Így támogathatod lovad őszi szőrváltását

Loapolas illusztracio 1200 pixa

Ahogy az ősz beköszönt, lovad téli szőre már rég alakulóban van. 5-8 héttel az után, hogy a nappalok júniusban rövidülni kezdenek, lovad szervezete is alkalmazkodik a változáshoz és augusztus közepére megkezdődik a felkészülés a téli szőrzet növesztésére. Ilyenkor érdemes lehet megemelned lovad napi kalóriabevitelét, hiszen a szőrváltás sok energiával jár. Összegyűjtöttünk néhány takarmányozási tippet, hogy hatékonyan támogathasd lovad őszi szőrváltását.

A fényes, puha szőr az egészség jele, míg a durva, fénytelen szőrzet betegségre vagy tápanyaghiányra utal. Utóbbi esetben állatorvosi diagnózist követően az általa által javasolt kezelés takarmányozással támogatható, a tápanyaghiányt pedig kellő szakértelemmel helyre lehet hozni. A szőrváltási folyamat rendszeres ápolással és kiegyensúlyozott, célzott takarmányozással felgyorsítható, így lovad időben felkészülhet a fagypont alatti hőmérsékletekre.

Biotin

Mindenekelőtt ügyelj a vitaminok és ásványi anyagok kiegyensúlyozott mértékére lovad takarmányozásában. A biotin, más néven H-vitamin segít a szőrváltás beindításában, továbbá jótékonyan támogatja a szaruképződést, így a szőr és a pata növekedését is.

Biotin plus 25 3kg
Biotin Plus – 25

E-vitamin és lenmagolaj

Az E-vitamin egy fontos sejtvédő antioxidáns, ami nem csupán az egyik leghatékonyabb támogatás lehet lovad izomzata számára, de bőrének és szőrzetének állapotát is javítja, amibe a sörény és a farok is egyaránt beletartozik. Hasonló hatású még a lenmagolaj, ami nem csak a sörény és a farok fényességéhez és selymességéhez járul hozzá, de jótékony hatást gyakorol az emésztésre, valamint a szív- és érrendszerre is.

Linseed oil 5litres
Lenmagolaj

Fehérjék és fontos arányok

A fehérjék fontos szerepet játszanak a sejtekben zajló folyamatokban, így többek között a bőr, a szőrzet és az izmok egészséges működését is befolyásolják. Fontos, hogy jó minőségű fehérjét etess lovaddal, ennek forrása például a lucerna, a szójababliszt vagy a lenmagliszt. A hangsúly mindig a fehérje minőségén, nem pedig a mennyiségén van.

Fontos még továbbá a helyes kalcium-foszfor (1:1), valamint az optimális réz-cink arány (1:3) a ló étrendjében, és természetesen ne feledkezz meg a napi szintű, rendszeres, alapos ápolásról sem!

Az Equimins termékkínálatában minden olyan táplálékkiegészítőt megtalálsz, ami segít lovad egészségének és megőrzésében. Kérdéseiddel fordulj bizalommal az Equimins termékfelelőséhez, Möhöly Christához, aki lovad életkora, fajtája, terhelése szerint energia- és vitaminszükségleteire vonatkozó, személyre szabott takarmányozási tanácsokkal is tud segíteni.

Források: MAG Online Library, ScienceDirect
Képek forrása: Pixabay

Kapcsolódó cikkek
Kommentek