Lónak és lovasnak egyaránt hasznos az MSM

Vagtat mezo arabok1200

Glükózamin, kondroitin, MSM – egy bizonyos humán készítmény televíziós reklámjának köszönhetően ennyit garantáltan még az is tud, aki egyébként alig néz tévét. De vajon mi az az MSM? Érdemes megismerkedned vele, ugyanis lovad számára is rendkívül hasznos táplálékkiegészítő!

Természetes, biztonságos gyulladáscsökkentő: ez az MSM

Az MSM, vagyis metil-szulfonil-metán egy, a természetben előforduló szerves és biológiailag hozzáférhető kénvegyület. A DMSO (dimetil-szulfoxid) és metabolitjai, az MSM (metil-szulfonil-metán) és a DMS (dimetil-szulfid) együtt a természetben megtalálható egyik legfontosabb kénforrások. Az MSM több mint 150 vegyület alkotóeleme a testben, nagyon fontos tápanyag. A kén az aminosavak, fehérjék és a kötőszövet (például a hialuronsav és a kondroitin-szulfát) „alapanyaga”, ezáltal közvetetten részt vesz a sejtmegújulásban is. Számtalan kémiai reakciót végző enzimet és természetes vegyületet támogat, ezzel véd a toxicitás és a káros szabadgyökök ellen. Létfontosságú a szőrzet, bőr, pata (keratin), a porc, izmok, ízületek, inak, szalagok, csontozat és a kötőszövetek (kollagén, elasztin) megalkotásában.

Bár az MSM a kénfélék családjába tartozik, nem összekeverendő a kéntartalmú gyógyszerekkel. Az MSM biztonságos antioxidáns, méregtelenítő és gyulladáscsökkentő anyag.

Mire jó az MSM?

A DMSO-t jótékony hatásai miatt már hosszú ideje használják, hasznosságát kutatások is igazolták. A DMSO és az MSM gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatása a legismertebb, de a légúti és egyéb allergia tüneteit is nagyon hatásosan enyhíti.

Msm 800
MSM termékcsoport az Equimins kínálatában

Így támogatja lovad egészségét az MSM

  • Az MSM helyreállítja a sejtfalak rugalmasságát és áteresztőképességét; ezzel lehetővé válik a toxinok ki-, és a tápanyagok beáramlása. Ha a sejtek egyensúlyban vannak, akkor az ízületekben és izmokban gyulladást okozó toxinok képződése megelőzhető. Ennek köszönhető, hogy az MSM a gyulladások és fájdalmak okát szünteti meg, nem csak a tüneteket kezeli.
  • Kénforrás: létfontosságú a kötőszövetek kialakulásához, támogatja a sérült kéntartalmú kötések kijavítását (például a kollagénben). Az MSM természetes anyag, ami megtalálható a szervezetben is, de mennyisége a korral csökken. Az arthritiszes ízületek porcainak kéntartalma csak kb. 30 %-a a normál egészséges porcban találhatónak. Támogatja a kollagén képződését, így segítve elő az izmok, ízületek, a bőr, a szőr egészségét.
  • Gyulladáscsökkentő- és fájdalomcsillapító hatása az ember, a lovak és kutyák esetében egyaránt bizonyított. Jelentősen csökkenti az arthritiszes és arthrózisos fájdalmakat. Egyes kutatók véleménye szerint ma az MSM a leghatásosabb vény nélkül elérhető gyulladáscsökkentő. Gyulladáscsökkentő hatása segíti a gyorsabb regenerálódást, enyhíti az izomfájdalmakat és görcsöket is, csakúgy, mint az ízületi fájdalmakat. A glükózamin, a kondroitin és az MSM kombinálása javíthatja az ízületek egészségét és csökkentheti az ízületi fájdalmakat. C-vitaminnal kombinálva enyhülést nyújthat allergia esetén és javítja a bőr egészségét.
  • Sejtmegújulás: az MSM vitaminokkal és aminosavakkal együttműködve szerepet játszik az új, egészséges sejtek létrejöttében. Mivel a szervezetben folyamatosan keletkeznek új sejtek, ezért a kénellátásnak sem szabadna akadoznia, sőt az életkor előrehaladtával vagy egészségi problémák esetén egyre nagyobb mennyiségre lenne szükség. Megakadályozza a méreganyagok felhalmozódását, elősegíti a tápanyagok sejtekbe való felszívódását ezzel felgyorsítja a szervezet regenerálódását. Egyes B-vitaminok működéséhez is szükséges a kén, a szénhidrát anyagcserét és az ebből fakadó energiatermelést is elősegíti. A sejtek glükózfelvételének elősegítésével szintén az optimális energiaszintet támogatja, ezáltal képes növelni az energiaszintet és az állóképességet is.

Az MSM molekula jól felszívódik, jól megoszlik a szervezetben, más szóval kiválóan hasznosul.

Az MSM kiegészítés kulcsfontosságú bármilyen korú, bármilyen típusú, versenyben vagy képzésben lévő ló esetében a mozgékonyság és egészséges állapot megőrzéséhez.

Msm 1kg
MSM por lovaknak

Ellenjavallatok nincsenek

Az MSM teljesen biztonságos, nem lehet túladagolni, nem okoz nemkívánt mellékhatásokat. A szervezet a számára szükséges mennyiséget hasznosítja, a felesleg 12 órán belül kiürül.

Az MSM fehér színű, kristályos por, amelyet a takarmányhoz vagy ivóvízhez keverve adhatsz lovadnak, kutyádnak, macskádnak, Te pedig kapszula formájában fogyaszthatod. Egyszerű, de mégis fontos és hatékony kiegészítő.

Fontos, hogy csak megbízható forrásból származó MSM-et vásárolj, mert sok olcsó termék csak kevés biológiailag hasznosuló hatóanyagot tartalmaz. Az Equimins MSM pora és a humán fogyasztók számára készült kapszulája is 100%-ban tiszta, kanadai fenyő eredetű MSM.

Az MSM krém formájában is rendkívül hasznos: nyugtató hatású, műtét után vagy sérült bőrön is használható, segíti a szőrnövekedést. Alkalmazható a bőr gyulladásos megbetegedéseinek kiegészítő kezelésére, hámosító és viszketést csillapító hatású. Használatával fenntartható a bőr rugalmassága, ezzel is támogatva a bőr gyógyulási folyamatait.

Msm cream 250g
MSM krém
Equimins3Logo90M

Az Equimins termékkínálatában minden olyan táplálékkiegészítőt megtalálsz, ami segít lovad egészségének és megőrzésében. Kérdéseiddel fordulj bizalommal az Equimins termékfelelőséhez, Möhöly Christához, aki lovad életkora, fajtája, terhelése szerint energia- és vitaminszükségleteire vonatkozó, személyre szabott takarmányozási tanácsokkal is tud segíteni.

Források: MAG Online Library, ScienceDirect
Képek forrása: Pixabay

Kapcsolódó cikkek
Kommentek