Közeleg a tavasz, de lovad is készen áll rá?

Legelo1200

Az alábbiakban kilenc pontban összefoglaltuk a legfontosabb tennivalókat, hogy felkészülten várhasd az év legszebb időszakát.

A rideg tél a végéhez közeledik, és megérkezik a friss tavaszi idő. A fű is zöldellni fog, az ég tiszta és kék lesz, tökéletes időjárás az edzések elkezdéséhez. Lovad számára is kellemes időszak ez, együtt élvezhetitek a friss levegőt, napfényt és kezdődhetnek a hosszabb tereplovaglások is. Mielőtt beköszöntene a tavasz új lendülete, tegyél meg néhány dolgot lovad egészsége és kényelme érdekében:

Oltások, vérvételek

Az alapimmunizáló vagy emlékeztető oltásokat célszerű márciusban és április elején beadatni, mivel a melegebb időjárással már a betegségeket terjesztő szúnyogok és a rovarok is megérkeznek. A lóinfluenza, tetanusz, herpesz és veszettség oltásokon kívül a nyugat-nílusi láz ellen is érdemes lovadat beoltatni. Ne feledkezz meg a kötelező vérvizsgálatról sem!

Fogak ellenőrzése

Az állatorvosnak évente legalább egyszer ellenőriznie kellene lovad fogainak állapotát. A lovak körkörös mozdulatokkal rágnak és ez egyes fogakon a magasabb, éles csúcsok kialakulását okozhatja. Idővel ez olyan mértékű lehet, hogy akadályozza az állkapocs és a fogak megfelelő működését, illetve felsértheti a nyelvet, illetve a szájüreg belső oldalát.

Normális, hogy a lovak egy kicsit fogynak a téli hónapok során, de ha a lovad a megfelelő takarmányozás és a rendszeres féregtelenítés ellenére is nehezen tud hízni, ez azt is jelezheti, hogy a lovadnak nehézségei vannak a rágással. Ennek számodra is felismerhető jele, ha lovagláskor a zabla használata miatt ingerlékenyebb, és teljes szemeket látsz a szemes takarmányból a trágyájában – ne várd ki, amíg idáig fajul a helyzet.

A fogászati ellenőrzés könnyen megszervezhető, akér összeköthető az oltások beadásával is.

Lo fogak
Évente legalább egyszer ellenőriztesd lovad fogait állatorvosoddal

Féreghajtás

A minőségi takarmányozás mellett fontos a belső paraziták kordában tartása. Állatorvosod bevonásával végeztess bélsárvizsgálatot, és az eredmény figyelembe vételével határozzátok meg a féreghajtási protokollt.

Szőr- és bőrápolás

Hamarosan megkezdődik lovad szőrváltása. Fontos, hogy a napi ápolást még gondosabban végezd, mindig alaposan megvizsgáld lovad bőrét, hogy azonnal felfedezd az esetleges problémákat, sebeket, elváltozásokat. A bőrproblémák és a sebek még nagyobb problémát jelenthetnek, ha megjelennek a legyek, érdemes velük ezért minél előbb leszámolni. Az első kellemesen meleg napon mosd ki lovad farkát és sörényét, és mosd le a lábait is. Ha bármi szokatlant észlelsz, kérd állatorvosod segítségét.

Loapolas
A szőrváltás időszakában fordíts még nagyobb gondot az alapos lóápolásra

Paták

A meleg időjárás a paták gyorsabb növekedését is eredményezi, ugyanakkor a tél végi, kora tavaszi sáros időszak felpuhíthatja a patákat és elősegíti a nyírrothadás kialakulását is. Hívd patkolókovácsodat is akár gyakrabban ebben az időszakban, mert a hosszú, túlnőtt pata megterhelheti az inakat, a szalagokat és az ízületeket. Ha időben hívtad és problémát tapasztal, a patkolókovács korrigálni tud, mielőtt még súlyosabbá válna a helyzet és pihentetned kellene a lovadat miatta.

Érdemes a pataápolásra ilyenkor különös figyelmet fordítani, a hajszálrepedésekben és a pata szeglyukakban esetleg megtelepedő gombák elszaporodását meggátolni pataápoló készítmények használatával.

Kondíció

Bizonyára Te is azt szeretnéd, hogy a lovad a legjobb kondícióban legyen, jól nézzen ki és megfelelő erőnléte legyen az elvárt munkához. Mérd fel lovad kondícióját és igazítsd ahhoz, valamint a munkaterheléshez a takarmányozást. Ha a lovad bordái látszanak, akkor növelned kell a takarmány mennyiségét. Sajnos ilyenkor sokan több abrakot adnak a lónak, pedig inkább a szálas takarmányhoz való folyamatos hozzáférést kellene biztosítani. A magas cukortartalmú takarmányok etetése több kárt okozhat, mint hasznot, mivel a túlzott cukor- és keményítőbevitel emésztőrendszeri betegségeket, gyulladásokat okozhat, a végeredmény pedig akár patairha-gyulladás (laminitisz) is lehet. A túlsúly szintén nem kívánatos, szóval ne ess át a ló túlsó oldalára ezen a téren sem.

