Tudod, mennyi cukrot fogyaszt a lovad?

Legelo hafik 1200

A cukor is egy tápanyag, és fontos szerepet játszik lovad vagy pónid étrendjében, különféle formáit lovad takarmányai is tartalmazzák.

A cukrok szénhidrátok, és a bennük lévő „egységek” száma szerint csoportosíthatóak:

 • A monoszacharidok vagy egyszerű cukrok csak egy egységből állnak, ide tartozik a glükóz, a fruktóz (gyümölcscukor) és a galaktóz (kevésbé édes és kevésbé vízoldékony, mint a glükóz).
 • A diszacharidok két egységből állnak, ebbe a csoportba tartozik a szacharóz (a növényvilág legelterjedtebb diszacharidja a fruktózból és a glükózból felépülő szacharóz - az asztali cukor, ami a teába is kerül). A laktóz (tejcukor) és a maltóz (malátacukor, ami természetben szabad állapotban olyan növényi részekben található meg, ahol a keményítő hidrolízise folyik, például, gabonafélék csírája, levelek.)
 • Az oligoszacharidok több monoszacharidból „egységből” állnak, és magukban foglalják a zöldségekben és a takarmányokban található frukto-oligoszacharidokat (FOS), amelyek, rövid fruktózmolekula-láncokból épülnek fel.

A „vízben oldódó szénhidrátok” kifejezés egyszerűen az olyan, vízben oldható szénhidrátokra utal, ami a cukor és a fruktán, a fűben és más takarmányokban tárolt cukor összessége. (Vízben nem oldható szénhidrát például a cellulóz.) A friss fű legfeljebb 50% vízben oldódó szénhidrátot tartalmaz, a szénában ez kb. 20%.

A cukor is egy tápanyag, és fontos szerepet játszik lovad vagy pónid étrendjében. A glükóz az az elsődleges energiaforrás, amit a test sejtjei, köztük az agy is felhasznál. Ha a takarmányozás során alacsony cukorszintű takarmányt fogyaszt a lovad, akkor más tápanyagokat alakít át, hogy kielégítse glükózszükségletét.

A lovak legelés során a fű elfogyasztásával elsődleges üzemanyagforrásként szacharózt termelnek, ami azt jelenti, hogy alapvetően jól alkalmazkodtak a cukor emésztéséhez és hasznosításához. Az egészséges, edzett, ideális testalkatú lovaknál a cukor normális mértékű fogyasztása nem okozhat problémát. Vannak azonban olyan lovak és pónik, akiknek alacsony cukortartalmú (nem cukormentes) étrendre van szükségük. Ilyenek különösen azok a jellemzően idősebb lovak, akik metabolikus problémákban szenvednek, inzulin rezisztensek és hajlamosak a laminitiszre / patairhagyulladásra. Számukra minden kezelés a takarmányozási módosításokkal kezdődik, ahol csökkenteni kell a takarmányadagban lévő cukrok/szénhidrát és keményítő mennyiségét. Patairhagyulladás esetén például az úgynevezett laminitikus takarmánynak kevesebb, mint 10% vízben oldódó szénhidrátot kellene tartalmaznia.

A valóságban a cukor intoleranciájaként diagnosztizált egészségi vagy viselkedésbeli változásokat általában a magasabb gabonakeményítő szint fogyasztása okozza. A fű legfeljebb 50% vízben oldódó szénhidrátot és ugyanannyi energiát is tartalmazhat, mint ugyanakkora tömegű nagy energiájú sporttáp. Ha dús, jó legelőn van a lovad, akkor nagyon energiadús takarmányt fogyaszt, ami lendületet adhat neki a munkához is.

Te is meglepődnél, ha megtudnád, hogy lovad takarmányában a legnagyobb cukorforrás a szálas takarmány, még azon lovak esetében is, akik nem jutnak ki legelőre.

A komplex takarmányok általában 2,5-7% cukrot tartalmaznak, és mivel viszonylag kis mennyiségben eteted ezeket, általában elhanyagolható cukorszintet eredményeznek lovad étrendjében. Egy nagy energiájú (kalóriatartalmú) táp egy átlagos méretű 500 kg-os lóra vetítve jellemzően 150-300 g cukrot tartalmazhat, míg ugyanaz a ló, ha hozzájutna 24 órás dús legelőn a legeléshez, akár 1.25 kg cukrot is elfogyasztana – más országban, mert Magyarországon ilyen legelők nincsenek. De még ha csak a szálas takarmányt nézzük is, akkor is korlátlan/ ad libitum hozzáféréssel az istállózott lovak is elfogyaszthatnak kb. napi 1,5 kg cukrot (vízben oldódó szénhidrátot).

