Tavaszi teendők az istálló körül

Lovak Karam900 472

A napsütésnek és a kellemes tavaszi esőknek hála hamarosan kezdetét veszi az az időszak, amire minden ló és lótartó vár: a legelőszezon. Ha megfogadod tanácsainkat, ez az időszak valóban a felhőtlen szabadságról szól majd.

Biztonságos határok közt

Ilyenkor tavasszal, még a legelőszezon kezdete előtt érdemes végigjárnod és alaposan végigellenőrizned a kerítéseket, karámokat, villanypásztorokat és elvégezni a szükséges javításokat.

Egy kerítés vagy karám épp csak annyira biztonságos, amennyire az azt tartó oszlopok, ezért fontos, hogy ellenőrizd a stabilitásukat: minden egyes oszlopot próbálj megmozgatni – ha ez sikerül, azonnali javítás szükséges. Az alacsonyabb oszlopok tetejére érdemes műanyag kupakot vagy egy kilyukasztott teniszlabdát helyezned, hogy biztosan ne okozzanak sérülést.

A villanypásztort is járd végig. Ellenőrizd a szalagokat, a szigetelőket, a kapukat, a karókat és persze magát a készüléket is. Még akkor teszteld a rendszert, amikor a lovak még nincsenek a legelőn.

A lakatokat, zárakat és zsanérokat is megviseli a tél és a fagy. Van, ahol segít egy kis olajozás, de olykor indokolt lehet a csere.

Ne feledd, az ördög a részletekben rejlik: egyetlen kiálló szög vagy csavar is csúnya szakított sebet okozhat, járj ezért nyitott szemmel és mindig legyen szerszám a kezed ügyében.

Kerüld el a takarmányozási baleseteket

Takarmányozási balesetek gyakrabban fordulnak elő, mint gondolnád. Ügyelj arra, hogy a lovak semmiképp se szabadulhassanak ki ellenőrizetlenül a legelőre, illetve be a takarmánytárolóba.

A legelőszezont fokozatos szoktatással kezdd meg. Kezdetben csak rövid ideig hagyd csak legelni lovaidat, mert a friss, zsenge fű hamar egészségügyi problémákhoz – hasmenéshez, kólikához, savós patairhagyulladáshoz – vezethet. A legelés időtartamát néhány naponta növelheted 10-15 perccel.

Lovak Karam 900 2

Tavaszi nagytakarítás az istállóban

Egy kellemesen meleg tavaszi napon, amikor a lovak nem tartózkodnak az istállóban, érdemes elvégezni a tavaszi nagytakarítást. Távolítsd el a pókhálókat mindenhonnan, portalanítsd a felületeket, majd jöhet a nagynyomású, vagy akár fertőtlenítő szeres mosás.

…és a nyergesben

Érdemes a lófelszereléseket is megtisztítani és leápolni, akár félre voltak csak rakva a télre, akár nagy igénybevételnek voltak kitéve. Tisztítás közben az is kiderül, ha valami javításra vagy cserére szorul.

A lótakarókat is ideje kimosatni, megjavíttatni, majd felcímkézve elcsomagolni a következő szezonra.

Lóápoló felszereléseidet is mosd ki és fertőtlenítsd le.

Csak pontosan, szépen

Lótartóként biztos, hogy soha nem unatkozol. De mindenképp érdemes egy napot vagy akár egy hétvégét rászánni a tavaszi teendők elvégzésére, hiszen a befektetett idő és munka kifizetődik, és lovaiddal gondtalanul élvezheted majd a tavaszt.

Fotók: Pixabay

Kapcsolódó cikkek
Kommentek