Használj kiegészítő takarmányokat, hogy biztosítsd a kiegyensúlyozott vitamin- és ásványi anyag ellátást.

Tavaszi nagytakarítás

A tavaszi nagytakarítás az istállóban és a felszereléseknél is szükséges. A hónapokig tartó hideg időben lehet, hogy akadt volna rá idő, de hidegben ki szeret ilyesmivel foglalatoskodni…

Egy kis elhanyagolás, a hőmérséklet változása, a szennyeződések, valamint a lovaglás során az időjárásnak kitettség megfelelő ápolás nélkül a bőr szerszámok kiszáradását és megrepedését okozhatja. Használj nyeregszappanos lemosást és utána tiszta szaruolajjal vagy más bőrápoló krémmel töröld át azokat. Érdemes fertőtlenítő hatású mosószerrel kimosni a nyeregalátéteket és lótakarókat.

A tavaszi nagytakarítás során az istállót és az istálló szerszámokat is meg kell tisztítani, majd fertőtleníteni. A bokszokat is teljesen ürítsétek ki, mossátok le, végezzetek mélytisztítást, amely magában foglalja a bel- és kültéri itatók elmosását, fertőtlenítését és a trágyagödrök kezelését is. Tisztítás közben ügyelj arra is, hogy szellőztesd ki az istállót. A jó szellőzés és fertőtlenítés amúgy is fontos, mert az ammónia felhalmozódása a zárt területeken károsíthatja a légzőszerveket, és növelheti a lovak légúti fertőzésének kockázatát. Ideje a falakról is eltüntetni a pókhálókat.

Stable disinfect 250ml
Microlat istállószagtalanító

Trágyakezelés

Függetlenül attól, hogy a lovad istállóban van, vagy legelőn, a trágya képződik és azt kezelni kell. A tavasz és a repülő kártevők, mint a szúnyogok, az istállólegyek, házi legyek, szuronyos legyek megjelenése alapvetően együtt járnak. A legyeket vonzza a lótrágya, amit felhasználnak saját tenyészésükhöz, és mind a házi legyek, mind az istállólegyek táplálékot keresnek a lovak véréből, verejtékéből és könnyeiből. Ezek a rovarok nagyon bosszantóak és kellemetlenek a lovad számára, károsak lehetnek az egészségükre, és betegségeket terjeszthetnek.

A trágyakezelés kulcsfontosságú szempont a légypopuláció csökkentése szempontjából. Azáltal, hogy rendszeresen összeszeded a lótrágyát, csökkented a rovarok invázióját.

A szúnyogok főleg olyan területeken szaporodnak, ahol állandó víz van, így érdemes megszüntetni a nagyobb pocsolyákat, mélyedéseket.

A lovakon használt rovarriasztók használata mellett a rovarölő permetezés jelentősen csökkenti a légyállományt az istálló és legelők körül. A hagyományos rovarölő szerek vagy természetes alternatívák könnyen alkalmazhatók olyan területek kezelésére is, mint a legelők, istállók és trágyagödrök, és jelentős különbség lesz a lóra szálló legyek mennyiségében.

Telepíthetsz automatikus légypermet-adagoló rendszert is az istállóba, vagy csapdákat helyezhetsz ki.

A légytakarók és maszkok a ló bőre védelmében is hasznosak, mivel fizikai akadályt képeznek a ló és a rovarok között. A nyári ekcémás lovakon a lehető leghamarabb, még az első tünetek megjelenése előtt érdemes megkezdeni a takarók és maszkok használatát.

Kezdődhet a munka!

Miután az összes fenti teendőt elvégezted, nem marad más hátra, mint kivinni a lovad és megkezdeni a munkát. Ügyelj arra, hogy fokozatosan vedd vissza munkába, különösen, ha télen pihent. Először rövid edzéseket, sétákat tegyél, majd néhány hét után már hosszabb túrákat és keményebb edzéseket is beiktathatsz. Nemcsak az izmoknak fontos a fokozatosság, hanem szív- és érrendszernek, valamint a mozgásszervrendszernek is. A fokozatosság csökkenti a sérülések esélyét, és a lovad hamar és könnyen jó formába kerül.

Lovas tavolodik

Az Equimins termékkínálatában minden olyan táplálékkiegészítőt megtalálsz, ami segít lovad egészségének és megőrzésében. Kérdéseiddel fordulj bizalommal az Equimins termékfelelőséhez, Möhöly Christához, aki lovad életkora, fajtája, terhelése szerint energia- és vitaminszükségleteire vonatkozó, személyre szabott takarmányozási tanácsokkal is tud segíteni.

Képek forrása: Pixabay

Kommentek