Így válassz jó minőségű szénát lovadnak
A kiváló minőségű széna elengedhetetlen lovad egészségéhez – éppen ezért nem mindegy, hogy milyen szénát etetsz. Most megmutatjuk, mire kell figyelned, ha szénáról van szó.
A jó minőségű szénának több levele van, mint a szára, rövid a kalásza, zöld színű, friss illatú, por- és penészmentes.
- Illat: A jó minőségű szénának jó illata van. Idővel persze elillan a friss szénaillat, de poros, vagy dohos szaga később sem lehet a bálának. Ha mégis, akkor jobb, ha nem eteted meg lovaddal.
- Penész: Furcsa fehér vagy fekete foltok vannak a bálán? Úgy össze vannak tapadva a szeletek, hogy nehéz szálakraszétrázni őket? Ez bizony a penész, ami akkor támadja meg a szénát, ha nedvesen bálázták be, vagy később nedvesség érte és nem tudott rendesen kiszáradni. Nem a lovadnak való eledel, ráadásul kólikát is okozhat.
- Por: A por kevésbé veszélyes, mint a penész, de minél kevésbé poros a széna, annál jobb. A por irritálja a légutakat, légúti megbetegedésekre hajlamosít, a már fennálló légzőszervi problémákat pedig tovább súlyosbítja. A széna locsolása ilyenkor kevés, alapos, legalább 15 percnyi áztatás segíthet.
- Szín: A jó minőségű, friss széna zöld. Nem annyira zöld, mint fűként volt, de mégiscsak zöld. A bálák külső felülete idővel a napsugárzás hatására kifakulhat, megsárgulhat. De az a bála, aminek a külseje barna, bizony sok időt töltött a szabadban, kitéve az elemeknek.
- Hőmérséklet: A bebálázott széna nem lehet meleg. Ha bedugod a kezed a friss bálába és az meleg, az annak a jele, hogy még nedvesen bálázták be, ami semmiképpen sem jó jel.
- Összetétel: Ha ismered a termelőt, tudod, mit rejt a bála. A nádas, sásos szénával jobb vigyázni, nem lovaknak való, de számos olyan gyomnövény létezik, aminek semmi keresnivalója lovad szénájában.
Mikroszkóp alatt
A takarmányminőség pontos értékelése laboratóriumi elemzéssel végezhető el. A kapott eredmények pontosan meghatározzák az energia-, fehérje-, vitamin- és ásványianyag tartalmat. Laboratóriumi elemzés alkalmazható a penész jelenlétének meghatározására is.
Legyen szó szénáról, szénapelletről, zabról vagy más gabonáról, netán lótápról: lovad takarmányát az Állatorvostudományi Egyetem Állattenyésztési, Takarmányozástani és Laborállat-tudományi Tanszékének Takarmányanalitikai Laboratóriumában vizsgáltathatod be. Elérhetőségeik:
- 1077 Budapest, Rottenbiller u. 50.
- Tel.: +36-1-478-4249
- E-mail: andrasofszky.emese@univet.hu
Ne feledd, lovad takarmányozásának alapja a jó minőségű széna, épp ezért mindig ellenőrizd alaposan a megvásárolni kívánt takarmányt.
Írta: Möhöly Christa, Equimins termékfelelős
Amennyiben tanácsra van szükséged a lovad takarmányozásával kapcsolatban, fordulj bizalommal az Equimins termékfelelőséhez és az Equusline lótápok magyarországi forgalmazójához, Möhöly Christához, aki aki lovad életkora, fajtája, terhelése szerinti elektrolit-, energia- és vitaminszükségleteire vonatkozó, személyre szabott takarmányozási tanácsokkal tud segíteni.
Kommentek