Takarmányozási kisokos Cushing kóros lovak gazdái számára

Oreglo cushing1200

Lovaink szerencsére egyre tovább élnek, de az idő haladtával egyre több lónál alakul ki Cushing-kór, vagy inzulin-rezisztancia. A megfelelő takarmányozás mindkét betegség esetében sokat segíthet a lovak életminőségének javításában.

A lovak leggyakoribb hormonális betegségeiről, a Cushing-kórról, inzulin-rezisztanciáról és metabolikus szindrómáról korábban az Equi-Med állatorvosai foglalták össze a legfontosabb tudnivalókat ebben a cikkben:

Kapcsolódó cikk

Ezúttal Möhöly Christa, az Equimins termékfelelőse foglalja össze a Cushing-kóros és inzulin rezisztanciában szenvedő lovak takarmányozásának főbb sarokpontjait.

A javasolt takarmányozás rendkívül hasonló a Cushing kór és inzulin rezisztencia esetében is. Az érintett lovak többnyire túlsúlyosak, tehát az alapvetően ajánlott korlátlan szálas takarmányhoz való hozzáférés esetükben nem alkalmazható. Mivel a lovak számára az egyik legjelentősebb stressz a takarmány megvonása, fenn kell tartani a látszatot és úgy kell csökkenteni a bevitt takarmány mennyiségét, hogy a ló számára ne legyen egyértelmű, hogy kevesebbet eszik. Ezért használj szénahálót vagy más típusú ’slow feadert’ a szálas takarmány etetésére és fokozatosan csökkentsd az etetett adagok mennyiségét. A szénát keverheted jó minőségű szalmaszecskával, így a rágásszám megmarad, rostbevitel is megfelelő, de az energia csökken.

Fontos az alacsony keményítő- és cukortartalom. Ne etess melaszt, répát, almát, melaszos nyalókákat és jutalomfalatokat. Jutalomfalatként adj egy-két darab lucerna pelletet.

Lehetőleg csak jó minőségű fűszénát etess. A széna szénhidráttartalmát csökkentheted, ha egy órára hideg vízbe áztatod etetés előtt, utána leöntöd róla a vizet és hagyod lecsepegni a szénából. De ezzel egyúttal a szénában lévő vitaminok és ásványi anyagok mennyiségét is csökkented, tehát ilyenkor nagyon fontos vitamin és ásványi anyag kiegészítő etetése.

A lovak takarmányozásában bizonyos ásványi anyagok és vitaminok egyensúlya különösen fontos, mivel segít a gyulladások leküzdésében és az antioxidáns védekezés kiépítésében. A szervezetben számos enzim járul hozzá a normális anyagcsere útján is keletkező szabadgyökök semlegesítéséhez, vagy kevésbé káros molekulává való átalakításukhoz. A réz, cink és szelén pótlása rendkívül fontos. A szelén tartalmú enzimek fontosak és széles körben elterjedt antioxidánsok. A szelén jóddal együtt szükséges a pajzsmirigyhormonok megfelelő előállításához. Normál pajzsmirigyműködés szükséges ahhoz is, hogy a lovak megfelelően reagálhassanak az inzulinra, és pajzsmirigy-alulműködés esetén a lovak néha depressziósak és letargikusak. A magnéziumhiány hozzájárulhat az inzulinrezisztencia kialakulásához, vagy az érintett lovak állapotának romlásához, a megfelelő mennyiségű magnézium viszont megkönnyíti az inzulinrezisztencia szabályozását. Fontos szerepe van a krómnak és kalciumnak is.

Az Omega 3 zsírsavak a lenmagban a legelérhetőbbek a lovak számára, de halolajokban is nagy mennyiségben vannak jelen. Az Omega 3 zsírsav is csökkenti a vércukorszintet, ezért etetése bizonyos esetekben ajánlott – azért nem mindig, mivel az olajok jelentős energiatartalmuk miatt hizlalnak is. Az Omega 6 zsírsavnak nincs hatása az inzulinszintre.

Cushing poni1200

Az E-vitamin és C-vitamin szerepe nagyon fontos. Egy normál méretű, kb. 500 kilogrammos ló 5000NE E-vitamint és akár 10.000-20.000 mg C-vitamin mennyiséget kaphatna naponta. A C-vitamin esetében azonban fontos tudni, hogy támogatja a vas felszívódását, a sok vas pedig hajlamosít az inzulin rezisztenciára, ezért célszerű az etetett kiegészítők összetételét figyelni.

Idős lovak esetében, akiknél gyakori a Cushing kór előfordulása, a tirozin nevű aminosav hasznos lehet napi 1000 mg adagolással, mert segíti a dopamin nevű hormon termelődését, ami támogatja a hipofízis működését.

