Egészséges ló - egészséges pata

Pata1200

No foot – no horse, tartja az idehaza is közismert angol mondás. Megfelelő pataápolással, tartási körülményekkel és persze takarmányozással azonban sokat tehetsz lovad patáinak egészségéért.

Általános pataegészség

A pata rendkívül összetett anatómiai képlet, szerkezetének minden eleme meghatározott funkcióval rendelkezik. A szarutok nem más, mint vastag, elszarusodott hámréteg, aminek minőségét számos tényező befolyásolja, például a ló genetikai öröksége, a takarmányozás és a környezet. Sokan úgy vélik, hogy a palaszürke paták erősebbek, mint a fehér falakkal rendelkező, úgynevezett viaszos paták, de ez nem feltétlenül igaz.

Kevesen gondolnak azonban arra, hogy bizony a szőrzet és a pata szövetei nagyon is hasonlóak: keratinból, egyfajta fibrilláris fehérjéből épülnek fel. A keratint termelő sejtek tápanyagellátását is a vérkeringés biztosítja. A tápanyagok viszont elsőként az életfontosságú szervek ellátását szolgálják ki. Mivel a keratintermelés az életfenntartáshoz szükséges fontossági listán viszonylag hátul áll a lovaknál, így mire lovad pata- vagy szőrproblémáját észreveszed, már biztos lehetsz benne, hogy nem újkeletű a probléma. Viszont pontosan ezért lehetsz biztos abban is, hogy ha a lovadnak csillogó fényes szőrzete és egészséges, erős patája van, akkor az általános egészsége is rendben van.

Lovadnak napi pataápolásra van szüksége ahhoz, hogy egészséges maradjon. Fontos, hogy a sarat, koszt és trágyát naponta tisztítsd le a patákról és pucold ki a nyírbarázdákból, valamint távolíts el minden olyan egyéb szennyeződést, amelyek kényelmetlen nyomást, vagy sérülést okozhatnak.

Ha a patán repedéseket veszel észre, konzultálj patkolókovácsoddal. A repedések helye, formája és mélysége számukra sok fontos dolgot elárul. A takarmányozási hiányosságok finom, többnyire vízszintes repedéseket okozhatnak mind a négy patán. Ha azonban csak egy patát érint a repedés, akkor a takarmányozási problémák kizárhatóak. Fontos szem előtt tartanod, hogy mivel a paták lassan nőnek, ezért a repedések eltűnése hosszú folyamat.

Az egyik leggyakoribb bántalom, ami a patákat érinti, a nyírrothadás, de számos más patabántalom létezik (például patatályog, fehérvonal-betegség, patarák, savós patairha-gyulladás), ezért ha lovad lábvégein bármilyen szokatlan elváltozást észlelsz, mindenképp konzultálj patkolókovácsoddal.

Lo Pata Western

Óvd lovad patáját

A pata védelme a megfelelő, tiszta és száraz alommal kezdődik. A sár, az állandóan nedves alom számos bakteriális és gombás fertőzés melegágya, ami hamar nyírrothadást eredményez. Sáros időszakokban is célszerű úgy megoldod lovad elhelyezését, hogy legalább a nap egy részét száraz talajon tölthesse.

Azonban a túlzottan száraz pata sem ideális. A szarutok nedvességét alapvetően a keringés biztosítja, de hasznos praktika, ha olyan körülményeket teremtesz, hogy a lónak vizes részen kelljen áthaladnia. Erre a legegyszerűbb, ha az itató környéke is vizes és a ló kénytelen vízben állni és patát áztatni, amíg iszik.

Persze számos pataolaj, -krém és -balzsam közül választhatsz. Ezeket célszerű nyáron és télen is használni, hiszen nyáron óvja a szarut a kiszáradástól, télen pedig a túlzott nedvességtől. A pataápoló készítményeket célszerű patamosás után alkalmazni, de úgy, hogy hogy legyen ideje megszáradni/beszívódni és ne törölje le egyből a patáról a legelői fű vagy az istállóban az alom.

