Átadták az üllői Lóklinika felújított istállóit

Ullo Kiemelt

Felújított istállók mosható, fertőtleníthető felületekkel, vízórával ellátott bokszok, új tulajdonosi parkoló, karámok és gyakorló helyiségek – közel 5 hónapig tartottak a felújítási munkálatok a Lógyógyászati Tanszék és Klinikán. Az eredmény egy Kelet-Közép-Európában egyedülálló lógyógyászati központ lett.

Május utolsó napján ünnepélyes keretek között adták át és mutatták be a meghívott szakmai közönségnek az Állatorvostudományi Egyetem Nagyállat Klinikájának felújított kólikás és izolációs istállóját. A megnyitón prof. dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora és prof. dr. Bodó Gábor, a Lógyógyászati Tanszék és Klinika vezetője köszöntötte a vendégeket.

Ullo Istalloatadas 1
Dr. Bohátka Gergely, az ÁTE kancellárja és prof. dr. Sótonyi Péter rektor

„Kívánom, hogy a klinika a jó hírét – amit az elmúlt évek kihívásai és fertőző kevésvérűség megjelenése megcsorbított – ne csak helyreállítsa, hanem a munkáját sokkal magasabb szinten végezve, Közép-Európában is egyedülálló lovas központ jöjjön létre.” – mondta prof. dr. Sótonyi Péter a kólikás és izolációs istálló ünnepélyes átadásán. 

Sotonyi Ullo Istalloatadas 3
Prof. Dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora

Az Állatorvostudományi Egyetem Nagyállat Klinikáját zöldberuházásként kezdték el építeni a ’90-es években és 2001 szeptemberében adták át. Azonban a Makovecz Imre által tervezett épületek rengeteg fa szerkezeti elemet tartalmaznak, amelyek sajnos nem fertőtleníthetőek. A felújítás során a bokszok fa elemeit fertőtleníthető műanyag panelekre cserélték, a fa gerendák és szerkezeti elemek burkolatot, mosható, fertőtleníthető felületet kaptak. 

Az istállók új aljzata aszfaltból készült, eltekintve két-két, kólikás lovak számára fenntartott boksztól, ahol a beton mellett döntöttek, mivel az aszfaltot a lovak idővel felkaparnák. A két különböző aljzattípus jelenleg tesztelés alatt áll, a tapasztalatok függvényében kerül kialakításra az ortopéd istálló. A korábbi hagyományos, állított tégla padozat nem volt megfelelően tisztítható, fertőtleníthető, az új megoldás a mosható falakkal sokkal higiénikusabb, így nagyobb biztonságot jelent a klinikán kezelt lovak számára. 

A létesítményben négy izolációs boksz is elkészült, amelyből kettő  Közép-Európában egyedülálló módon HEPA szűrővel lett ellátva. Ezek a bokszok a levegő útján terjedő fertőzések megfékezésére is alkalmasak.

Fontos újdonság, hogy minden bokszot saját vízórával láttak el, így minden egyes ló vízfogyasztása folyamatosan monitorozható, ami rendkívül fontos információ az állatorvosok számára. 

Ullo Istalloatadas 2
Mosható, fertőtleníthető felületek garantálják a higiéniát a felújított istállókban

A korábban megszokottnál sokkal egyszerűbb és gyorsabb lett a klinikára való érkezés és bejelentkezés. A klinika épülete előtt elhelyezkedő parkoló első része a tulajdonosok számára fenntartott parkoló új felfestésekkel és egy „körforgalommal”, hogy a lószállító utánfutók és nagy lószállító kamionok is kényelmesen ki tudjanak kanyarodni. A klinikára megérkező lótartó elsétál a recepcióra, ahol bejelenti a lovát, majd a parkolóból egyenesen bevezetheti kedvencét a klinikára egy újonnan kialakított bejáraton keresztül. Itt a ló átsétál egy mérlegen, így a pontos súlya is azonnal rögzítésre kerül.

Az istállók épületei között a korábbi két nagy helyett hat kisebb karám került kialakításra úgy, hogy az ott elhelyezett lovak egymással ne érintkezhessenek. Így egy időben több ló számára is biztosítható a levegőzés és a mozgás a beteg, de már mozgatható páciensek közül. A talaj 60 centiméter mélyen ki lett cserélve, a vízelfolyás biztosítva van, hogy a karámok egész évben használhatóak legyenek.

A korábbi patkolókovács műhelyben az eredeti funkció megtartása mellett klinikai gyakorló került kialakításra. Az épület szigetelést és fűtést kapott, sötétítő, projektor, online kamerás kivetítés, húsz patabefogó és öt új munkapad segíti a hallgatók oktatását.

Ullo Istalloatadas 3
Egy időben több ló számára is biztosítható a levegőzés és a mozgás

A felújítás közel öt hónapot vett igénybe, a siker kulcsa folyamatos egyeztetés, ellenőrzés és a felmerülő problémák rugalmas megoldása volt a kivitelezővel és a műszaki felügyelőkkel. A projektet a TF nagyberuházását irányító műszaki felügyeletet ellátó cég végezte komoly szakemberek bevonásával. 

„Csak dicsérni tudom az egész csapat és a kivitelező munkáját is” – mondta prof. dr. Bodó Gábor, aki azt is elárulta, hogy a munkálatok a harmadik, ortopéd esetek ellátására kialakított istállószárnyban folytatódnak, ahol a következő hetekben egy felfüggesztő boksz is készül a csonttörésben szenvedő lovak számára. Az ehhez használt függesztő hálót a svájci lómentő szolgálat gyártotta le az üllői klinika számára. Nyár végére pedig elkészül a klinika saját széna- és szalmatárolója is az ortopéd istálló melletti területen. 

A felújításnak köszönhetően régiónkban egyedülálló körülmények között, gyógyulhatnak a lovak a felújított kólikás és izolációs istállókban. Egyúttal lehetővé válik az is, hogy a Klinika a környező országok (Szlovákia, Ausztria, Szerbia, Szlovénia, Románia) lovasait és lótartóit is kiszolgálja.

A beruházás dr. Bohátka Gergely, az ÁTE kancellárja és prof. dr. Sótonyi Péter rektor közös támogatásának köszönhetően valósulhatott meg, a 200 millió forintos összegből 165 millió forintot a kancellár az egyetem saját bevételéből csoportosított át a felújításra.

Fotó: Állatorvostudományi Egyetem

Kapcsolódó cikkek
Kommentek