Lovadat nem a kukorica, hanem a széna fűti

Lo kukorica

A hűvösebb idő beköszöntével a lótartók gyakran az abrak mennyiségének megemelésével, illetve kukorica hozzáadásával igyekeznek lovaikat felkészíteni a télre. De vajon igaz a régi hiedelem, miszerint a kukorica fűti a lovat?

Mindjárt az elején le kell szögeznünk: a kukorica az általánosan elterjedt tévhittel ellentétben nem fűti a lovat. A ló testhője fenntartását a rostemésztésből, tehát a szálastakarmány emésztéséből biztosítja.

A kukorica rostot csak csekély mennyiségben, keményítőből viszont annál többet tartalmaz, ráadásul nehezen hozzáférhető formában. Kukorica és árpa etetése esetében mindenképp feltárásra van szükség, a roppantás általában kevés a hasznosuláshoz. De ha már a hasznosulásnál tartunk: a túl sok keményítő semmiképp sem kívánatos lovad étrendjében.

De akkor miért van kukorica a lótápokban, így az Equusline tápokban is? A kukorica nem ördögtől való, megfelelően előkészített, feltárt formában (ez alatt jellemzően hőkezelést, extrudálást értünk) és megfelelően adagolva hasznos része lehet egy lótápnak, ami a kukorica mellett még számos összetevőt tartalmaz, hogy biztosítsa mindazokat a táplálóanyagokat, amelyek fedezik az adott lótípus szükségleteit.

Lovad hőháztartását tehát a szálastakarmány emésztése, a rostemésztés biztosítja. A hidegtől való védelem legjobb módja tehát a jó minőségű széna etetése. Ha nem tudod a szálas takarmányt folyamatosan elérhetővé tenni, akkor igyekezz naponta többször kisebb mennyiséget etetni.

Az étrendi rost forrása nem csak a legelő vagy a széna, lehet szénapellet, lucernapellet, cukorrépa-szelet, zabkorpa, rizskorpa esetleg szójakorpa is. Mivel nagy mennyiségű vizet kötnek meg, célszerű ezeket áztatva etetni, hogy ne a bélrendszer nedvességét vonják el, esetlegesen bélsárrekedést okozva.

Amikor szóba kerül a rost, a lótartók jelentős azonnal a korpára gondol. A korpa lótakarmányozás szempontjából nem hasznos takarmányféleség. A benne található rost irritálja a beleket, és viszonylag magas a foszfortartalma, hosszú távon etetve felboríthatja a kalcium-foszfor egyensúlyt. Vízből sem köt meg említésre méltó mennyiséget. Különösen rossz gyakorlat heti egy-két alkalommal a korpás maccs etetése, mert 24 órára teljesen felborítja az emésztést, ezáltal növeli a kólika kialakulásának kockázatát.

Az Equimins termékkínálatában minden olyan takarmányt és táplálékkiegészítőt megtalálsz, ami segít lovad egészségének megőrzésében. Kérdéseiddel fordulj bizalommal az Equimins termékfelelőséhez, Möhöly Christához, aki lovad életkora, fajtája, terhelése szerint energia- és vitaminszükségleteire vonatkozó, személyre szabott takarmányozási tanácsokkal is tud segíteni.

Kép forrása: Pixabay

Kapcsolódó cikkek
Kommentek