Alapvetően a lótápok viszonylag kevés cukrot tartalmaznak, ha a teljes étrendet nézzük, még akkor is, ha a táp melaszt tartalmaz. A melasz az utóbbi években kissé népszerűtlen összetevővé vált, pedig a félelem alapvetően indokolatlan. A melasz és annak variánsai körülbelül 30-54% cukrot tartalmaznak, ezeket jellemzően 10-15%-ban adják a takarmányokhoz, így csak 2-4% -kal járulnak hozzá a kész takarmányhoz. Azoknál a lovaknál / póniknál, akik hajlamosak a patairhagyulladásra, inzulin rezisztensek vagy más metabolikus betegségük van (pl. Cushing-kór), ott nagyon fontos takarmányban a szénhidrátok/cukor/keményítő teljes mennyisége. Manapság már a legtöbb takarmánygyártó cég igyekszik csökkenteni a tápokban a melasz mennyiségét és már melaszmentes alternatívákat is kínálnak (pl. rizskorpa pellet táp). Gyakorlatilag lehetetlen cukormentes takarmányt találni, még akkor is, ha az melaszmentes, mivel sok más alapanyag (összetevő) tartalmaz természetes cukorforrást.

Mi a helyzet a jutalomként etetett sárgarépával, almával és lócsokival?

A sárgarépa körülbelül 85% vízből áll, ami azt jelenti, hogy takarmányként nézve egy-két szál sárgarépa elhanyagolható mennyiségű cukrot és kalóriát tartalmaz. Az alma sem jelentős, bár magasabb a cukortartalma a répánál. Százalékos értelemben véve a lócsemegék magas cukortartalmúnak tűnhetnek, de a belőlük etetett mennyiség nagyon kevés, tehát nagyon kevéssel járulnak hozzá lovad cukorfogyasztásához. Néhány szál sárgarépa vagy néhány szem lócsoki elfogyasztása nem okozhat problémát lovad számára, de itt is érvényes, hogy mindent csak mértékkel! Nem kell napi több kilogramm répát vagy almát etetni, sem több maréknyi lócsemegét.

Mold 3291095 1920

Tippek a takarmányból származó cukorbevitel csökkentésére

 • A széna több órán át tartó langyos nedves vízben történő áztatásával a vízben oldódó szénhidrátok mennyisége akár 50%-kal is csökkenhet.
 • A széna áztatása azonban önmagában nem elegendő a metabolikus problémákkal küzdő lovak számára. Esetükben megfontolandó az éjszakai legeltetés, amikor a füvek fruktánszintje alacsonyabb, feltéve, hogy a talaj hőmérséklete 10°C felett van.
 • Ne legeltess füvet pl. napos fagyos reggelen, amikor az alacsony hőmérséklet mellett erős napsütésnek van kitéve a fű.
 • Ne etess, vagy ne hagyd a lovad a lekaszált tarlón tarlón legelni, mert a fűtarló vagy fűszár nagy mennyiségű fruktánt tartalmazhat.
 • Aszályos időben vagy a túlzott legeltetés miatt megterhelt legelő meglepően gazdag lehet fruktánban.

És hogy tudd, miben mennyi cukor van ...

 • 24 órás legeltetés kiváló legelőn (7,5% cukor) = 1,25 kg cukor
 • 2 kg széna (15% vízben oldódó szénhidráttartalommal) = 300 g
 • 3 kg alacsony energiatartalmú takarmánykeverék (5%) = 150 g - 12,5 evőkanál
 • 3 kg nagy energiájú takarmány (6%) = 180g - 15 evőkanál
 • 500 g lótáp (5%) = 25 g - körülbelül 2 evőkanál
 • 1 nagyobb sárgarépa (100 g) = 7 g –2 teáskanál
 • 1 alma = 12g - 3 teáskanál

Az Equimins termékkínálatában minden olyan táplálékkiegészítőt megtalálsz, ami segít lovad egészségének és megőrzésében. Kérdéseiddel fordulj bizalommal az Equimins termékfelelőséhez, Möhöly Christához, aki lovad életkora, fajtája, terhelése szerint energia- és vitaminszükségleteire vonatkozó, személyre szabott takarmányozási tanácsokkal is tud segíteni.

Képek forrása: Pixabay

Kapcsolódó cikkek
Kommentek