Ha van legelőd, ne tiltsd el a lovat a legeléstől, de figyelj arra, hogy a fű fruktán- és keményítőtartalma éjjel és hajnalban a legalacsonyabb, ezért sötétedés után vagy kora hajnalban engedd lovadat legelni. Napközben tegyél rá szájkosarat, vagy vidd el a legelőről és tegyél elé a fent leírt módon áztatott szénhidrát tartalommal csökkentett szénát.

Mind Cushing-kór, mind inzulinrezisztancia esetén cél az inzulinszint csökkentése. Ehhez nem elég a széna áztatásával csökkenteni a bevitt szénhidrát mennyiségét, hanem lehetőleg el kell kerülni az abraktakarmányok (zab, árpa, kukorica) és tápok etetését is.

Ha fájdalmai vannak a lovadnak – például a fenti betegségekben szenvedő lovaknál gyakori patatályog, illetve patairha-gyulladás, vagy egyéb problémák miatt – és az állatorvos fenilbutazont ír elő, etess mellé lecitint is. Sok lótartó tudja már, hogy a fenilbutazon hosszan tartó etetése gyomor- és bélfekélyek kialakulására hajlamosít. Kutatások szerint a lecitin önmagában is, és alma pektinnel etetve hatékonyan segíti a gyomorfekély megelőzésében. Ha másodlagos fertőzések miatt lovad antibiotikumot kap, adj mellé pro- és prebiotikumot is, az emésztés és az immunrendszer támogatására.

Összefoglalva

Tudjuk már, hogy a fenti betegségek esetén ne adj abrakot, túlsúlyos ló esetén csökkentsd a bevitt kalóriát, etesd a szénát szénahálóból miután kiáztattad belőle a vízben oldódó szénhidrátokat, illetve hogy adj vitamin és ásványi anyag kiegészítést.

Felmerül egy jogos kérdés, hogy ennyi korlátozás mellett hogyan add oda a vitamint és mit etess a lovaddal a szénán kívül? Alapvetően a széna a megfelelő vitamin és ásványi anyag kiegészítéssel ezeknek a lovaknak tökéletesen elegendő. Sok esetben a tulajdonos számára inkább szükséges, hogy adjon még valamit a lovának. Persze fontos tudni, hogy milyen az etetett széna minősége, ezért célszerű azt bevizsgáltatni. Amennyiben a ló még munkában van, nagyobb terhelés esetén fehérje és aminosav pótlásra is szükség lehet, hogy ne forduljon, izomvesztés vagy hanyatló sportteljesítmény.

Amennyiben mégis szükség van egy kis extrára az abrak helyettesítésére, a cukorrépa pellet nagyon jó választás. Etetés előtt be kell áztatnod, majd a levet leöntened – ezzel eltávolítod a maradék cukor- és vastartalmát. Nagyon jól etethető a szénapellet is, és ha a fehérje mennyisége nem okoz problémát, akkor a lucernapellet is jó választás, amelynek a vízben oldódó szénhidrát tartalma alacsonyabb, mint a szénáé és a jó minőségű fehérje tartalma miatt kedvező lehet. A jó minőségű fehérje több kalóriát is jelent, ha túlsúlyos a lovad, ezt sem szabad elfelejtened. Pellet formában könnyen mérhető az etetett mennyiség, beáztatva volumene is van, és segítségével könnyen be tudod adni lovadnak a vitaminokat, ásványi anyagokat is.

Fontos feladat a patairha-gyulladás (laminitis) megelőzése, tehát mindig figyelj oda az alacsony szénhidráttartalomra, emellett jó, ha patkolókovácsod is rendszeresen ellenőrzi lovad lábát.

Ha lovadnak nincs patairha-gyulladása, vagy egyéb fájdalommal járó betegsége, tartsd munkában, hiszen a mozgás fokozza sejtek aktivitását, kalóriát használ fel, izmot épít, felhasználja a felhalmozott testzsírt és csökkenti az inzulinrezisztenciát.

A Cushing-kór és az inzulin-rezisztancia nem gyógyítható, de hatásos gyógyszeres kezelésekkel, szakszerű állatorvosi ellátással és megfelelő takarmányozással javíthatod a lovad vagy pónid életminőségét. Megfelelő gondoskodás és időben történő felismerés mellett a ezek lovak is aktív és teljes életet élhetnek éveken át.

Cushinator og
Cushinator: kiegészítő takarmány Cushing kóros, inzulin rezisztens, metabolikus szindrómás lovak számára

Az Equimins termékkínálatában minden olyan táplálékkiegészítőt és vitamint megtalálsz, ami segít lovad egészségének és megőrzésében. Kérdéseiddel fordulj bizalommal az Equimins termékfelelőséhez, Möhöly Christához, aki lovad életkora, fajtája, terhelése szerinti elektrolit-, energia- és vitaminszükségleteire vonatkozó, személyre szabott takarmányozási tanácsokkal is tud segíteni.

Forrás: Kentucky Equine Research, Dr. Juliet Getty
Fotó: Pixabay

Kapcsolódó cikkek
Kommentek