Lótartás: lovardában vagy otthon?

Lotartas otthon fouganza1200

"Egy normális istállóban már azt se tudják, mennyit kérjenek – inkább otthon tartok lovat!" - Ebben a szellemben egyre nő azok száma, akik otthoni lótartásra adják a fejüket. Elsőre vonzónak tűnhet, hogy látszólag jóval olcsóbban ki lehet hozni, mint a bértartás díja. De vajon tényleg megéri?

Sokan szeretnének saját lovat, már lovas karrierjük legelején. A kezdő lovasok többségének fejében szinte a kezdet kezdetén megfordul a saját ló gondolata. Ahol adottak az anyagi feltételek egy ló azonnali megvételéhez és a szülőnek, vagy a leendő gazdának fogalma sincs arról, hogy ez mivel jár (honnan is lenne), ennél fogva nagyon könnyen megvezethető, ott rendszerint elég hamar bele is ugranak a lóvásárlásba. (Légyszi, csak csikót ne!) És ha nem vigyáznak, évekre berántják őket a mókuskerékbe anélkül, hogy észrevennék.

Amikor pedig kezdenek rájönni a dolgokra, általában már késő. A lótartással kapcsolatban a felelősséget és a hozzáértés szükségességét nem lehet eleget hangsúlyozni. Következzen most egy kis áttekintés a lótartás konkrét anyagi hátteréről! Mert a lovat nem megvenni drága. Egy átlagos hobbiló egy év alatt "megeszi" a saját vételárát, akkor is, ha makk egészséges.

Lovat tartani lovardában lehet ridegtartásban, bokszban és ennek mindenféle köztes variációja is szóba jöhet. Gyakorlatilag ha a ló az éjszakát bokszban tölti, akkor az bokszos tartásnak minősül. Árak tekintetében általában ezt a két kategóriát különböztetik meg, illetve vannak lovardák, ahol külön kell fizetni egyes szolgáltatásokért, például a fedeles lovarda, a patamosó vagy a lószolárium használatáért. A másik lehetőség, hagyományos módon háznál tartani önköltségi áron a saját szakálladra, vagy ismerősnél, minimális összeggel afölött.

Legolcsóbban akkor lehet megúszni, ha az ember saját telkén adott egy 2-3 bokszos istálló, vagy egy beálló. Ekkor a saját munkáját, melyet minden áldott nap(!) belefektet, nem kell megfizetnie, ez igaz.

Istallo fouganza1200

De mégis: mennyibe kerül egy ló tartása?

A széna ára bálánként 5-15.000 Ft annak függvényében, hogy milyen évszak van éppen és milyen volt az előző évi termés. Egy lónak naponta kb. 10-12 kilogramm szénával, egy hónapra egy körbálával érdemes számolni. Szalma kapható általában 3-5000 Ft között, a tartásmódtól függően lovanként szintén körülbelül egy bálára lesz szükség. A forgács, vagy a pormentes szalma alom ennél drágább, de az egyszerűség kedvéért most csak vegyük a legolcsóbb, leghétköznapibb variációt mindenből. A ló munkaterhelésétől függ, hogy milyen szemestakarmányt érdemes etetni és mennyit. Az azonban biztos, hogy ha a ló rendszeresen dolgozik, akár nyereg alatt, akár fogatban, akkor szüksége van rá. Zabot, árpát beszerezhetsz mázsánként 5000 Ft körül, egy lónak egy hónapra egy mázsával számolj.

Igaz, nem a lóval járó többlet fog csődbe vinni, de a lótartás bizony meg fog látszani a közüzemi számláidon. Valamint számolj a körmölés, patkolás, féreghajtás és vakcinázás költségeivel is.

Ha mindezt összeadod, kiderül, hogy önköltségi áron a lótartást meg lehet oldani egy szűk esztendőben, ha mindent borsos áron kell megvásárolsz tél közepén, akkor is körülbelül havi 25 – 30.000 Ft-ból. És itt szoktak felcsillanni a naiv szemek. Dejó! Vegyünk lovat, tartsuk otthon, majd én etetem, trágyázom! Suli / munka előtt, majd korán felkelek! Vagyis ne is vegyünk, fogadjunk örökbe inkább, mert az legalább ingyen van... (Ez is megér egy külön cikket, de arról majd legközelebb.) Mielőtt ebbe fejest ugranál, az alábbi legalapvetőbb kérdéseket érdemes átgondolni, avagy:

