Lovak, irány a legelő!

Legelo1200

Csivitelnek a madarak, virágba borultak a fák kezd zöldellni a fű. A lovak örömmel ropogtatják az első zsenge fűszálakat, a lótartók pedig legszívesebben azonnal ki is csapnák őket a legelőre. Pedig most, a legelőszezon kezdetén rendkívül fontos az óvatosság. Mert bár a legelés alapvetően egészséges és természetes tevékenység, ha a legelőhöz szoktatásra nem fordítasz kellő figyelmet, azt lovad egészsége bánhatja.

A ló takarmányának döntő része széna, illetve fű – mindkettő alacsony kalóriatartalmú, rostokban viszont nagyon gazdag, így egyikből sem könnyű kinyerni a tápanyagokat és az energiát. Ezért a lónak hatalmas, 28-36 literes vakbele és több mint 100 liter térfogatú vastagbele van. Ezekben a bélszakaszokban baktériumok és más mikroorganizmusok sokasága dolgozza fel az elfogyasztott takarmányt. Ezek az apró élőlények azonban roppant érzékenyek például a hirtelen takarmányváltásra.

A fokozatosság és a legelőhöz szoktatás tehát nem azért fontos, mert lovadnak azt kellene megszoknia, hogy réti széna helyett friss füvet rágcsál. Sokkal inkább arról van szó, hogy a bélrendszerében élő társbérlőket kell óvatosan felkészítened a változásra. Ha ugyanis megzavarod ezen mikroorganizmusok kényes egyensúlyát, az eredmény súlyvesztés, hasmenés, kólika vagy savós patairha-gyulladás is lehet.

Lovad bélflórájának egyensúlyát a hirtelen takarmányváltással tudod a leginkább megzavarni. Ha minden átmenet nélkül lecserélsz egyfajta takarmányt egy másikra, az a mikroorganizmusok számának és funkciójának jelentős változását hozza. Ez már akkor is bekövetkezhet, ha például az egyik termelő szénájáról a másikéra váltasz. Ezért kell mindig fokozatosan takarmányt váltani.

Lo Fu1200

A ló bélrendszerében élő mikroorganizmusoknak körülbelül 21 nap kell ahhoz, hogy hozzászokjanak az újfajta takarmányhoz. De ha már 10-14 napot rászánsz a fokozatos szoktatásra, már sokat tehetsz azért, hogy elkerüld az egészségügyi problémákat.

A legelőre szoktatás tekintetében több módszer is létezik, és bár minden ló, illetve minden lótartó hely más és más, ezek segítenek, hogy megtaláld a Neked és lovadnak leginkább megfelelő megoldást:

  • A dinamikus: kezdd a legeltetést napi 30-60 perccel néhány napon át, majd növeld az időtartamot napi 1 órával 4-5 napon keresztül.
  • A megfontoltan haladó: Kezdj 15 perces legelésekkel körülbelül egy hétig. Majd növeld a legelőn töltött időt minden nap 10 perccel, amíg el nem éred, hogy a ló már napi 3-4 órát tölt a legelőn. Majd tartsd ezt a napi 3-4 óra legelést két hétig. Csak ezután következhet az egész napos legelés.


Néhány fontos tudnivaló:

  • Adj időt a legelőnek: várd meg, hogy a fű körülbelül 10 centiméteres legyen. Ez a lovaknak is jó, hiszen kevesebb föld és homok jut a bélrendszerükbe, és a legelőt is kevésbé terheled meg.
  • Érdemes a szoktatási időszakban szénázás utánra időzíteni a legeltetést, tehát ne farkaséhesen engedd ki lovadat a legelőre.


A legelőhöz szoktatás kétségkívül türelmet és odafigyelést igényel a lótartó részéről, de ez kifizetődik, hiszen sok kellemetlenséget megspórolhatsz általa.

Forrás: Racionál Horsemanship

Fotó: Pixabay

Kapcsolódó cikkek
Kommentek