Ezt kell tudnod a lovak gyomorfekélyéről

Lo illusztracio 1200

A gyomorfekély nem csak a versenylovak körében gyakori, a sport- és szabadidős lovaknál, és sajnos minden második csikónál megfigyelhető gyomorirritáció, ami gyomorfekélyhez vezethet. Fontos ezért, hogy megismerd ezt a betegséget, a megelőzés lehetőségeit és hogy felismerd a tüneteket.

Néhány fontos tény

  • A gyomorfekély gyakori és komoly probléma.
  • Számos tényező járul hozzá a fekélyek kialakulásához, például stressz, gyógyszerek és lovad aktivitása.
  • A pontos diagnózis segíthet a megfelelő kezelési terv elkészítésében.

Mi az a gyomorfekély és mi okozza?

A gyomorfekély a ló gyomrának nyálkahártyáján kialakuló seb, kifekélyesedés. Gyakori problémát jelent a lovaknál, viselkedésbeli változásokat és további egészségi problémákat generálhat, ilyen például a kólika.

Számos tényező szerepet játszhat a gyomorfekély kialakulásában, többek között:

  • Stressz
  • Nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek (pl.: fenilbutazon)
  • Tartási körülmények
  • Korlátozott mozgáslehetőség
  • Intenzív munkaterhelés
  • Takarmányozás

A gyomorfekély típusai

A ló gyomrát belül nyálkahártya béleli, alatta simaizomszövetből álló izomréteg van, kívülről pedig savóshártya borítja. A belső nyálkahártya felső része laphámos, alsó része mirigyes szerkezetű. Fontos, a kezelést döntően befolyásoló kérdés, hogy a kifekélyesedés a laphámos vagy a mirigyes részen alakult-e ki.

A laphámos rész a gyomornak a nyelőcső beszájadzásához legközelebb eső részét jelenti. Bőrszerű sejtek borítják a gyomor ezen régióját. Ezek a sejtek nem termelnek gyomorsavat, kicsi az ellenállóképességük a gyomor által termelt sósavval és fehérjebontó pepszinekkel szemben, emiatt hajlamosak a sav által okozott károsodásra. A fekélyek 80 százaléka a laphámos régióban fordul elő, ilyenkor a diagnózis röviden: EGUS (Equine Gastric Ulcer Syndrome).

A gyomor mirigyes régiója nyálkaképző szövetekkel bélelt, olyan sejtek találhatók itt, amelyek a takarmány emésztéséhez nélkülözhetetlen gyomorsavat termelik. Ha itt alakul ki fekély, a diagnózis EGGD (Equine Glandular Gastric Disease).

A gyomorfekély tünetei

Felnőtt lovaknál a gyomorfekély tünetei sokfélék lehetnek:

  • Akut vagy visszatérő kólika, különösen evés után
  • Hirtelen vagy hosszabb időn át fennálló fogyás
  • Teljesítménybeli problémák
  • Viselkedési problémák: a válogatós lesz, ideges, agresszív
  • Gyakori fekvés
  • Csikók esetében hasmenés

A gyomorfekélyes lovak gyakran nem szívesen fogyasztják szemes takarmányokat, vagy a szokásosnál jóval több időt vehet igénybe a takarmány elfogyasztása. A gyomorfekély sok más betegséggel társulva is előfordulhat (pl. bélgyulladás).

Érdemes már az első jelre megelőző terápiás kezelésbe kezdeni, átgondolni a takarmányozást és a menedzsmentet:

  • megfelelő mennyiségű és minőségű szálastakarmány
  • tartásból fakadó stressz csökkentése (pl. társak, mozgáslehetőség)
  • az abraktakarmány mennyiségének csökkentése, az abraktakarmány több kisebb adagra való elosztása, vagy olajokkal való kiváltása
  • gyomorvédő kiegészítők etetése
Equigastiv
EQI® Gastiv az emésztőrendszer optimális működéséhez

Diagnózis

A gyomorfekély diagnosztizálásának legjobb módja a gyomor endoszkópos vizsgálata, a gasztroszkópia. Ennél az eljárásnál az állatorvos egy hosszú száloptikás csövet vezet a ló orrán, majd a nyelőcsövön keresztül a gyomorba. Ez a ló tartási helyén elvégezhető. A vizsgálat előtt legalább 12 órával már ne adj enni a lovadnak. A legtöbb állatorvos kéri azt is, hogy a beavatkozás előtt három-négy órával már vizet se kapjon a ló. Az állatorvos utasításait pontosan be kell tartani a vizsgálat sikere érdekében.

A gyomorfekély kezelése

A fekély típusától és súlyosságtól függően az állatorvos gyakran omeprazolt vagy más gyógyszert javasol. Ezek a gyógyszerek a gyomor savkiválasztásának leállításával fejtik ki hatásukat, ami növeli a gyomor pH-ját. Az állatorvos által előírt a dózist és adagolást pontosan be kell tartani.

A gyógyszeres kezelés mellett érdemes változtatni a tartási körülményeken és a takarmányozáson is a kezelés teljes sikere érdekében. A cél napi legalább ötszöri etetés során csak kisebb mennyiségeket etetni. Fontos a sok rost, és az olajok etetése, mert nagyon jól emészthetők, energiatartalmuk két és félszerese a gabonafélékének.

Minimalizálni kell a keményítő bevitelét, ez egy 500 kilogrammos ló esetén maximum 500-1000 gramm legyen. Etetésenként 200-500 gramm abraktakarmányt adj, ami akár el is hagyható teljesen, inkább a szálas takarmány mennyiségét növeld, és fokozatosan vezesd be a lucernát vagy lucernapelletet lovad étrendjébe.

Kiegészítésként etethetsz naponta maximum 100 ml /100 ttkg omega- vagy lenolajat.

Linseed oil 5litres
Lenmagolaj

Az olajok etetése mellett javasolt E-vitamin tartalmú kiegészítő etetése is (100 ml olaj etetéséhez 100-150 NE E-vitamin javasolt antioxidáns hatása miatt).

Egyéb kiegészítésként adhatsz a rostemésztést elősegítő élesztőt, almapektint és gyomorvédő kiegészítőket is lovad gyógyulásának elősegítésére.

Fibre Digester 500 1
Fibre Digester – Rost emésztést elősegítő Saccharomyces Cerivisae élesztő por

A gyomorfekély kezelése általában több hónapig tart, a tartás- és takarmányozásbeli változtatásokat pedig folyamatosan meg kell tartani.

Edoszkópos újraellenőrzés segíthet eldönteni, hogy lovadnak további kezelésre van-e szüksége.

Az Equimins termékkínálatában minden olyan takarmányt és táplálékkiegészítőt megtalálsz, ami segít lovad egészségének megőrzésében. Kérdéseiddel fordulj bizalommal az Equimins termékfelelőséhez, Möhöly Christához, aki lovad életkora, fajtája, terhelése szerint energia- és vitaminszükségleteire vonatkozó, személyre szabott takarmányozási tanácsokkal is tud segíteni.

Készült: Micah Bishop állatorvos cikke alapján
Kép forrása: Pixabay

Kapcsolódó cikkek
Kommentek