Lo Pata Homok

Takarmányozással a pata és a szőrzet egészségéért

A nem tökéletes patákkal rendelkező lovak esetében célszerű a pata állapotára ható kiegészítő takarmányok etetése. Biztos, hogy mindegyikben, ami elérhető manapság, van biotin. Azonban érdemes olyan kiegészítőt választani, amiben nem csak biotin van, hanem megfelelő összetételű vitamin- és ásványi anyag tartalom is, hiszen ezek az anyagok segítik a biotin felszívódását és hasznosulását.

De nézzük meg részletesen, mely vitaminok és tápanyagok támogatják lovad patáinak egészségét:

  • Omega 3 zsírsavak: a friss fű jó forrása, de a széna már csak jóval kisebb mennyiségben tartalmaz Omega 3 zsírsavakat. Pótlására hasznos a lenmagolaj vagy Omega olaj kiegészítés. Ezen kívül azt is jó ha tudod, hogy teljesen előnytelen az Omega 3 zsírsav egyensúly szempontjából olyan olaj etetése, amely magasabb arányban tartalmaz Omega 6 zsírsavat – ilyen például a szója- vagy a kukoricaolaj.
  • Lizin és metionin: limitáló aminosavak, amelyek a test összes fehérjéjének előállításához szükségesek, beleértve a keratint is. A metioninnak is jó forrása a friss fű, a szójapellet és a lucerna is.
  • Cink és réz: az egészséges szőrzet, csontok, porcok, paták és bőr támogatói ezek az ásványi anyagok. A cinket mindig a rézzel egyensúlyban kell etetni, max. 4:1 arányban.
  • Biotin: a biotin egy vízben oldódó vitamin, a B7, vagy H-vitamin ismertebb megnevezése. Javítja a pata és a szőrzet minőségét, megkönnyíti a szőrváltást, emellett létfontosságú enzimrendszerek tagja, szerepe van a szervezet energiaellátásában is. Hiánya a fehérvonal felpuhulását, a pata repedezését, morzsalékossá válását vagy akár darabos töredezését eredményezheti. Legalább napi 20 mg biotin etetésével támogatni tudod lovad patájának egészségét. A pata szerkezetében történő jelentősebb változáshoz azonban 6-12 hónapra is szükség lehet. Mivel vízben oldódó vitaminról beszélünk, fontos tudni, hogy a szervezet ezt nem tárolja, tehát folyamatosan megfelelő mennyiségben kell jelen lennie a ló napi takarmányában. Nagyon csekély napi mennyiség szükséges ugyan belőle, de lovad takarmánya mégsem minden esetben biztosítja ezt.
  • Béta karotin és/vagy A-vitamin: A béta karotin az A-vitamin elővitaminja, jelentős az antioxidáns képessége, immunrendszert erősítő hatása, és az embriófejlődésben betöltött szerepe. Megtalálható számos növényben, a fűben is, de a szénában már nem. Az A-vitamin is fontos a keratin termeléshez, ezért többnyire a kereskedelmi tápokban megtalálható. Ha viszont kiegészítésben gondolkodsz, akkor azt béta-karotin formájában tudod megtenni. Egy általános egészségű, normál munkában lévő 500 kg kanca A-vitamin szükséglete napi 15.000 NE, tehát a béta-karotin szükséglete napi kb. 45 mg. Jó, ha tudod, hogy egy kilogramm sárgarépa béta-karotin tartalma mindössze 0,82 mg.
  • Szelén: Noha Magyarországon nem jellemző (mivel bizonyos területek jellemzően szelénhiányosak), de a szelén folyamatos, hosszú ideig tartó magas szintben történő bevitele mérgezést is okozhat, aminek egyik tünete a sörény és a farok szőrzetének kihullása, illetve a pata pártaszélnél történő repedése. A javasolt napi biztonságos mennyiségű szelén bevitel 0,006 mg / ttkg, tehát egy átlagos 500 kilogrammos ló esetében 1 mg.

Amennyiben tanácsra van szükséged a lovad takarmányozásával kapcsolatban, fordulj bizalommal az Equimins termékfelelőséhez és az Equusline lótápok magyarországi forgalmazójához, Möhöly Christához.

Kapcsolódó cikkek
Kommentek