Tájékoztató az Állatorvostudományi Egyetem Lógyógyászati Tanszékéről

Ltk illusztracio

Frissítés: 2024. október 1.

"Kedves Lovasok, Lótartók!

Az Állatorvostudományi Egyetem Lóklinikája október 7-től újra fogadhatja a lóbetegeket. Ez magában foglalja a sürgősségi betegellátást, kólikás és sérült lovak, törések fogadását, valamint a tervezett egyéb belgyógyászati kivizsgálásokat és műtéteket (pl. artroszkópia, tenoszkópia és egyéb ortopédiai beavatkozások, felső légúti műtétek stb.) egyaránt.

A Klinika teljes területén végzett ismételt takarítás és tisztítás, majd ismételt fertőtlenítések kontroll vizsgálatai mind negatív eredménnyel zárultak. Ezt követően egy új innovációs eljárás, klórdioxidos légfertőtlenítés alkalmazását követően indítjuk újra a klinikai betegek fogadását.

Üdvözlettel,

Dr. Bodó Gábor egyetemi tanár, tanszékvezető
Dr. Bakos Zoltán egyetemi docens, járványvédelmi felelős"

Frissítés: 2024. szeptember 13.

"Kedves Lovasok és Lótartók!

A klinikán tartózkodó összes ló bélsármintája Salmonellára az elmúlt hetekben negatív eredményű volt, beleértve a klinika saját lovait is.

Szeptemberben folytatódott a klinikán az emelt színtű takarítás (itatók, etetők, bokszajtók, panelek, csövek, plafon, csatornák stb.). Ezt követi az ismételt fertőtlenítés, majd istállónként aerosolos fertőtlenítés is. Ha ezzel készen vagyunk, tudjuk megkezdeni ismét a munkát és megnyitni a klinikát a lóbetegek számára.

Előre láthatóan ez az időpont október elején lesz.

Üdvözlettel,

Dr. Bodó Gábor tanszékvezető egyetemi tanár
Dr. Bakos Zoltán egyetemi docens, járványvédelmi felelős"

Frissítés: 2024. szeptember 3.

"Szeretnénk tájékoztatni a kedves lótartókat, lótulajdonosokat és állatorvosokat, hogy a mai naptól az egyetemi lóklinika egyelőre nem fogadhat betegeket.

Jó hír, hogy az eltelt hetek alatt a várakozásnak megfelelően továbbra sem betegedett meg egyetlen ló sem ortopéd vagy egyéb kezelések (sérülések, ízület műtétek, szemészeti kezelések és műtétek) kapcsán, ezért járványkitörésről továbbra sem beszélhetünk. Kizárólag a kólika műtéten átesett betegek műtét utáni immunszuppresszív állapota váltott ki klinikai tünetekben megnyilvánuló Salmonella okozta súlyos vastagbél gyulladást.

A kórokozó eléggé ellenálló, ezért több területen is ismételt fertőtlenítésre van szükség.

A klinikát kizárólag akkor tudjuk ismét megnyitni a lóbetegek számára, ha a teljes területen végzett összes ismételt felületi laborvizsgálat negatív eredménnyel zárul.

Üdvözlettel,

Dr. Bodó Gábor tanszékvezető egyetemi tanár, klinika vezető
Dr. Bakos Zoltán egyetemi docens, járványügyi felelős"

Frissítés: 2024. augusztus 28.

"Kedves Lovasok és Lótartók!

Az egyetemi lóklinika Salmonella fertőzésével kapcsolatban a következő tájékoztatást szeretnénk adni.

  1. Jó hír, hogy az első két istálló (sebészeti és ortopéd istálló) továbbra is minden ismételt minta vétel során negatív maradt, ezért továbbra is fogadjuk a balesetes és előre tervezett műtéteket.
  2. A belgyógyászati istállókat ismételt fertőtlenítésnek vetjük alá, és addig sajnos semmilyen kólikás lovat, sem idegrendszeri megbetegedésben szenvedő lovat (mert jelenleg nincs lehetőségünk ezek elkülönítésére) nem tudunk fogadni. Az ismételt fertőtlenítést követő környezeti mintavételek negatív eredményei után tudjuk csak felelősen ismételten megnyitni a kaput ezen betegek fogadására. Ez minimum még két hetet vehet igénybe.

