A hatféle tápanyag, amire lovadnak mindenképp szüksége van

Lo legelo 1200

A takarmányozás az alapja, hogy lovad egészséges, boldog legyen és képességei szerint teljesítsen. Ha megérted a takarmányozás fontosságát, alapjait, Te is hasznosíthatod és lovad javára fordíthatod a benne rejlő erőt.

A tápanyagok hat kategóriába sorolhatók, lovadnak ezekre egytől egyig szüksége van:

  • víz
  • fehérje
  • szénhidrát
  • zsír
  • vitaminok
  • ásványi anyagok

A takarmányozás alapja a víz

Mindegyik nélkülözhetetlen az élethez, de általában a víz szerepel az első helyen, mert az állatok (és az emberek is) tovább életben maradnak a többi tápanyag nélkül, mint víz hiányában, mivel testük 70-75%-a víz. A víz a kulcsa az anyagcsere és a testhőmérséklet szabályozásának. A lovak általában 20-50 liter vizet isznak naponta, méretüktől, környezetüktől, munkaterhelésüktől és egyéb tényezőktől függően. A legjobb tanács az, hogy mindig legyen lovad számára elérhető tiszta, iható és megfelelő hőmérsékletű víz.

Fehérje

Bár a fehérje ott van a tápanyagok listáján, lovadnak valójában aminosavakra, a fehérje építőköveire van szüksége. Egy minimális munkát végző, kb. 600 kg testtömegű felnőtt lónak napi 540 gramm fehérjére van szüksége a takarmányban, tehát a takarmányának 8% fehérjét kell tartalmaznia. A fehérje a víz mellett a fehérje a leggyakoribb anyag a szervezetben, az izmokat, kötőszöveteket, a bőrt, patát és szőrt, valamint enzimeket, hormonokat és egyéb anyagokat is fehérje alkotja.

A fehérjék általában 20 aminosavból állnak, de ezek közül csak tízet tekintünk esszenciálisnak, ezeket a takarmányból kell felvennie lovadnak, mert szervezete nem tudja előállítani őket. A lizint tekintjük a legfőbb limitáló „korlátozó” aminosavnak, mivel ha nincs jelen megfelelő mennyiségben, a szervezet fehérjetermelő képessége korlátozott, ugyanis a lizinnek az izomépítésben van fontos szerepe.

Amino complex plus termek kep
Amino Complex Plus »

Szénhirdrát

A szénhidrátok elsősorban lovad energiaforrásaként szolgálnak, de rost-részük is szükséges a vastagbél mozgásának és megfelelő működésének fenntartásához. A szénhidrátok kategorizálásának számos módja van, de egyik sem egyszerű. Az egyik módszer a strukturális és nem strukturális szénhidrátok felosztása. A strukturális szénhidrátok közé tartozik a teljesen emészthetetlen lignin, ami változatlan formában halad át a ló emésztőrendszerén, valamint a cellulóz és a hemicellulóz, az oldhatatlan rostok, amelyeket csak a vastagbélben élő baktériumok képesek megemészteni. A nem strukturális szénhidrátok közé tartoznak az egyszeres cukrok (monoszacharidok), például a glükóz, a kettős cukrok (diszacharidok), például a laktóz, a közepes hosszúságú cukrok, mint a fruktoligoszacharid (más néven FOS), és a hosszabb láncú cukrok (poliszacharidok), mint a keményítő.

Zsírok

Érdekes módon a lovak zsírsavszükségletét még nem határozták tudományosan, bár a takarmányozási szakértők azt javasolják, hogy a takarmány legalább 0,5% linolsavat (Omega-6 zsírsavat) tartalmazzon. A legújabb tanulmányok kimutatták, hogy az Omega-3 zsírsavak kiegészítése csökkentheti a szervezet gyulladásait, különösen a bőrben és a légzőrendszerben.

A zsír szükséges a sejtmembránok egészségéhez, az emésztőrendszerből a zsírban oldódó vitaminok hordozójaként, valamint a prosztaglandinok (a szervezet szabályozásában résztvevő molekulák) előanyagaként.

Mivel energiadúsabb, mint a szénhidrátok, a zsír további kalóriákat biztosíthat a kemény munkában lévő, vagy sovány lovaknak. A zsír energiaértéke 2,5x szerese a gabonaféléknek. A gabonában található egyszerű szénhidrátok helyett a zsír alternatív energiaforrásként csökkenti az ingerlékenységet és javítja az erőnlétet.

Olajok 730
Olajok »

Vitaminok

A vitaminok olyan szerves anyagok, amelyekre a szervezetnek kis mennyiségben van szüksége az étrendben, de rendkívül fontosak az alapvető anyagcsere-funkciókhoz, és megakadályozzák a betegségek kialakulását. Két típusra oszthatók: zsírban oldódó (A, D, E és K), valamint vízben oldódó (B és C) vitaminokra. Mivel lovad képes előállítani a számára szükséges vitaminok egy részét (néhány B-vitamin, C-, D- és K-vitamin), normál körülmények között nem mindegyikből szorul kiegészítésre. A már kevésbé hatékony emésztőrendszerrel rendelkező idősebb lovak vagy sérülés, betegség, szállítás vagy emésztőrendszeri probléma miatti stressznek kitett lovak már kiegészítést igényelhetnek.

Ásványi anyagok

Az ásványi anyagok olyan szervetlen elemek, amelyek alapvető funkciókat látnak el a szervezetben, és jelen kell lenniük lovad étrendjében. Két típusra oszthatók: makroelemekre, amelyekre nagyobb mennyiségben van szükség, és mikro- vagy nyomelemekre. A makroelemek közé tartozik a nátrium (Na), a klór (Cl), kalcium (Ca), foszfor (P), magnézium (Mg), kálium (K) és a kén (S). A mikroásványok közé a kobalt (Co), réz (Cu), jód (I), vas (Fe), mangán (Mn), szelén (Se) és a cink (Zn).

Taplalekkiegeszitok vitaminok 730 2
Vitamin és ásványi anyag kiegészítők a Lóvitamin.hu webáruházban »

Az Equimins termékkínálatában minden olyan takarmányt és táplálékkiegészítőt megtalálsz, ami segít lovad egészségének megőrzésében. Kérdéseiddel fordulj bizalommal az Equimins termékfelelőséhez, Möhöly Christához, aki lovad életkora, fajtája, terhelése szerint energia- és vitaminszükségleteire vonatkozó, személyre szabott takarmányozási tanácsokkal is tud segíteni.

Kapcsolódó cikkek
Kommentek