Add meg a csikódnak, ami a fejlődéséhez kell

Equimins Csikok4A

A végtelennek tűnő várakozás, 320-350 napi vemhesség után végre világra jött a várva várt csikó. De vajon mindent tudsz a takarmányozásáról, ami ahhoz kell, hogy erős és egészséges lóvá cseperedjen?

A csikó életének első pár órája kritikus, születését követő egy órán belül fel kell állnia és 2 órán belül szopnia kell. Ha valamelyik nem történik meg ezek közül, azonnal fordulj állatorvoshoz. Az újszülött csikók betegségeinek legtöbbször bakteriális fertőzés, vagy az ellés közbeni oxigénhiányos állapot az oka. Ezekben az esetekben a korai állatorvosi beavatkozás életmentő lehet.

Fontos a vemhesség utolsó harmadában a kanca jó takarmányozása, hogy legyenek tartalékai, de ne legyen elhízott, mivel a tárolt zsír és szénhidrát adja a csikó számára is a szükséges tartalék energiát, ami ugyan csak rövid ideig, de jó kondíciójú csikóban akár 24 órára is elegendő lehet.

Ha a csikó rendben felállt és szopott, akkor is jó, ha a születését követő 24 órán belül állatorvos megvizsgálja a csikót és a frissen ellett kancát is, hiszen az esetleges betegségek, problémák korai felismerése nagyon fontos.

A csikók immun- és bélrendszere születéskor még nem érett, ezért a kolosztrum (föcstej) kiszopása nagyon fontos, mivel a kolosztrum biztosítja azokat az antitesteket, vagyis immunglobulinokat, amelyek felszívódása segíti ezek végleges érését. Átlagosan egy kb. 50 kg súlyú újszülött csikó kolosztrum igénye kb. 3 liter. Ma már léteznek olyan tesztek, amelyek segítségével az állatorvos ellenőrizheti, hogy megfelelő mennyiségű immunglobulin van-e a csikó vérében. (Az ideális 800 mg / dl, ha 400 mg/ dl alatti, akkor kolosztrumpótlás szükséges).

Equimins Csikok1A

Az első vizelet és bélsár (a meconium vagyis magzatszurok) a születést követő max. 8-12 órában megjelenik egészséges csikó esetén.

Az újszülött csikót az első néhány hétben fokozottan figyelni kell, hogy bármiféle betegség első jelét észrevedd. Ez megmutatkozhat abban, hogy a csikó levert, gyenge a szopási ingere és a kanca tőgye túlságosan megduzzadt. Minden nap kísérd figyelemmel a fiatal csikó légzését, a testhőmérsékletét, szopási ingerét és a bélsár állagát.

A csikók tápanyag igényét 2-3 hónapos korukig teljes mértékben kielégíti a kanca teje. Néhány napos korukban azonban már a kíváncsiság megkóstoltatja velük a füvet vagy szénát, de bélrendszerük még több hónapig nem áll készen a takarmány emésztésére.

A csikó fejlődésével együtt nő a takarmánybevitel és egyre nagyobb szerepet játszik az étrendjében, 4 hónapos korára már a testsúlya 0,5-1%-nak megfelelő mennyiségű takarmányt fog elfogyasztani naponta.

A laktációs időszak elején a kanca saját testsúlyának kb. 2-3% mennyiségű (kb. 20 liter) tejet termel naponta. Ehhez hatalmas a tápanyag- és energiaigénye. A csúcs a csikó 2-3 hónapos korában van, amikor is a kanca tápanyag- és energiaigénye kétszerese a korai vemhességi időszakhoz képest. Itt különösen fontos a jó minőségű fehérje, vitaminok és ásványi anyagok bevitele, hogy a kanca ne merítse ki saját testének tartalékait. De mint minden más esetben, a takarmányozás mennyiségi és minőségi változásait ekkor is fokozatosan, 7-10 nap alatt vezesd be.

