Esszenciális zsírsavak: nélkülözhetetlenek lovad egészségéhez

Friz1200

Az esszenciális zsírsavak Omega-3 és Omega-6 csoportja rendkívül fontos a szervezet egészséges működése szempontjából. Ezeket esszenciális zsírsavaknak is nevezik, mert megfelelő mennyiségben jelen kell lenniük lovad étrendjében, mert szervezete nem tudja előállítani őket.

Növényevő és legelő állatként a lovak természetesen alkalmazkodtak az Omega olajok emésztéséhez, mivel a friss fű Omega-3 zsírsavat, míg a szemes takarmányok Omega-6 zsírsavat tartalmaznak. A zöld fű Omega-3 és 6 zsírsav aránya körülbelül 4:1, de ha a fűből széna készül, akkor az Omega-3 tartalma elveszik. Egy amerikai tanulmány megállapította, hogy ha a füvet szénakészítés céljából szárítják, 140 napi tárolás során Omega-3 tartalmának kb. 70,3%-át veszíti el, míg Omega-6 tartalma stabil maradt.

A lovak esetében az Omega-3 zsírsav hiányát a legelés korlátozása, vagy a teljes mértékben csak széna etetése okozhatja. Az Omega-3 és az Omega-6 hiánya negatívan befolyásolja az immunrendszert. A hiányra utaló tünet lehet a bőrkiütés és bőrhámlás, csüdsömör kialakulása, a fiatal lovak nem kielégítő növekedése.

Az Omega-6 zsírsavak szükségesek a gyulladásos és veleszületett immunreakciókhoz, míg az Omega-3 zsírsavak a gyulladás és az immunreakció ellenszabályozó anyagai, vagyis képesek a gyulladás elleni küzdelemre.

Szüksége van-e Omega-3 zsírsav kiegészítésre lovadnak?

Ha a lovad nagyrészt dús füvű legelőn van, akkor nem szükséges, mivel ezt a fűből legeléssel be tudja vinni szervezetébe. Ha a lovad étrendjében a széna és a szemes takarmány dominál, akkor szükséges az Omega-3 kiegészítés, mivel a széna nem tartalmaz eleget belőle.

Az inzulinrezisztens lovak esetében néhány tanulmány kimutatta, hogy az étrend Omega-3 zsírsavakkal történő kiegészítése fokozza az inzulin-érzékenységet, tehát számukra ezért is különösen hasznos.

A legegyszerűbb és legjobb Omega-3 kiegészítés a lenmag

A lenmag olajtartalma magas (kb. 41%), és magas Omega-3 zsírsav tartalma miatt hasznos a lovak számára. Költséghatékony és gazdaságos megoldás lovad takarmányának Omega-3 zsírsav kiegészítésére. A lenmag azért is különösen jó választás, mivel benne az Omega-3: 6 aránya nagyon hasonlít a fű, a ló természetes étrendjének az arányához és magas rosttartalma miatt is kiváló hasznos kiegészítése lovad étrendjének.

Lovak legelon

Az Equimins termékkínálatában minden olyan táplálékkiegészítőt és vitamint megtalálsz, ami segít lovad egészségének és megőrzésében. Kérdéseiddel fordulj bizalommal az Equimins termékfelelőséhez, Möhöly Christához, aki lovad életkora, fajtája, terhelése szerinti elektrolit-, energia- és vitaminszükségleteire vonatkozó, személyre szabott takarmányozási tanácsokkal is tud segíteni.

Kapcsolódó cikkek
Kommentek