Istálló, karám, nyerges: kezdődhet az őszi nagytakarítás!

Lo Istallo 1200 630

Használd ki az őszi napokat arra, hogy az istállót, a karámokat, a lószerszámokat és egyéb felszereléseket is megfelelően felkészítsd a téli időszakra.

Csillogó nyergek, puha kantárak: őszi bőrápolás

A párás, hideg idő megviseli a bőrből készült tárgyakat. A bőr természetes anyag, ami lélegzik, felveszi a környezet nedvességtartalmát, és ha párás a levegő, még a penész is megjelenhet rajta. Ha pedig tartósan nap vagy meleg éri, elveszti a természetes nedvességtartalmát és kiszárad, berepedezik. Az izzadtság miatt a felületre kirakódó sók pedig csak tovább csökkentik a bőr lélegzőképességét és rugalmasságát.

A nem megfelelően ápolt, vagy a használattól megkopott bőrfelszerelés egy idő után balesetveszélyessé, illetve használhatatlanná válhat. Megfelelő tisztító- és ápolószerekkel védheted, megújíthatod és meghosszabbíthatod bőr felszereléseid hasznos élettartamát. Tisztítás közben az is kiderül, ha esetleg valami javításra, vagy cserére szorul, így lesz még időd szakemberhez vinni vagy pótolni.

Mielőtt ápoló krémekkel kondicionálnád bőr felszereléseidet, el kell távolítanod róluk minden szennyeződést. Ehhez használj nyeregszappant, ami hatékonyan távolítja el az összes szennyeződést, ugyanakkor nem korlátozza a bőr szellőzését és vízlepergető képességét.

A bőr napi ápolása télen is fontos, a rárakódott sarat, szennyeződést minden használat után kíméletesen távolítsd el, tisztítsd le. Ha a bőr esetleg nedves lett, akkor meleg, szellős helyen szárítsd meg, de ne siettesd a száradást úgy, hogy sugárzó hőforrás közelébe teszed. A napi ápoláshoz nagyon praktikus megoldás az Equimins Leather Spray Soap bőrtisztító spray, amelyet csak rápermetezel a bőrre, majd és puha ruhával letörölöd: tisztít, véd és ápol.

A lótakarókat még kimosathatod, ha esetleg ez tavasszal elmaradt, és jó, ha a nyergesben is rendet raksz, a kopott, törött ápolóeszközöket újakkal pótolod.

Nyereg 1200 Em
A bőr felszerelések meghálálják a gondos ápolást

Tiszta istálló – fél egészség

Egy szép őszi nap ideális az istállók és nyerges alapos kitakarításához. Célszerű az ajtókat lemosni, a falakat portalanítani, a pókhálókat eltávolítani.

Az istálló nagytakarításhoz érdemes olyan istállótisztító oldatot választanod, ami fertőtlenítő hatással is rendelkezik - ilyen például az Equimins Microlat istálló tisztító oldat -, így egyaránt használhatod a falak és ajtók lemosásához, a szerszámok és a lóápoló eszközök kimosásához.

A megfelelő almolási gyakorlat mellett ősztől érdemes elkezdeni az alomporok alkalmazását is (pl. Equimins Stable Fresh), amelyek ammónia megkötő tulajdonságuk révén segítik a kellemes istállóklíma fenntartását és a légúti megbetegedések megelőzését.

Lo Istallo Em
Számolj le a porral és a pókhálókkal!

Ha közeleg a fagy...

A legelő és karámok környékén ellenőrizd a villanypásztorokat és karámokat, hogy a sérült darabokat ki lehessen cserélni még a tél beállta előtt. A fa karámokat alaposan vizsgáld végig, hiszen a kiálló szegek, csavarok súlyos sérüléseket okozhatnak.

Nézd meg azt is, hogy a vízcsövek és itatók rendben vannak-e. Ellenőrizd, hogy egy hirtelen beálló fagy esetén egyszerűen tudod-e fagymentesíteni a kinti csapokat.

Nézd át a csatornákat és vízelvezetőket is, nem tömítették-e el a falevelek vagy a sár. Ha igen, akkor célszerű nagy nyomású mosóval kitakarítani azokat is. Ellenőrizd, hogy a lovak közlekedési útvonalán nincsenek-e olyan vízátfolyások, amelyek lefagyva balesetveszélyesek lehetnek.

Lo Karam Em
Gyere, nézzük át a karámokat
Equimins3Logo90M

Kellemes őszt és jó munkát kíván az Equimins!

Amennyiben tanácsra van szükséged a lovad őszi-téli takarmányozásával vagy az ilyenkor ajánlott takarmánykiegészítőkkel kapcsolatban, fordulj bizalommal az Equimins termékfelelőséhez, Möhöly Christához.

Kapcsolódó cikkek
Kommentek