Induljon lovad tavaszi egészségprogramja!

Legel 900

Itt a tavasz, a jó idő, az estébe nyúló tereplovaglások, a szabadtéri versenyek és persze a csikók világra jöttének időszaka. Mielőtt azonban belevetnéd magadat a gondtalan lovas kalandokba, jól jön egy kis felkészülés. Összeállítottuk ezért lovad tavaszi egészségprogramját.

Védelem a fertőző betegségek ellen

Ha eddig még nem tetted, ideje ellenőrizned lovad útlevelében, hogy mikor esedékes védőoltásainak ismétlése. Érdemes kedvencedet a leggyakoribb fertőző betegségek ellen – influenza, tetanusz, veszettség, herpesz, és nyugat-nílusi láz ellen beoltatnod. Azzal kapcsolatban, hogy a Te lovadnak pontosan mikor mely védőoltások ajánlottak, kérd állatorvosod tanácsát.

Kapcsolódó cikkek

Ints búcsút a parazitáknak

Tavasszal az élősködők talajban illetve aljnövényzetben áttelelő petéi, valamint a lovak belső szerveiben áttelelt lárvái is fejlődésnek indulnak, növekedésük és táplálkozásuk során pedig komoly betegségeket okozhatnak. Ezt jobb időben, a megfelelő készítménnyel elvégzett féreghajtással megelőzni. Ehhez akár bélsárvizsgálatra is szükség lehet. Ilyenkor laborban ellenőrzik, hogy a ló vagy az adott lóállomány milyen élősködőkkel fertőzött, így célzottan végezhető el a féreghajtás.

A szívből jövő mosolyért

A lovak fogai folyamatosan nőnek és kopnak. Sok egészségügyi és lovaglásbeli problémát megelőzhetsz, ha kedvenced fogai egészségesek. Nagyon fontos ezért lovad fogazatának legalább évente egyszer, szájterpesztő segítségével elvégzett alapos ellenőrzése és ha szükséges, az elváltozások kezelése.

Valami van a levegőben…

Tavasszal a levegő megtelik napsütéssel, virágillattal, madárcsicsergéssel – és lószőrrel. Fontos, hogy a szőrváltás idején minden nap alaposan ápold le kedvencedet, hogy könnyebben és gyorsabban megszabaduljon a téli bundától. Ha bármikor bőrirritációt vagy más elváltozást tapasztalsz, ne próbálkozz házi praktikákkal, hanem kérd állatorvosod segítségét.

Kapcsolódó cikk
Szorvaltas Fergus
Kép forrása: Fergus the Horse

Érkeznek a kiscsikók!

A tavasz a csikók világra jövetelének ideje. Nincs is szebb feladat egy lótartó életében, mint egy kiscsikó felnevelése. Fontos azonban, hogy megfelelően felkészülj erre a felelősségteljes feladatra.

A vemhesség utolsó harmadában konzultálj állatorvosoddal, hogy még időben elvégezhesse a kanca féreghajtását és a védőoltások ismétlését, így a megszülető csikó a lehető legtöbb védelmet kapja majd.
Ha az ellés során komplikációk lépnek fel, a csikó gyenge, vagy épp koraszülött
, haladéktalanul konzultálj állatorvosoddal.

Az egészséges újszülött csikót is érdemes megmutatnod mihamarabb állatorvosodnak, patkolókovácsod pedig kéthetente ellenőrizze lábállását és patáit, hogy időben közbeavatkozhasson, ha szükséges.

Kapcsolódó cikkek

Irány a legelő? Lassíts!

Tavasszal az egyik legfontosabb kérdés, hogy mikor vehetik birtokba a lovak ismét a legelőt. Itt azonban kifizetődik a türelem. Érdemes kivárni, hogy a fű megerősödjön és legalább 10 centiméteresre növekedjen, majd pedig fokozatosan hozzászoktatni a lovakat a legelőhöz, hiszen a hirtelen takarmányváltás és a tápanyagban gazdag zsenge tavaszi fű hamar egészségügyi problémákat – például kólikát és savós patairha-gyulladást – okozhat.

Kapcsolódó cikk
Poni Legel900

Képek forrása: Pixabay

Kommentek