MRI vizsgálat lovak számára már Magyarországon is

LTK MRI2020 3

Az Állatorvostudományi Egyetem Lógyógyászati Tanszékére érkezett modern, álló helyzetben vizsgálni képes MRI készülék Közép-Kelet-Európában egyedülálló lehetőséget teremtett a lótulajdonosok számára.

A sántaság a lovasok, lótartók számára talán az egyik legijesztőbb kifejezés. Nem csupán azért, mert szemmel látható az állat fájdalma, hanem az ilyen típusú megbetegedések eredete és oka sokszor nehezen határozható meg. A sántaság hatékony kezelésének érdekében javasolt a lehető leghamarabb lépni, hiszen a korai, pontos diagnózis és az időben megkezdett kezelés megelőzheti a sérülés súlyosbodását, a fájdalom miatti kompenzálás következtében kialakuló további sérüléseket, illetve jelentősen lerövidítheti felépüléshez szükséges időt.

Ha a hagyományos diagnosztikai eszközök, mint például a röntgen vagy az ultrahang használata nem vezet eredményre, érdemes megfontolni az olyan fejlett képalkotói eljárások segítségül hívását, mint az Állatorvostudományi Egyetem Lógyógyászati Tanszékén nemrégiben üzembe helyezett MRI.

LTK MRI2020 1

MRI: a lógyógyászatban is használják

A mágneses rezonancián alapuló MRI évtizedek óta jelen van a humán gyógyászatban. Ez a rendkívül megbízható képalkotó diagnosztikai eljárás részletes felvételt készít az adott testtájékról, ezzel segítve a pontos diagnózis felállítását és a megfelelő terápia tervezését.

Lovak számára az 1990-es évek óta érhető el MRI vizsgálat és 2002-től már olyan készülék is lézetik, amely a lovat az altatás felesleges kockázata nélkül, álló helyzetben képes vizsgálni. Segítségével felismerhetőek az olyan enyhe elváltozások is, amelyek a röntgen vagy az ultrahang számára láthatatlanok maradnak. További előnye, hogy a csontos és lágyszöveti struktúrák egyszerre vizsgálhatók. A vizsgálattal a lovak patájáról, csüdjéről, a szár tájékáról, illetve a csánkról és lábtőről kap részletes információt az állatorvos.

Mikor ajánlott az MRI vizsgálat?

Érdemes igénybe venni az MRI vizsgálatot, ha:

  • negatív vagy nem meggyőző eredményt ad a röntgen vagy ultrahangos vizsgálat
  • ha a problémás terület ultrahanggal nem érhető el (pl. patatokon belüli sérülések)
  • ha az állat kezelése sikertelen, vagy rosszul reagál a választott gyógymódra.
  • használható a kezelés és a gyógyulás ellenőrzésére az állat munkába, versenyzésbe való visszatérése előtt
  • versenylovak csonttörésének korai felismeréséhez
LTK MRI2020 2

Így zajlik a lovak MRI vizsgálata

A Lógyógyászati Tanszék és Klinika állatorvosai először diagnosztikai érzéstelenítéssel lokalizálják a sántaságot, ez után kezdődhet a ló előkészítése az MRI vizsgálatra. A beteg és az ellenoldali végtagon a patkókat el kell távolítani, ugyanis a mágneses térben zavaró a fém jelenléte.

Az MRI vizsgálatot álló, de bódított lovon végzik, az állat a nyaki vénába helyezett kanülön keresztül kis dózisokban kapja meg a megfelelő mennyiségű bódító anyagot. Az MRI-nek helyt adó vizsgálóban a problémás végtagot beigazítják az U alakú mágnesbe. A vizsgálat ideális esetben körülbelül két órát vesz igénybe.

A vizsgálat után a ló egy bokszba kerül, amíg a bódítás hatása teljesen el nem múlik (ez általában néhány órát jelent) és az esetek döntő többségében a ló még a vizsgálat napján hazamehet.

Az MRI vizsgálat során több száz felvétel készül az adott testtájékról, amit egy specialista képesítéssel rendelkező állatorvos értékel. A ló tulajdonosa és a beküldő állatorvos 24 órán belül kézhez kapja az eredményt.

Az MRI vizsgálatra érkező lovakat és gazdáikat dr. Nagy Annamária várja, aki Angliában az Animal Health Trust munkatársaként hosszú éveken át dolgozott a világ egyik legnevesebb sántaságdiagnosztikai szaktekintélye, Sue Dyson mellett.

A Lógyógyászati Tanszék és Klinika műszerparkjának fejlesztése itt nem áll meg, a közeljövőben CT, ultrahang és fogmonitorozó készülékek beszerzésére, illetve a diagnosztikai eszközöket összekötő és üzemeltető rendszer kiépítésére kerül majd sor.

Forrás és fotó: Állatorvostudományi Egyetem

Kapcsolódó cikkek
Kommentek