Takarmányozás: a kulcs lovad egészségéhez

Em sorozat3 RL

A takarmányozás az alapja, hogy lovad egészséges, boldog legyen és képességei szerint teljesítsen. A Lóvitamin.hu cikksorozatában olyan információkat gyűjtött össze, amelyek segítségével jobban megértheted a takarmányozás fontosságát és hasznosíthatod a benne rejlő erőt. Garantáltan találsz benne olyan információt, ami alapján lovad takarmányozását tudatosabban tudod megtervezni.

A szálastakarmány a ló étrendjének alapja

A ló takarmányozásának alapja a szálastakarmány. Ideális esetben ez friss fű formájában állna a ló előtt, de mivel éghajlatunkon ez nem valósítható meg az egész év során, lovadnak a fűszéna (réti széna) a legjobb választás. Ha a széna mindig elérhető lovad számára, az áll a lehető legközelebb a természetes legeléshez. Ha ez nem lehetséges, akkor lovadnak a testtömege legalább 1,5-2%-ának megfelelő súlyú szálas takarmányt kell megkapnia minden nap a lehető legtöbb étkezésre elosztva. Egy 600 kilós ló esetében ez körülbelül 10-12 kg széna naponta.

Ha lovad metabolikus szindrómában (EMS), Cushing-kórban (PPID), vagy egyéb egészségügyi problémában szenved, szükség lehet a legelési idő korlátozására, hogy szabályozd a felvett cukor és keményítő mennyiségét. Előfordulhat, hogy a legelő nem megfelelő a patairha-gyulladásra (laminitiszre) hajlamos lovak számára, különösen amikor a fű cukor- és fruktántartalma magas, például a tavaszi és őszi időszakban.

Lo fu

A szálastakarmány önmagában még hiányos étrend

Fontos, hogy lovad megkapja az összes szükséges vitamint, ásványi anyagot, fehérjét és energiát rostforrással együtt, életkora, egészsége és elvárt teljesítménye szerint.

A fű azonban bizonyos ásványi anyagokból, a széna pedig bizonyos vitaminokból és ásványi anyagokból nem tartalmaz eleget, lovadnak ezért nem csak szálastakarmányra van szüksége.

A jó minőségű lótápok vitaminokat, ásványi anyagokat, fehérjét és energiát is biztosítanak lovadnak.

Ha azonban szemes takarmányt vagy lótápot etetsz a széna mellé, hogy megpróbáld kielégíteni vitamin- és ásványianyag-szükségletét, akkor plusz kalóriát is adsz lovad étrendjéhez, amire lehet, hogy nincs is szüksége. Ráadásul ezek a többletkalóriák nagyon gyakran cukrokból és keményítőből származnak, ami gondot jelenthet akár az egészséges lovak, akár az olyan egészségügyi problémákkal küzdő állatok számára, mint a lovak metabolikus szindrómája (EMS) és a poliszacharid tárolási myopathia (PSSM).

Szerencsére számos mód létezik lovad tápanyagszükségletének kielégítésére, amelyekkel a szükséges vitaminok és ásványi anyagok mellé nem viszel be felesleges kalóriákat. A legegyszerűbb megoldás, ha multivitamin / ásványianyag-kiegészítőt etetsz. Ezeket kis mennyiségben kell etetni, mivel koncentráltan tartalmazzák a lovad számára szükséges ásványi anyagokat és vitaminokat. Sok ilyen komplex kiegészítő az ásványi anyagokat fehérjeforrással (aminosavakkal) együtt tartalmazza, elősegítve hasznosulásukat.

Fontos, hogy mindig olvasd el az egyes takarmánykiegészítő termékek címkéjét, és pontosan a lovad számára ajánlott megfelelő mennyiséget add. Ezek a mennyiségek jellemzően:

  • Ásványi anyag vagy multivitamin / ásványi anyag kiegészítés: 30-100 gramm / nap
  • Egyéb kiegészítők: 15-25 ml / nap, 15-50 gramm / nap
  • Olajok: 25-150 ml / nap
  • Takarmánykiegészítő: 50-100 gramm / nap
  • Táp: 1-4 kg / nap
Lo karam

Találd meg az arany középutat

A takarmányozás során nem csak az alultáplálás, hanem a túlzott takarmányozás is kerülendő. Mindkettő káros hatással van lovad egészségére, ezért célszerű az optimális középutat megtalálni a takarmányok és kiegészítők etetésében is.

Egy optimális testsúlyú aktív ló, aki a számára ajánlott mennyiségű takarmányt és vitamin kiegészítését megkapja, minden tápanyagszükségletét kielégítheti.

Az Equimins termékkínálatában minden olyan takarmányt és táplálékkiegészítőt megtalálsz, ami segít lovad egészségének megőrzésében. Kérdéseiddel fordulj bizalommal az Equimins termékfelelőséhez, Möhöly Christához, aki lovad életkora, fajtája, terhelése szerint energia- és vitaminszükségleteire vonatkozó, személyre szabott takarmányozási tanácsokkal is tud segíteni.

Kapcsolódó cikkek
Kommentek