Köszönjük megértésüket.

Dr. Bodó Gábor tanszékvezető egyetemi tanár, klinika vezető
Dr. Bakos Zoltán egyetemi docens, járványügyi felelős"

2024. augusztus 22.

"Az üllői lóklinikán négy, kólikával műtött lovat magas lázzal járó, súlyos, gyógyíthatatlan vastagbélgyulladás (korábban colitisX-ként ismert megbetegedés) miatt vesztettünk el a közelmúltban.

Az időközben elvégzett bakteriológiai és tipizálásos vizsgálatok bizonyították, hogy a bélgyulladást egy feltételesen kórokozó (fakultatív patogén) Salmonella baktérium faj okozta, amely a gyakoribb vírusos betegségekhez (pl. lóinfluenza, EHV-1) képest sokkal kevésbé ragályos, de környezetében ellenálló kórokozó.

Az érintett időszakban a klinikán vizsgált és gyógykezelt összes többi ló, így az előtte, közben és utána ortopéd műtéteken átesett állatok közül egy sem betegedett meg. Nemzetközi szakirodalmi adatok alapján az egészséges lovak 1-10%-a Salmonella hordozó. Az immunrendszert súlyosan gyengítő tényezők, (pl. a kólikás betegségek) lehetővé tehetik ilyen feltételesen kórokozó baktérium általi súlyos betegség kialakulását.

Egyetlen istállóban volt a fent említett négy ló elhelyezve, a másik három istálló mind tünetileg, mind a felületekről vett minták alapján is negatív maradt. Az érintett istállót teljesen kiürítettük, az elvégzett fertőtlenítést követő istállói minták labor eredményei a jövő hét folyamán várhatók, mely idő alatt egy emelt szintű rágcsáló, valamint alom bogár irtás is megtörténik az egész klinika területén.

Az érintett belgyógyászati-izolációs istálló bizonyítottan negatív mintáinak meglétét követően tudjuk csak újra fogadni a kólikás betegeket. Mivel ez nem jogszabály szerinti kötelezettség, hanem az egyetem saját döntése, ha valamely tulajdonos ez alatt az időszak alatt a fokozott kockázat ellenére ragaszkodik a kólikás lovának nálunk történő gyógykezeléséhez, akkor erre lehetősége van. Ezeket a kólikás lovakat a bejárattól távolabb eső szülészeti istállóban fogjuk elhelyezni és kezelni. Egyéb vizsgálatokra, ortopéd műtétekre, valamint nem kólikás sürgősségi beavatkozásokra (szerzett sebek stb.) továbbra is fogadunk lovakat, őket a bejárathoz közelebb eső sebészeti és ortopéd istállókban helyezzük el. Az egyes istállók között lómozgást és szaksegéd mozgást erre az időszakra elkülönítjük egymástól.

Felhívjuk a tisztelt lótulajdonosok figyelmét, hogy a fertőző kevésvérűségre vonatkozó, egy éven belüli negatív szerológiai vizsgálati eredmény továbbra is feltétele a klinikára való belépésnek.

Köszönjük megértésüket!"

Prof. Dr. Bodó Gábor, Dipl. ECVS - tanszékvezető egyetemi tanár
Dr. Bakos Zoltán, Dipl. ECEIM - egyetemi docens, járványügyi felelős

Borítókép: Állatorvostudományi Egyetem

Szerkesztőségi közlemény

Az Állatorvostudományi Egyetem Lógyógyászati Tanszék és Klinika közleményei teljes terjedelmükben, váloztatás nélkül jelentek meg.

Kapcsolódó cikkek
Kommentek