Készen állsz az otthoni lótartásra? - Checklist

  • Lovat tartani egyedül nem lehet. A ló csordaállat, kell mellé minimum egy póni is, az pedig már másfél ló. Vagy egy másik ló.
  • Egy gyerek vagy egy kezdő lovas szájából, aki életében nem fogott a kezébe vasvillát – hiába volt egy hétig lovastáborban és segített lelkesen a lovak körül egész nap – aligha lehet komolyan venni, hogy majd ő minden nap felkel és ellátja az istálló körüli összes teendőt. A vége jó eséllyel az lesz, hogy megbízhatsz valakit, aki ért hozzá, de az is pénzbe kerül és nehéz megbízható embert találni.
  • A lovakat MINDEN nap nagyjából azonos idősávban meg kell etetni, ki kell trágyázni, be kell almolni. Hol fogod tárolni a trágyát? Felkelsz hozzájuk ugyanabban az időpontban az év 365 napján? Gondoskodsz róla, hogy mindig legyen elegendő friss ivóvizük? Kire bízod őket, ha szeretnél elutazni egy hétre?
  • A lovat rendszeresen mozgatni kell, nem elég kicsapni a hátsó kertbe, ahogy sokan elképzelik. Otthon nincsenek meg azok a feltételek, melyek egy lovardában, tehát nincs pálya, hacsak nem építesz egyet. Terepre lehet menni, ott, ahol ezt nem tiltják. Sajnos a legtöbb föld már magánkézben van, a lovasokat pedig nem mindenhol látják szívesen. Hogyan fogod mindezt napi szinten megoldani?
  • Ha valamelyik ló akármilyen okból megszökik (könnyebb, mint gondolnád) és balesetet okoz, kitalálod, hogy az kinek a felelőssége? Úgy bizony, a ló tulajdonosáé.
  • Ki fog megtanítani lovagolni? Lehet, hogy van már némi rutinja az embernek, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy edző nélkül nem lehet fejlődni és hosszútávon sok ló nő a gazdája fejére észrevétlenül, és lesz baleset, vagy veszély forrása.
  • Mi van akkor, ha elmész otthonról dolgozni 8-10 órára és közben a lovad bekólikázik, vagy megsérül? De ha otthon vagy, akkor is: van annyi rutinod, hogy észrevedd, ha valami nincs rendben vele?

Nem is olyan egyszerű, ugye?

Ezeket figyelembe véve rögtön kiderül, mennyi előnye van annak, ha a lovat lovardában tartod, olyan helyen, ahol a huszonnégy órás felügyelete, etetése, trágyázása megoldott. Ha ridegtartásban van elhelyezve, akkor az sem probléma, ha nem mész ki hozzá minden nap. Havi 30-40.000 Ft-ért lehet egy lovat ilyen formán elhelyezni. És nyugodtan alszol.

Fouganza ss18 pl 140 girl print jr 002 Expires on 14 11 2021

Mi szól a lovardák mellett?

Ha ennél kényelmesebb megoldásra vágysz, vagy ha versenyezni szeretnél, akkor viszont ennél több kell. A legdrágább a bokszos tartás, főleg akkor, ha a lovarda rendelkezik fedelessel, jártatógéppel, lószoláriummal, akadályparkkal, minden olyan tárgyi feltétellel, ami lehetővé teszi az egész éves munkát a lóval, akár versenyzés tekintetében is.

Az árakat nagy mértékben befolyásolja a megközelíthetőség. Ugyanazért a szolgáltatásért akár több tízezer forinttal többet is elkérnek Budapesten és környékén, mint egy kisebb város vonzáskörzetében. Éppen ezért itt mozognak legszélesebb skálán az árak. Havi 50-110.000 Ft környékén bármi előfordulhat. Kisebb, családi lovardákban lehet csak ennél olcsóbban megúszni.

Természetesen ezek még csak a tartási költségek. Nem számoltuk hozzá a körmölést/patkolást, ami lovanként kéthavonta szintén 4-20.000 Ft-ot jelent, igénytől és kovácstól függően. A vérvételt, a vakcinákat és a féreghajtást, ami akkor is rendkívül fontos, ha a ló nem jár versenyre. Ezek együttesen szintén több tízezer forintot tesznek ki évente. És ha szerencséd van, akkor "csak ennyibe" kerül, hogy van egy egészséges lovad, tegyük fel, hogy nincs szükség kiegészítő takarmányra, gyógyszerre, és semmilyen kezelésre. Külön bejegyzést érdemelne, hogy ha egy lovat ilyen-olyan okból klinikára kell vinni, az mennyire tud fájni anyagilag.

Lovarda lovaglas illusztracio fouganza1200

Van köztes megoldás!

Ezzel szemben, ha veszel egy lovasbérletet, az havonta kb. 20 000 Ft. Általában nyolc-tíz alkalomra szól és van egy csomó előnye:

  • Ha nem akarsz menni - nem mész. A saját lóhoz akkor is menni kell, ha a szél hordja a havat, ha beteg vagy, ha randid van és semmi kedved hozzá.
  • Ha egy iskolalónak baja van - nem a te felelősséged és nem a te gondod anyagilag.
  • Ha pár hónap múlva rájössz, hogy egy másik ló sokkal jobban passzol hozzád, átülhetsz arra.
  • Ha pedig kevés az egy bérlet, vehetsz kettőt is és még mindig "csak" ott vagy, mintha lenne egy lovad ridegben – a vele járó állandó aggódás nélkül.

Ha ezt csináltad pár évig és ezek után még mindig lelkes vagy és saját lóban gondolkodsz, na akkor van értelme.

Egy szó mint száz: a lovaglás és a lótartás sehogy sem olcsó. Vagy sok pénzedbe kerül, vagy kevesebb pénzedbe, viszont rengeteg idődbe és olyan kötöttséget tesz rád, amit nem biztos, hogy életmód szintjén hosszútávra elképzelsz magadnak és a családodnak. Ami bejön a réven, elvész a vámon, örök igazság, ahogy az is, hogy az idő bizony tényleg pénz. Gondolkodni pedig mindig előre érdemes, nem akkor, amikor már van egy lovad és szembesülsz a problémákkal.

Lovarda illusztracio fouganza1200

Írta: Vinnay Patrícia - Fouganza, országos lovassport felelős

További lovas írásait a SportoljMa.hu blogon találod >>

Forrás: SportoljMa.hu
Fotó: Decathlon, Fouganza

Kapcsolódó cikkek
Kommentek