Zselatint a lónak? Hagyd meg inkább a gyümölcstortára!

Zselatin

A zselatin kollagént tartalmaz, ami a porcokat és csontokat alkotó anyagok egyike. Ez az oka annak, hogy egyes lótartók úgy vélik, a zselatin segíthet az ízületi problémák megelőzésében és kezelésében. De sajnos ez nem ennyire egyszerű.

A kollagén egy fehérje, az állat azon részeiből származik, amelyeket általában kidobnak: porcokból, csontokból, kötőszövetekből stb. A gyártók ezeket kollagénporrá és zselatinná alakítják.

Két oka is van annak, hogy a zselatin ízületi kiegészítőként teljesen hatástalan:

  • A zselatint az elsősorban a csontokból és kötőszövetekből kivont kollagénből hidrolízis útján állítják elő, ami egy visszafordíthatatlan reakció, tehát a zselatin nem képes visszaalakulni kollagénné, ami a porcok építőköve.
  • A zselatint a gyomorsav és a béltraktus enzimjei lebontják még a valódi felszívódás és a szervezetben való hasznosulás előtt.

A zselatin potenciális takarmánykiegészítőként való alkalmazását már kutatók is vizsgálták*. A vizsgálatok során a zselatin kiegészítést kapott pónik esetében sem a paták, sem az ízületek állapotán nem mutattak ki hatást, még akkor sem, ha a kísérleti alanyokat 100 kg testtömegre vonatkoztatva akár 30 vagy 90 grammos adaggal etették. (Egy normál méretű ló esetén ez minimum 450 gramm zselatin etetését jelentené naponta.)

Hogyan működnek a valóban hatásos ízületi kiegészítők?

Az ízületek védelméhez két fontos hatásra van szükség:

  • gátolhatják a porc károsodását,
  • az immunrendszeren keresztül hatva elnyomhatják a porcok leépüléséhez hozzájáruló gyulladásos folyamatokat, vagyis egyfajta gyulladáscsökkentő szerepet tölthetnek be

Ehhez több fontos alkotóelemre, illetve azok megfelelő feldolgozására van szükség. Azon ízületi kiegészítő készítményeknél, amiket kíméletes gyártástechnológiával állítanak elő, a kémiai szerkezet a gyomor- és béltraktusban érintetlen maradhat, elősegítve a megfelelő felszívódást és hasznosulást.

Az egyik fontos alkotóelem, amelyet tartalmaznia kell egy hatásos ízületi kiegészítő takarmánynak, a hidrolizált kollagén. Ez a kollagén egy speciális formája, amelyben az aminosavláncok „elszakadtak”, így a szervezet sokkal könnyebben felhasználja őket. A hidrolizált kollagén az összes kollagén-kiegészítő csúcsa, ami az Equimins Flexijoint készítményekben is megtalálható.

A porcvédők fontos összetevői között említendő a glükózamin, a kondroitin-szulfát, a hialuronsav, illetve a nem-denaturált kollagén is, amelyek szintén megtalálhatóak az Equimins Flexijoint készítményeiben.

Flexijoint og 1200x628

* Butler, K.D., Jr., and H.F. Hintz. 1977. Effect of level of feed intake and gelatin supplementation on growth and quality of hoofs of ponies. Journal of Animal Science 44:257-261.

Az Equimins termékkínálatában minden olyan takarmányt és táplálékkiegészítőt megtalálsz, ami segít lovad egészségének megőrzésében. Kérdéseiddel fordulj bizalommal az Equimins termékfelelőséhez, Möhöly Christához, aki lovad életkora, fajtája, terhelése szerint energia- és vitaminszükségleteire vonatkozó, személyre szabott takarmányozási tanácsokkal is tud segíteni.

Kapcsolódó cikkek
Kommentek