Erre figyelj, ha áztatnád lovad takarmányát

Eteto og

A lótakarmányozást sem kerülik el a trendek. Ilyen az áztatott takarmányok etetése is, ami valójában nem újdonság. Tény, hogy vannak esetek és helyzetek, amikor megéri az extra munka és azt követő mosogatás, hiszen lovad jóléte a tét. Segítünk mérlegelni, hogy lovad számára előnyös-e az áztatott takarmányok etetése, vagy sem, áttekintjük a legfontosabb áztatott takarmányféleségeket és az is kiderül, hogyan etetheted ezeket biztonságosan.

Az áztatott takarmányok etetésekor a rost és a víz kedvező hatásai kapnak még nagyobb jelentőséget.

A rost elengedhetetlen lovak emésztőrendszerének egészséges működéséhez, és kielégíti a lovak rágásigényét.

A víz nélkülözhetetlen az élethez, szállítja a tápanyagokat és más anyagokat a szervezetben, elősegíti a tápanyagok mozgását az emésztőrendszerben. Mint a metabolikus folyamatok fő közege, a víz fontos szerepet játszik a ló hőmérsékletének szabályozásában is. A ló testének körülbelül 65-75% -át víz teszi ki.

Lovad a számára szükséges vizet nem csak ivás közben veheti fel, hanem a takarmánnyal is. A ló természetes étrendje főleg fűből (a friss fű 75-85%-a víz) és más szálas takarmányokból áll, ami nagy mennyiségű vizet tartalmaz. A szemes takarmány és széna alapú takarmányozás ettől nagyon eltér, és sokkal kevesebb nedvességet tartalmaz. A takarmányozás egyik alapszabálya lenne, hogy lehető legnagyobb mértékben utánozza a ló természetes étrendjét.

A vízhiány számos okból előfordulhat akár a nyári, akár a téli hónapokban. Azoknál a lovaknál, amelyek nem fogyasztanak elegendő vizet, nagy valószínűséggel alakulnak ki emésztési zavarok.

Ha lovad legelőn volt, akkor a legelőről istállóba bekerülve a sokkal alacsonyabb víztartalmú szénára való átállással együtt jelentősen megnő a kiszáradás kockázata. Télen további kockázati tényező, hogy a lovak nem szívesen isznak jeges, hideg vizet. Kutatások kimutatták, hogy a lovak 6-14% -kal kevesebb vizet fogyasztanak hidegebb időjárás esetén. Különösen a téli hónapokban csökkenhet tehát a lovad által elfogyasztott víz mennyisége.

Az utazás és a versenyzés is megnövelheti a vízigényt. Bármely ló kiszáradása súlyos probléma, de különösen a versenylovak esetében gyakori ez, ahol komoly teljesítményvesztéshez vezet a dehidratáltság. Emellett vannak olyan lovak, akik nem szívesen isznak idegen helyen. Érdemes nekik vinni az otthoni vízből.

Mindezekben a helyzetekben hasznos az áztatott takarmányok etetése, mert ezekkel megnöveled lovad vízfogyasztását.

Lo itatas
Lovad takarmányozásának egyik legfontosabb pontja a víz

Kis takarmánytörténelem

Az első áztatott takarmányokat a múlt század elején alkalmazták, és nagyrészt gabonamagvakból, pl. zabból, búzából és árpából álltak, amelyeket néha a lenmag mellett megfőztek. Ezeket az összetevőket különféle okokból áztatták, némelyek valósak, mások csak szokásból eredőek (pl. az emésztés támogatása, vagy a lenmag esetében a toxinok eltávolítása).

A cukorrépa pelletet, ami a cukoripar mellékterméke kb. 50 éve használják az állatok takarmányozására.

Később búzakorpát etettek a lovakkal intenzív testmozgás után, kancákkal ellés után, lovakkal hidegebb időben, idős lovakkal és pónikkal. A búzakorpából készülő mash, vagy maccs elkészítése nagyon egyszerű: forró vízhez kellett adni, majd ha kellemesen melegre hűlt, készen állt az etetésre. A búzakorpa azonban alacsony rosttartalma (csupán 10–12% nyersrost), valamint magas foszfortartalma miatt a lótakarmányozásban betöltött szerepe mára jelentősen csökkent. Hosszú ideig tartó etetése elvonja a kalciumot a csontokból.

Egy ideje a takarmánygyártók megkezdték rostkeverékek (mash) gyártását. Ezek rövid áztatási idővel és magas rosttartalommal rendelkeznek, ideálisak minden típusú ló számára.

A lótartók régi berögződése, hogy a hidegebb hónapokban lovaikat a meleg maccs egy kicsit „átmelegíti”. Különösen rossz gyakorlat az, amikor a lótartók nem rendszeresen, hanem csak heti néhány alkalommal etetnek maccsot, mert ez minden egyes alkalommal megzavarja a ló emésztőrendszeri egyensúlyát, növelve a kólika kialakulásának veszélyét. Hideg időben inkább emeld meg a szálas takarmány mennyiségét, aminek az emésztése a bélrendszerben melléktermékként hőt termel, tehát a lovad melegítésére hasznosabb.

Milyen esetekben hasznos az áztatott takarmány?

