváltás elkerülése végett ajánlatos az étrendjébe fokozatosan bevezetni a szénát.

A fű intenzív növekedése során vitaminokban gazdag, pl. a talajból veszi fel a kalciumot is. Mivel nagyjából augusztustól kezdődően a fű növekedése csökken, a tápértéke, ezzel együtt például a kalcium-foszfor aránya is változik. Ráadásul a széna nem tartalmaz annyi vitamint, mint a friss fű, jelentősen lecsökken benne a C-vitamin, E-vitamin és a béta karotin (ami az A-vitamin elővitaminja) mennyisége. A legelőn tartott lovak jellemzően a nyári hónapok során tudnak annyi A és D-vitamint tartalékolni, ami kitart a téli hónapok során is. Ha azonban lovadnak nem volt lehetősége jó minőségű legelőn legalább napi 10-12 órát legeléssel tölteni, segítened kell, hogy feltöltse vitaminraktárait. Az A- és D-vitaminok jó forrása lehet az olaj. Az olajok nem csak nagyon jól emészthetők, hanem energiatartalmuk is hasznos, körülbelül két és félszerese a gabonafélékének.

A tél felé haladva egyre kisebb szerepet kap a legelés, a szálas takarmányok, a széna etetése egyre jobban előtérbe kerül. A lovak emésztőrendszere a szálas takarmány alapú étrend feldolgozására és hasznosítására alakult ki az evolúciós fejlődésük során. A takarmány rosttartalmát a vékonybélben élő mikrobák alakítják energiává. Ebből származik a hőháztartás fenntartására fordított energia is, ezért télen különösen fontos a jó minőségű széna etetése.

Tobb Szalastakarmany Kell
Ha a lovadnak nem volt lehetősége a nyári hónapokban legelni, neked kell segítened, hogy feltöltse vitaminraktárait

Az egészséges emésztőrendszer fenntartásához a lovaknak testtömegük legalább 1% -ának megfelelő mennyiséget célszerű szálas takarmány formájában elfogyasztaniuk, de a hideg téli hónapok során jobb, ha ez eléri vagy akár meg is haladja a 2%-ot, különösen, ha a ló idősebb, vagy ridegtartásban él. Ha a jó minőségű szálas takarmány korlátlanul, folyamatosan elérhető, akkor a bélrendszer emésztésért felelős baktériumai, ezáltal pedig lovad is egészséges marad. Ezzel a legtöbb esetben megelőzheted, hogy lovad kondíciójából jelentősen veszítsen.

Idősebb vagy beteg lovak esetén, ha a bevitt rost mennyiségét növelni szeretnéd, hasznos a pelletált széna illetve lucerna etetése is. Ezeket mash-ként etetve vagy csak langyos vízben áztatva több rostot tudsz az emésztőrendszerükbe juttatni, hiszen ezt könnyebben tudják áztatás után az öreg lovak is elfogyasztani, míg a szálas széna rágása sok esetben már problémás lehet idős és fogproblémás lovak esetében.

Óvatosan a legeléssel

Kora ősszel, amikor még a nappalok és az éjszakák is melegek, a legelői növények termelnek szénhidrátokat (fruktánt és cukrokat), amelyeket az éjszaka folyamán saját maguk felhasználnak. Később, amikor az éjszakai hőmérséklet már lecsökken, ezeket már nem használják fel, hanem eltárolják, ez a megnövekedett cukor (fruktán) koncentráció pedig az arra hajlamos lovaknál emésztési problémákat és patairha-gyulladást is okozhat. Legnagyobb kockázatnak azok a lovak vannak kitéve, amelyek idősek, túlsúlyosak, inzulin problémásak (pl. inzulin rezisztens, Cushing kóros lovak). Ha lovad hajlamos a patairha-gyulladásra, célszerű ebben az időszakban korlátoznod a legelőhöz való hozzáférését.

Ovatosan Legeltess
Ősszel megnő a fű fruktántartalma, ami akár emésztési problémákat is okozhat a lovaknál

Ne kukoricázz

A szemes takarmányoknak is fontos szerepe van a kalóriabevitel szempontjából. A hidegebb hónapok során több kalóriára van szüksége lovadnak ugyanazon tevékenységek és munka elvégzéséhez és a testsúlyának fenntartásához.