A legtöbb csikó elválasztása kb. 4-6 hónapos korban történik meg. Tápanyagigényét eddigre már nem tudja fedezi a kanca, de a csikó ekkor már fogyasztja és hasznosítja a szemes és szálas takarmányt is. Jó is, ha ekkorra már hozzászokik a legelőhöz és a takarmányokhoz, hiszen ez egyrészt segít fenntartani a folyamatos fejlődését, másrészt egyszerűbbé teszi az elválasztást is. A fejlődésben lévő csikónak jó minőségű fehérjére, kalciumra és egyéb ásványi anyagokra is szüksége van. Ezért célszerű a szemes takarmányok, koncentrátumok etetését is fokozatosan bevezetni a csikó étrendjébe kb. 2 hónapos kora után.

Equimins Csikok2A

A jó minőségű fehérje etetése nélkülözhetetlen, de önmagában nem elég a csikóneveléshez. A vitaminok és ásványi anyagok minden korú és típusú ló számára fontosak, de ha ezek a csikó számára nem állnak egyenletesen rendelkezésre a kiegyensúlyozott takarmányozásban, akkor a következmények már az egész életére kihatnak. A kalcium, foszfor, réz, cink, szelén és E-vitamin hiánya vagy kiegyensúlyozatlan bevitele különösen hátrányos a csikó fejlődése szempontjából.

Kutatások szerint átlagosan a csikók 6 hónapos korukra elérhetik kifejlett magasságuk 86%-át, de súlyuknak csak 46%-át. A csontozat ásványi anyag tartalmat nézve 6 hónapos korukban 68%, 12 hónapos korukra 76%, teljes kialakulása csak a lovak 6 éves korára fejeződik be.

A legjobbnak bizonyuló módszer az izom- és csontfejlődés egészsége szempontjából:

  • a megfelelő, kiegyensúlyozott étrend
  • folyamatos hozzáférés a jó minőségű szálas takarmányhoz
  • korlátlan mozgási lehetőség, lehetőleg legelői csikótartás


A legelőn tartott csikók sok időt és energiát töltenek a játékkal, így nem híznak el. Ezzel szemben bokszos tartású társaik gyakran unatkoznak, túl sok a tápanyagbevitel és gyakoribbak az izom- és csontfejlődési rendellenességek esetükben. A túlzott energiabevitel és a gyors növekedés olyan fejlődési rendellenességeket okozhat, mint például megrövidült inak, végtagdeformitások, DOD (lábszerkezeti fejlődési rendellenességek) OCD (csontosodási zavar).

Az elválasztást követően már könnyebb a csikó takarmányozását személyre szabni. A csikó takarmányozása mindig játék a genetika, a tartás, a környezet egyensúlyával. A cél az optimális, a mérsékelt növekedési ütem. A csikó kondíciója akkor ideális, ha nem látszanak a bordái, de végigsimítva könnyen érezhetők, a nyaka és háta húsos, de nem zsírpárnás még a farok tájékán sem. Nem szabad összekeverni a pocakos csikót a túlsúlyos csikóval. A pocakot okozhatják paraziták, a rossz minőségű széna, különösen, ha a szőrzet állapota is erre utaló fénytelen, kopott, nem szép és egyenletes.

Az elválasztást követően a csikó testsúlyának kb. 2-3%-nak megfelelő mennyiségben fogyaszt takarmányt (szemes és szálas együtt). Elválasztástól 2 éves koráig pedig szinte megduplázza majd testsúlyát. Hasznos a jól emészthető 14-16% fehérjetartalom, fontos a rost szerepe az emésztőrendszer megfelelő bélflóra egyensúlyának fenntartásához.

Ha a takarmányozáshoz valamilyen kereskedelmi forgalomban lévő csikótápot választasz, abban a csikó számára optimális egyensúlyban van az energia és tápanyagok mennyisége is. Ha az abrak etetése melletti vitaminkiegészítés mellett döntesz, akkor hasznos, ha szakember segítségét kéred.

Írta: Möhöly Christa, Equimins termékfelelős

Kapcsolódó cikkek
Kommentek