Lovad és a fagyott fű: veszélyes viszony...?

Tel fagy legelo

Sok félinformáció kering a lovasok között arról, hogy a fagyos fű legelése egészségügyi kockázatot jelenthet a lovad emésztőrendszerére nézve. Sokan a hidegebb hőmérséklet miatt esetleg bekövetkező kólikától tartanak. Lássuk, mi az igazság!

A fagyos fű hideg és nem is tűnik olyan kívánatosnak, mint tavasszal vagy nyáron, miért akarná lovad megenni? Nos, a lovak nem ismerik a tökéletes hőmérsékleten elfogyasztott ételeket… Számukra a fű finom, hőmérséklettől függetlenül.

A fű hőmérséklete miatt nem kell aggódnod. Amikor a lovad fagyos füvet legel, az rágás közben felmelegszik a szájban, majd tovább melegszik, ahogy a nyelőcsövön a gyomor felé halad. Mire a gyomrába kerül, már ugyanolyan hőmérsékletű, mint a test többi része, és még hosszú út állt előtte, mind időben, mind távolságban, míg a végbélhez ér. Tehát a fagyos fű nem okoz kólikát a hőmérséklete miatt.

Tény, hogy hideg időben megnövekszik a kólika kialakulásának esélye, de ez szinte teljes mértékben a csökkent vízfelvétel miatt történik, mivel a lovak jellemzően télen kevesebb vizet isznak, főleg, ha a víz fagyos, hideg. Télen a kiszáradás valódi veszélyt jelent. Ha elég hideg van ahhoz, hogy a fű fagyos legyen, akkor a lovad vize is fagyos lehet. Persze inni ebben az esetben is fog, de jelentősen többet iszik, ha a víz kellemes hőmérsékletű. Ezért kínáld meg naponta legalább kétszer langyos vízzel, ez a legjobb módja a téli kólika megelőzésének.

De van itt még valami… A fagyos reggelek szépek, de növelhetik a laminitisz kockázatát. Hogy miért? A fruktán miatt.

Tel fagy patko talaj

A fruktán egy szénhidrát, amit a fű termel a napfény hatására. A fruktán főként a fű alsó, a szár talajhoz közeli részén tárolódik, ahol a növekedés történik. Ha a hőmérséklet és a körülmények olyanok, hogy a fű növekedésnek indulhat, a fű a fruktánt számára hasznosítható cukrokká alakítja vissza. Amint a talaj hőmérséklete 5°C fok alá csökken, a fű növekedése leáll és már nem használja fel a rendelkezésére álló fruktánt, ami aztán megvédi a fagytól. A fagyás leállíthatja a növényi légzést, a napközben keletkező cukrok a fűszálakban maradnak és akár több mint egy hétre is bezárhatja ezeket a növénybe. Így a növények általában több szénhidrátot (cukrot) tartalmaznak hidegebb hőmérsékleten vagy fagy után. A lovad pedig előnyben részesíti a fagy utáni füvet annak magasabb szénhidrátszintje miatt.

A fagy miatt magasabb cukortartalmú füvek legelése magas glükóz- és inzulinszinthez vezet lovad véráramában, ami az inzulinszabályozási zavarban szenvedő lovak esetében növeli a betegségek kialakulásának kockázatát. Ezen betegségek pedig több lovat érintenek, mint gondolnád, csupán sokáig rejtve maradnak – és gyakran pont egy hirtelen kialakuló laminitisz hívja fel rájuk a figyelmet.

Ezért tehát a fagyos fű egészségügyi kockázatot jelent azoknak a lovaknak, akik túlsúlyosak, Cushing-kór vagy a lovak metabolikus szindróma (EMS) anyagcsere betegségben szenvednek, illetve volt már savós patairha-gyulladásuk.

Ha attól tartasz, hogy lovad számára kockázatos lehet a fagyott fű fogyasztása, érdemes megfontolni a legelés korlátozását, és inkább réti szénából fedezni lovad szálastakarmány-szükségletét napközben is.

Emellett télen célszerű lovad számára is a méregtelenítés, hogy tisztán tartsd az ereket, a veséket és a májat, így a méreganyagok könnyen távoznak.

Equimins detox liquid herbal blend
Detox gyógynövényi oldat

Képek forrása: Pixabay

Az Equimins termékkínálatában minden olyan takarmányt és táplálékkiegészítőt megtalálsz, ami segít lovad egészségének megőrzésében. Kérdéseiddel fordulj bizalommal az Equimins termékfelelőséhez, Möhöly Christához, aki lovad életkora, fajtája, terhelése szerint energia- és vitaminszükségleteire vonatkozó, személyre szabott takarmányozási tanácsokkal is tud segíteni.

Kapcsolódó cikkek
Kommentek