Különleges figyelmet érdemelnek az idős lovak

Oreg Lo1200 2

Bizonyára te is hallottad már ezt a mondást: "annyi idős vagy, amennyinek érzed magad." Ez éppenséggel a lovakra is teljesen igaz. Megfelelő odafigyeléssel és gondoskodással sokat tehetsz azért, hogy öreg lovad még sok szép, jó egészségben töltött éven át veled legyen.

Ahogy mi emberek is eltérő mértékben idősödünk, úgy a lovak és pónik is: az életmód, étrend, a fizikai aktivitás és természetesen a genetika is fontos befolyásoló tényező. Míg néhány ló már 15 éves kora körül kezdi mutatni az öregedés jeleit, mások még akár a húszas éveikben is frissek és életerősek. Nem a ló életkora számít, hanem hogy mikor kezded észrevenni rajta az öregedés első jeleit: a beesett hátat, az izmok és ízületek merevségét, a fogak elkerülhetetlen kopását, az egyre több ősz szőrszálat, a romló kondíciót, az immunrendszer gyengülését.

Ha figyelembe veszed megváltozott szükségleteit, öreg lovad még sok szép, jó egészségben töltött éven át lehet veled:

  • Érdemes évente vérvizsgálatot végeztetned, amelyből észre lehet venni a szív működésének illetve a máj- és vesefunkciók esetleges változását, amelyek lehet, hogy orvosi beavatkozást nem is igényelnek. Kisebb takarmányozási módosításokkal, vitamin- vagy nyomelem-hiányok pótlásával, vagy épp bizonyos anyagok elhagyásával támogatni tudod idősödő lovad szervezetének működését.
  • A fogak állapota kulcsfontosságú a megfelelő emésztéshez és a kondíció megőrzéséhez. Az idősebb lovaknál előfordulhat fogvesztés, de az is gyakori, hogy fogaik túlnőnek, éles, hegyes pontok alakulnak ki rajtuk, ezért javasolt a fogak rendszeres ellenőrzése. Az éles fogak felsérthetik a szájat, ott fekélyt okozhatnak, emellett nem teszik lehetővé a megfelelő rágást, ez pedig emésztőrendszeri problémákhoz is vezethet. A fogproblémák miatt is előfordulhat az is, hogy a lovad nem iszik eleget. Ilyenkor fontos lehet, hogy langyosabb vizet itass, ne hideget. A fogak ellenőrzésének gyakoriságát határozza meg az állatorvos, ha ő féléves vagy éves kontrollt javasol, akkor azt mindenképpen tartsd be.

Az idősödő ló takarmányozása szempontjából különösen fontosak az alábbiak:

  • A jó minőségű réti széna alapvető fontosságú. Ne legyen a széna túl érett vagy túl szálas. A jó széna az, amelyik tapintásra is selymes, kellemes illatú, nem poros.
  • Az idősebb lónak több rostra, fehérjére és zsírra van szüksége, mint fiatalabb társainak, mégpedig könnyen emészthető formában.
  • A megfelelő aminosavak beviteléhez (pl. lizin, metionin) megnövelt fehérjeszintű takarmány szükséges, ami támogatja az anyagcsere-funkciókat, az izomműködést és a pata megfelelő állapotának fenntartását.
  • A megnövelt zsírtartalom kalóriatöbbletet biztosít, és különösen hasznos, ha ezt Omega 3 és Omega 6 zsírsav tartalmú olajjal viszed be lovad szervezetébe.
  • Az emésztést elősegítő pre- és probiotikumok támogatják a bél baktériumainak működését.
  • Ásványi anyagok és nyomelemek jól felszívódó és hasznosuló formában szükségesek, hogy teljes mértékben hasznosíthatóak legyenek, szemben a hagyományos, kőzet alapú ásványi anyagokkal, amelyeknek csak 20-25%-a tud felszívódni.
  • Javasolt a megnövelt kalcium és foszfor bevitel, a csont ásványi anyag vesztésének elkerülésére.
  • Ha fogvesztés történt, vagy a fogak állapota már nagyon rossz, akkor javasolt a puha, magas rosttartalmú szénapellet etetése, amelyet össze lehet keverni meleg vízzel, vagy mash formájában etethető.
  • A túl sok szemes takarmány etetése emésztőrendszeri betegségekhez, kólikához, patairha-gyulladáshoz és gyomorfekélyhez is vezethet idős lovaknál, nem hozza meg a rendszerint várt kondíciójavulást.
  • A lótápok közül érdemes kifejezetten idős lovaknak szánt terméket választani.
Oreg Lo1200
Equimins3Logo90M

Írta: Möhöly Christa, Equimins termékfelelős

Kapcsolódó cikkek
Kommentek