Sok lótartó véli úgy, hogy télen több szemes takarmányt kell etetni és még mindig elterjedt tévhit, hogy a kukorica a legjobb választás, hiszen finom és magas az energiatartalma is. Ez azonban tévedés. A szemes kukoricában lévő keményítő ugyanis nem emésztődik meg úgy a vékonybélben, mint más takarmányok, ezért (emésztetlenül) továbbjut a vastagbélbe, és ott felborítja a bélflóra egyensúlyát és jelentősen növeli a kólika kockázatát. A kukoricának alacsony a fehérjetartalma, nincs benne lizin, ami az egyik létfontosságú aminosav a lovak számára. A kukorica 71%-a keményítő, ami gyorsan cukorrá alakul, ezt az energiát túl gyorsan felhasználja a szervezet, majd utána hirtelen kimerül. Ezért emésztőrendszeri betegségben (pl. inzulin rezisztencia) vagy patairha gyulladásra hajlamos és a túlsúlyos lovak számára a kukorica etetése egyáltalán nem javasolt.

Ami pedig a téli kondíció megőrzést illeti, ne feledd, hogy a test hőmérséklet fenntartására a lovak rostemésztést használnak nem pedig keményítőt, tehát a kukorica etetése ebben sem segít, mivel rosttartalma alacsonyabb, mint a zabé.

A kukorica azonban nincs teljesen tiltólistán, hiszen feldolgozott formában (roppantva, pelyhesítve, hengerelve) a szemes takarmányban megfelelő arányban etethető. A kukorica az egyetlen szemes takarmány, ami karotint tartalmaz, amiből a vékonybélben A-vitamin szintetizálódik. A kereskedelmi forgalomban lévő takarmányokban felhasznált kukorica biztos, hogy nem tartalmaz mikotoxinokat, és sok esetben a keményítőtartalma olyan mennyiségűre csökkentett, hogy teljes mértékben emészthető legyen a vékonybélben.

Oszi Kondicio
A hidegebb hónapok során több kalóriára lesz szüksége lovadnak ugyanazon tevékenységek és munka elvégzéséhez

Ha kell egy kis plusz

Ha a lovad egészséges, megkapja azt a minőségű és mennyiségű takarmányt, amire szüksége van, és mégis veszít testsúlyából, kondíciójából, akkor magasabb kalóriatartalmú koncentrált takarmányra és kiegészítőkre is szüksége lehet támogatásként. Ezek olyan por- vagy folyadék alapú készítmények, amelyeket kis mennyiségben etetve (kb. napi 50 gramm, vagy 30 ml) egyensúlyba hozzák lovad számára azt a vitamin, ásványi anyag, nyomelem és aminosav szükségletet, ami az általános egészséghez szükséges.

A pre- és probiotikumot is tartalmazó vitamin kiegészítők támogatják vékonybél baktériumok rostemésztését, lehetővé téve lovad számára a takarmány maximális hasznosítását és kondíciójának megőrzését a téli hónapok során is.

Vezesd a lovadat a vízhez - és itasd is meg

A szálas takarmányok fogyasztásának egyenes következménye a megnövekedett ivóvíz szükséglet, hiszen nyáron a fű nedvességtartalma ott van, de a széna száraz. Fontos tehát, hogy próbáld meg a lovad vízfogyasztását a lehető legoptimálisabb szinten tartani télen is, hogy a kiszáradás és kólika esélyét csökkentsd ezzel. Erre a melegített itatóktól, a labdás fagymentes önitatókon át a teáztatásig számos hasznos praktika létezik.

Ne hanyagold el az edzésmunkát sem, hiszen a mozgás az emésztést és a kondíció megőrzését egyaránt segíti.

Az ízületek védelmében

Az ősz folyamán érdemes elkezdeni az ízületeket támogató kiegészítők etetését is, hiszen a hideg hónapok merevebb és fájó ízületeket hozhatnak az idősödő vagy ízületi problémás lovak esetében. A munkában lévő lovak esetében pedig a problémák megelőzése a cél.

Fontos tudnod, hogy az ízületi kiegészítők alkalmazása nem ad 100%-os védelmet és nem tudja visszafordítani a már meglévő károkat, de segíthetnek a megelőzésben, lassíthatják a káros folyamatokat, csökkentik a fájdalmat és támogatják az ízületek egészségét.

Edzesek
Ősszel se hanyagold az edzéseket, hiszen a mozgás segíti az emésztést és a kondíció megőrzését

Találkozó az állatorvossal

Ne feledkezz el az őszi féreghajtásról és érdemes lovad fogait is ellenőriztetned állatorvosoddal, hiszen a megfelelő emésztés, és a kondíció megőrzésének feltétele az alapos rágás.

Fontos, hogy lovaddal felkészülten érkezz a télbe. Ha időben, már kora ősszel elkezded lovad takarmányozáson keresztül történő támogatását, akkor könnyebben tartod meg a kondícióját.

Equimins3Logo90M

Írta: Möhöly Christa, Equimins termékfelelős

Kapcsolódó cikkek
Kommentek