Miért van szükségük a csikóknak kolosztrumra?

Csiko szopik 1200

Azt a legtöbb lótartó tudja, hogy rendkívül fontos, hogy a csikó a születése után minél hamarabb szopni kezdjen. De vajon miért? Mi az a kolosztrum, avagy föcstej és miért fontos a csikó egészsége szempontjából?

Mi az a kolosztrum?

  • A kolosztrum az első tej, vagy előtej, összetétele nem egyezik a kanca által a későbbiekben termelt tejjel.
  • Az immunrendszer felépítésének alapja. Kulcsfontosságú az újszülött csikó egészségéhez és életéhez, mert mindezt tartalmazza:
    • fertőzés elleni antitestek
    • vitaminok
    • ásványi anyagok
    • energia
    • fehérje
    • zsír
    • hashajtóként működik, segíti a bélszurok és a bélsár távozását

Néhány tény

  • A kolosztrum, a kanca előteje biztosítja a csikónak azokat az antitesteket és tápanyagokat, amelyekre szüksége van az egészséges életkezdéshez és amelyek megvédik a fertőzésektől, amíg a saját immunrendszere kialakul.
  • Egy egyszerű vérvizsgálattal nyomon lehet követheti az antitestek szintjét a csikó vérében.
  • Ha egy csikó nem jut elég antitesthez, hajlamosabb a betegségekre.

A csikók úgy születnek, hogy a vérükben nincs fertőzések elleni antitest. Ezért a csikónak kolosztrumot kell fogyasztania, hogy úgynevezett passzív transzferrel megkapja a kancától a szükséges antitesteket, amelyek megvédik őt a különféle fertőzésektől. Ez a védelem gyakran négy-öt hónapos korig kitart, de három-hat hetes kor körül a csikó már elkezdi termelni saját ellenanyagait.

Mennyi kolosztrumot fogyasztott a csikó?

Fontos, hogy a csikó röviddel a születése után szopni kezdjen, mert csak rövid ideig képes felvenni az antitesteket a kolosztrumból. Ez a képesség a születés után minden órával csökken.

Létezik olyan teszt (Foal IgG SNAP), amivel mérhető az antitestek mennyisége a csikó vérében, ezt célszerű a születést követő 24 órán belül elvégezni. A cél az, hogy az antitestek szintje meghaladja a 800 milligrammot deciliterenként. Ha a mért eredmény 400-800 mg/dl közé esik, a csikónak csak részleges védettsége van és javasolt a további állatorvosi vizsgálat, 400 mg/dl alatti értéknél a csikónak nincs megfelelő védettsége, ezért állatorvosi kezelésre van szüksége.

Ha a passzív átvitel nem sikerül, vagyis a kiscsikó nem jut megfelelő mennyiségű és/vagy minőségű kolosztrumhoz, fokozott kockázatnak van kitéve. A leggyakoribb megbetegedések ezeknél a csikóknál:

  • tüdőgyulladás
  • hasmenés
  • ízületgyulladás
  • köldökgyulladás

Mikor kell elvégezni ezt a vizsgálatot?

Egyes tenyésztők az ellést követő 12 óra után végzik el a tesztet. Így, ha alacsony az érték, kiegészíthetik a csikó kolosztrumbevitelét. Ez a módszer bizonyos esetekben téves eredményhez vezethet, ha a csikó már felvette a szükséges mennyiségű kolosztrumot, de még nem szívódott fel a megfelelő mennyiségű antitest a bélrendszeréből.

Vannak, akik 18-24 órát várnak a vérvétellel, ilyenkor viszont már nincs esély arra, hogy a csikó antitestszintje magától tovább emelkedjen, ez esetben plazmaátömlesztés segíthet, amit az állatorvos istállói körülmények között is el tud végezni.

EQI® Protector: pótolja a pótolhatatlant

A német Biochem EQI® Protector egyadagos pasztáját ajánlott beadni közvetlenül az ellés után, ha a csikó nem vett fel elegendő kolosztrumot (betegség, a kanca elvesztése, kora- illetve ikerellés esetén). De később is hasznos, hiszen támogatja a csikót az elválasztás időszakában, illetve enyhe emésztőrendszeri megbetegedések esetén.

  • Csikóknál javítja az immunglobulinok felszívódását
  • Erősíti az immunrendszert
  • Támogatja a kedvező bélflóra kialakulását

Az EQI® Protector közvetlenül az ellés után biztosítja a csikók számára a rendkívül fontos immunglobulinokat és tápanyagokat. A TechnoMos® prebiotikum stimulálja az aktív immunitást. Segíti a szervezetbe jutott patogének eltávolítását a bélből azok megkötésével, meggátolva az enterális nyálkahártyához való tapadásukat és szaporodásukat. A B.I.O.Key® cink teszi teljessé az immunstimuláns hatást. A szerves kötésű cink-kelát óvja a bél nyálkahártyáját a károsodástól és biztosítja a rendelkezésre álló vitaminok hatékony felszívódását. A közepes láncú trigliceridek rendkívül jól hasznosuló energiaforrást biztosítanak, meggátolják a hipoglikémiát és az éhezés miatti legyengülést.

Javasolt adagolás csikók számára: Az első kolosztrumbevitel után 32 ml-t kell szájon át beadni. Legyengült csikóknál 24 órán belül ismételni kell az adagot.

Az EQI® Protector pasztának tehát ott a helye minden istállópatikában, ahol vemhes kancát tartanak.

Eqi Protector
EQI® Protector paszta

Készült: Jennifer Johnson (DVM , University of Minnesota) cikke alapján

Az Equimins termékkínálatában minden olyan kiegészítő takarmányt megtalálsz, amely segít lovad egészségének és csúcskondíciójának elérésében, illetve megőrzésében. Kérdéseiddel fordulj bizalommal az Equimins termékfelelőséhez, Möhöly Christához, aki lovad életkora, fajtája, terhelése szerint energia- és vitaminszükségleteire vonatkozó, személyre szabott takarmányozási tanácsokkal is tud segíteni.

Borítókép: Pixabay

Kapcsolódó cikkek
Kommentek