Egyszerűbb ügyintézést biztosít a lótartók számára a NÉBIH

Lo istallo illusztracio 1200

Az elmúlt évek tapasztatait figyelembe véve mostantól újfajta, ügyfélbarát ügyintézéssel segíti a lótartókat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Megújult a lótartásihely-bejelentő nyomtatvány, amelyhez egy egyszerűsített kitöltési útmutató is készült. A beküldés menete is megváltozott, egyszerűbbé vált a kapcsolattartás a hivatallal. Elkészült a lótartással kapcsolatos Hasznos tudnivalók gyűjteménye is.

A Hasznos tanácsok a lótartás bejelentéséről a Nébih ügyintézőinek tapasztalatai alapján összeállított gyűjtemény, ami a témához kapcsolódó tudnivalókat, többek közt azokat a típushibákat tartalmazza, amelyek miatt általában nem rögzíthető a bejelentés.

Közvetlen telefonos ügyfélszolgálat válik elérhetővé a lótartók számára, ami lehetővé teszi az eddiginél közvetlenebb kommunikációt a hivatallal. Továbbá egy közvetlen e-mail címet is létrehozott a hivatal, amely kizárólag a lótartással kapcsolatos dokumentumok, bejelentések fogadására szolgál.

NÉBIH ügyfélszolgálat lótartók részére

  • Hétfőtől csütörtökig 9:00 és 15:30 között hívható telefonszám: +36-30/296-7797
  • A "Lófélék egyedbejelentő lapok" benyújtása:
    • E-mail: lotartas@nebih.gov.hu
    • Postai cím: Budapest 1536 Pf. 229.

A lótartás bejelentése minden, így akár már az egy herélt lovat, szamarat, öszvért, zebrát tartó magánszemélynek és cégnek jogszabályi kötelezettsége. A lótartás bejelentése kiemelten fontos azok számára, akik részt vesznek a „VP védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ megőrzése támogatás” című programban. A megfelelő adatszolgáltatás esetükben a sikeres pályázat egyik alapköve. A lótartás bejelentésének elmulasztásáért állattenyésztési bírság szabható ki.

A borítókép illusztráció. Kép forrása: Pixabay

Kapcsolódó cikkek
Kommentek