Súlyos a lovak helyzete Angliában

Lovak Legelo1200

A lovak fele és az őshonos pónifajták egyedeinek 70%-a túlsúlyos Angliában, aminek súlyos egészségügyi következményei lehetnek – figyelmeztetnek a vezető állatorvosok.

A Brit Lógyógyász Állatorvosok Egyesülete (British Equine Veterinary Assocation, BEVA) szakértői szerint a túlsúly az egyik legnagyobb veszély, ami manapság a lovakat fenyegeti és évente több száz ló életét követeli. Angol szakmai szervezetek felmérései szerint az angol lovak fele, illetve az őshonos pónifajták egyedeinek közel háromnegyede túlsúlyos. A plusz kilókkal kipárnázott lovakra pedig számos egészségügyi probléma leselkedik, ezek közül a leggyakoribb és a legsúlyosabb a savós patairha-gyulladás, ami évente mintegy 600 ló életét követeli a szigetországban.

A probléma egyik oka az, hogy a túlsúlyos patások látványa annyira mindennapossá vált, hogy a lótartók egyre kevésbé tudják meghatározni, mi lenne az egészséges súly lovuk vagy pónijuk számára.

A fogyókúrára kiváló lehetőséget biztosít a tél, amikor a lovak több energiát használnak fel testhőjük fenntartására – hívják fel a figyelmet az állatorvosok. Azt ajánlják, hogy ilyenkor a túlsúlyos lovakat ne védjék takaróval a hidegtől gazdáik. Évszaktól függetlenül fontos, hogy a lótartók ne etessék túl lovaikat, illetve hogy folyamatosan ellenőrizzék lovuk testsúlyát például súlymérő szalaggal, de az állatorvos és a patkolókovács tanácsára is érdemes hallgatni.

Bár szerencsére idehaza még nem ennyire súlyos a helyzet, de a probléma hazánkban is megfigyelhető. A lovak elhízásáról és a túlsúllyal kapcsolatos egészségügyi bántalmakról Möhöly Christa, az Equimins termékfelelőse készített összefoglalót a Riderline olvasói számára:

Normál kondíció alatt azt értjük, amikor a ló háta egyenes, nincs beesve, a válla és nyaka finoman, arányosan illeszkedik a testhez és a bordák tapinthatóak, de nem látszanak ki, fara kerek.

Lo Kondicio Rl2
Grafika: World Horse Welfare

A lovaknak evolúciós fejlődésük során legelő állatként nagy területeket kellett bejárniuk, hatalmas területű, de mérsékelt vagy gyenge minőségű legelőkön táplálkoztak. A mai modern lótartási gyakorlatban a legelés már kerítések és – hacsak nem ridegtartásról beszélünk - időbeni korlátok közé is szorított tevékenység. A lovaknak semmilyen távolságot nem kell megtenniük a táplálékszerzéshez, tehát ez a tevékenység részükről nem igényel energiát.

Az elhízás alapvető oka, ha a szükségesnél jóval magasabb a kalóriabevitel, illetve ha a túl sok vagy nem megfelelő típusú takarmány fogyasztása kevés mozgással párosul. A legtöbb lótartó azt hiszi, hogy mindenképp szükség van szemes takarmány etetésére is. Ha ehhez még korlátozott vagy alacsony fizikai aktivitás is párosul, a ló jó úton halad az elhízás felé.

Egy ló esetében a heti 1-2 edzés és szabadidős lovaglás jellemzően csak könnyű munkának felel meg. A legtöbb szabadidő vagy kedvtelésből tartott ló energiaszükségletét megfelelő módon fedezi a jó minőségű szálas takarmány és koncentrált vitamin kiegészítő. Közepes terhelés alatt vannak a munkában, edzés alatt és aktívan versenyző díjlovak és díjugrató lovak, kemény munkában a military, táv- és galopplovak.

Sok tulajdonos azt gondolja, hogy egy kis túlsúly nem árt a lónak. Természetesen testzsírra szükség van, de a túlzott zsírmennyiség a vázizomzat sérüléseit okozhatja, felgyorsítja az ízületi gyulladások kialakulását és rontja a ló teljesítményét, megterheli az ízületeket, csökkent reprodukciós képességet is eredményez. Az elhízás a lovak esetében is komoly terhet jelent a szív-és érrendszerre, valamint a légzőrendszerre is. A túlsúlyos lovak hajlamosabbak a patairhagyulladásra is a nem megfelelő glükóz anyagcsere miatt. Aóros túlsúly bizonyos anyagcsere betegségek tünete is lehet, mint pl. az inzulin rezisztencia és a Cushing-kór.

Lótulajdonosként a te felelősséged, hogy elkerüld lovad elhízását. Fontos a megfelelő, kiegyensúlyozott étrend és fizikai aktivitás. A ló testsúlyát csökkenteni sok időbe telik és nem egyszerű, hiszen ha a ló a túlsúlyát túl gyorsan veszíti el, az is komoly egészégi kockázatokkal jár.

Forrás: The Telegraph, Horse&Hound, Racionál Horsemanship, World Horse Welfare, Equimins

Kapcsolódó cikk
Kommentek