Új magyar fejlesztés: takarmányadagoló automata lovaknak

Horse 7252775 1920 1

Magyar fejlesztés segítheti a jövőben a lótartókat, a lótartást.

A lovaglás egyre nagyobb népszerűségnek örvend, aki pedig rendszeresen lovagol, hamar fontolóra veszi, hogy saját lovat tartson. Azonban, ha valaki lovat vásárol, el kell döntenie, hogy otthon tartsa-e vagy bértartásba vigye. A legtöbb esetben az otthoni lótartás feltételei nem adottak, gyakran éppen a rendszeres felügyelet, lovászhiány miatt. A lovas kénytelen a lovát, lovait bértartásba adni. Ez nem olcsó mulatság, ráadásul a szolgáltató és lótartó közötti örökös viták forrása.

A lónak nem csak a használatából, de fajtától, kortól, egészsági állapottól függően adagolt és választott takarmányra van szüksége. A legtöbb tulajdonos egyik helyről a másikra viszi a lovát, mert nem csak azt nézi, hol olcsóbb az egyhónapos ellátás, hanem a fent felsorolt tényezők lehető legjobb ellátását is szem előtt tartja. A probléma a szolgáltatás minősége, a környezeti tényezők adottságai, mert a tulajdonosok attól félnek, a kedvencük nem részesül az általuk elvárt színvonalú takarmányozásban és gondozásban. Az automata etető- és felügyelőrendszer erre a problémára nyújt hatékony, ugyanakkor költségkímélő megoldást.

Az automata szemestakarmány adagoló rendszer a tulajdonos által a kedvence számára legmegfelelőbb minőségű megvásárolt takarmányt a gép szemestakarmány adagoló tartályába kell tölteni és lezárni. A szemestakarmányt a csigás adagolórendszer a tulajdonos által előre beállított időközönként és mennyiségben juttatja az állat etetőjébe és azt akár előzetes áztatással készíti elő. A készülék rendelkezik egy forgótáras adagolóval, amibe gyógyszer, jutalomfalat, kiegészítő táplálék tölthető. Ennek működése független a szemestakarmány adagolótól, de azzal kombinálható is a használat során. Vezérlése, programozása akár mobil eszközről is lehetséges.

Az etetést a rendszer automatikusan az előre meghatározott időközönben a beállított paraméterek alapján végzi, amiről feljegyzést is készít. Kétféle módon képes a rendszer etetésre. Az egyik megoldás az általános táppal vagy szemestakarmánnyal történő etetés, az adagolás változtatásával akár naponta 10 alkalommal tetszőlegesen, de esetenként maximum 2.5 kg takarmány adagolása állítható be. A másik a kiegészítő táplálék, például különféle vitaminok, gyógyszerek, jutalomfalatok (pl. répa) rendszeres időközökben történő etetése. Erre a célra egy hatrekeszes rotációs adagoló szolgál. A kiegészítő adagoló alkalmazásával a készülék hat egymást követő alkalommal programozható időtartamra képes terméket, akár minden alkalomara külön választott kiegészítőt adagolni. A normál etetési cikluson kívül tehát egy-egy feltöltéssel akár gyógyszeres kezelés, vagy az egészségmegőrzéshez szükséges takarmánykiegésztők adagolása emberi beavatkozás nélkül is precízen biztosítható az állat számára a nap 24 órájában.

Riderline belső

A lótartó a folyamatokat és az állatot akár folyamatos vizuális és audio felügyelet alatt tarthatja a beépített ipari megfigyelőkamerával.

A rendszer figyelmeztető üzenetet küld a meghibásodásról, vagy az újratöltési igényről, de külön opcióként jelzi és detektálja amikor az állat elhagyja a bokszot, sőt riasztással képes jelezni ha szokatlan viselkedést azonosít.

A fejlesztő Leopart Design Kft. ígérete szerint készülék hamarosan megvásárolható lesz hazánkban, így segítve a lótartókat.

Riderline képminta
Kapcsolódó cikkek
Kommentek