  • Nagyobb vízbevitel az áztatással felvett víz miatt
  • Vitaminok, elektrolit, vagy más gyógyszerek könnyen beadhatók a takarmányba keverve
  • Az idősebb, fogproblémákkal küzdő lovak könnyebben fogyasztják
Muzli
Az idősebb lovak számára müzli helyett válassz inkább pelletált takarmányt

Fogászati problémák

A szájüregi egészség fontosságát nem lehet eleget hangsúlyozni a jó emésztés szempontjából. Fogproblémák kortól függetlenül bármikor kialakulhatnak, épp ezért rendkívül fontos lovad szájüregének rendszeres állatorvosi ellenőrzése.

A mozgó, törött, éles szélekkel rendelkező, vagy épp túlzottan elkopott fogak, foghiányok, a fogak között kialakuló rések különösen az idősebb lovakra jellemzőek és súlycsökkenéshez, emésztési zavarokhoz vezethetnek, egyszerűen azért, mert az állat nem képes hatékonyan megrágni a takarmányt. Ezeknek a lovaknak az áztatás biztosítja, hogy továbbra is minden tápanyagot fel tudjanak venni, számukra könnyen emészthető formában.

Több takarmánygyártó kínálatában is megtalálhatóak az idős lovaknak készült alaptakarmányok, ezek közül a müzlik helyett érdemes inkább pelletált termékeket választani, mivel ezek szárazon is könnyen morzsolódó, rágást kevésbé igénylő termékek, áztatás hatására pedig gyorsan felpuhulnak.

A szálas takarmányok apríthatók vagy pelletálhatók, ez utóbbi különösen előnyös az idős lovak számára, mert a pelletek áztatva rágás nélkül is fogyaszthatók. Az áztatott pellet típusú takarmányokban lévő rostrészecskék olyan apróra vannak őrölve, hogy az nem csak a rágást könnyíti meg, de javítja az emészthetőséget is.

A leggyakoribb lótakarmányok, melyeket áztatva etetünk

Azért érdemes áztatni azokat a takarmányokat, amelyek magas százalékban tartalmaznak jó minőségű rostot, mert pektintartalmuk magas. Vízzel való érintkezéskor a rostszálaknak ez a komponense jelentősen megdagad, áztatás nélkül nyelőcső-elzáródást, illetve át okozhatnak.

Cukorrépa pellet

Kiválóan emészthető rostforrás, gyakran szuperrostnak is nevezik. Alacsony keményítő- és cukortartalma van, energiatartalma elég magas (bár alacsonyabb, mint a legtöbb gabonaféléé). Akár a ló napi ajánlott takarmánymennyiségének a fele lehet a cukorrépa pellet, de az abrak egy része is kiváltható vele.

Magas pektintartalma miatt vízzel való érintkezéskor a saját térfogata négy-ötszörösére duzzad. A cukorrépa pellet áztatásához az egy etetésre való mennyiséget helyezd egy vödörbe, és adj legalább ötször annyi vizet hozzá, mint a pellet térfogata, és hagyd ázni néhány órán keresztül.

Fűszéna, illetve lucerna pellet

100%-ban réti széna, illetve 100%-ban lucerna pelletálásával készül. Utóbbi gazdag kalciumban, természetesen alacsony cukortartalma van (5%), ezért ideális laminitiszre hajlamos, illetve hormonális problémában (EMS, PPID) szenvedő lovak számára is. Ha lovad allergiás a porra, és nincs lehetőséged a széna gőzölésére, akkor is hasznos lehet a szálas takarmány áztatása (15 percig alámerítve), illetve pormentes széna- és lucernapellet etetése.

A széna és a lucerna pellet kevesebb mint egy óra áztatást igényel.

Szenapellet
Szénapellet

Rizskorpa pellet

Nagyon magas, 48% teljes rosttartalma van, térfogata vízzel érintkezve megnő. Magas teljes rost tartalmánál fogva kevés cukrot tartalmaz, emiatt a rizskorpa pellet kiváló takarmány a Cushing-kóros, laminitiszes, egyéb metabolikus betegségekben szenvedő lovaknak.

Reiskleie
Rizskorpa pellet

Senior tápok

Több takarmánygyártó kínálatában, így az Equusline tápok között is megtalálható az idős lovaknak készült pelletált alaptakarmány, ami már néhány perces áztatás után fellazul.

Senior pellet
Equusline Senior pellet

Áztatni – de mennyit?

Fontos, hogy ha lovad egészségi állapota megengedi, akkor rágjon. Az, hogy öntesz egy kevés vizet a szemes takarmányra, hasznos lehet, de egy egészséges fogazattal rendelkező felnőtt ló esetén ne áztasd mindenképpen szét a takarmányt, mert a rágás a lovad számára nagyon fontos fiziológiai és pszichikai szükséglet.

Ne áztass sok idővel előre lovadnak semmiféle takarmányt, mivel rendkívül hamar megerjedhet. Ez különösen nyáron gyakori probléma. Ha az áztatott takarmány akár csak enyhén is, de savanyú, vagy alkoholos illatú, akkor ne etesd meg, mert valószínűleg erjedésnek indult.

Minőségi takarmánykiegészítők, lótápok és szakértelem

Az Equimins termékkínálatában minden olyan táplálékkiegészítőt megtalálsz, ami segít lovad egészségének és megőrzésében. Az Equusline tápok között könnyen megtalálod a lovad korának, terhelésének megfelelő takarmányt. Kérdéseiddel fordulj bizalommal az Equimins termékfelelőséhez, Möhöly Christához, aki lovad életkora, fajtája, terhelése szerint energia- és vitaminszükségleteire vonatkozó, személyre szabott takarmányozási tanácsokkal is tud segíteni.

Képek forrása: Pixabay

Kapcsolódó cikkek
Kommentek