Hogyan tovább, huculok?

Hucul szeru lo 1200

Pócsmegyer település nevét egycsapásra megismerte az ország, amikor fény derült arra, hogy egy helyi állattartó borzalmas körülmények között tart hucul lovakat. Az állatvédők két életveszélyes állapotban lévő lovat vettek gondozásukba, a hatóságok pedig eljárást indítottak az állattartóval szemben. A Riderline a Pest Megyei Kormányhivatalhoz fordult az üggyel kapcsolatos bővebb tájékoztatásért.

A június 16-án, vasárnap napvilágot látott eset után néhány nappal, június 21-én a Riderline tájékoztatásért fordult a Pest Megyei Kormányhivatalhoz, ahonnan július ötödikén, pénteken este kaptunk választ. A tájékoztatás közlésével vártunk még egy kicsit abban a reményben, hogy a helyszínen készült fotókat is felhasználhatjuk majd, de képi anyag sajnos nem érkezett. A Pest Megyei Kormányhivatal tájékoztatása:

„2019. június 18-án a Pest Megyei Kormányhivatal két hatósági állatorvosa a Szentendrei Rendőrkapitányság két nyomozójával, valamint Pócsmegyer Önkormányzatának polgármesterével és titkárságvezetőjével helyszíni szemlét tartott Pócsmegyeren.

A 23 kifejlett illetve egy évesnél idősebb lóból, valamint 2 szopós csikóból álló állomány egy külterületi ingatlanon található. Az állattartó helyen egy 15 és egy 3 bokszos istálló, valamint takarmánytároló áll.

A szemle időpontjában a lovak legelőterületen tartózkodtak, ahol elegendő terület áll rendelkezésükre. A területen korábban valószínűsíthetően nem tartózkodtak kint, mert a fű magas, csak részben letaposott, kevés friss trágya látható.

A telepen lévő felnőtt és növendék lovak mindegyike rendelkezik lóútlevéllel. Az útlevelekben ugyanakkor sem védőoltást, sem a kötelező vérvételek eredményét, sem parazitamentesítő kezelést nem rögzítettek (bár ez utóbbi nem kötelező kedvtelésből tartott lófélék esetében).

A lovak kondíciója a nagyon gyenge/rossztól a jóig változó volt, a közepes vagy ennél rosszabb állapotúak voltak többségében. A telepen takarmányozási vagy gyógykezelési naplót nem vezettek. A takarmányozást az egyik szomszédos településről egy lótartó vállalta, aki emellett a Pest Megyei Kormányhivatal által előírt állategészségügyi megelőző kezelések és diagnosztikai vizsgálatok elvégzésében is segédkezik annak érdekében, hogy a lovak mielőbb megfelelő állapotba kerülhessenek. Az állatok ezekkel a feltételekkel helyben hagyhatók, felügyelet mellett.

A Pest Megyei Kormányhivatal a telepre állategészségügyi forgalmi korlátozást rendelt el, amely az előírt kezelések és laboratóriumi vizsgálatok elvégeztetéséig és az eredmények bemutatásáig fenntartandó.

A június 24-én végrehajtott utóellenőrzés során a Pest Megyei Kormányhivatal munkatársai meggyőződtek arról, hogy az itatókat feltöltötték, a lovak napközben 4 alkalommal kapnak inni. A lovak kondíciója javuló, a segítők leápolták őket. A telep állategészségügyi forgalmi korlátozás alatt áll, ami az előírt kezelések és laboratóriumi vizsgálatok elvégeztetéséig és az eredmények bemutatásáig biztosan fennmarad.

A Pest Megyei Kormányhivatal munkatársai a továbbiakban is mindent megtesznek azért, hogy az ügyben érintett állatok jóléte biztosított legyen és további sorsuk megnyugtatóan rendeződjön, amelyben együttműködnek a NÉBIH, a Rendőrség, az Önkormányzat és az állatvédők munkatársaival.

A Pest Megyei Kormányhivatal felhívja a figyelmet arra, hogy mind társállatok, mind haszonállatok esetében állatkínzás, bántalmazás vagy elhanyagolás esetén mindenképp tegyenek írásos bejelentést:

  • a jegyzőnél,
  • a helyi rendőrkapitányságon,
  • a területileg illetékes járási hivatalnál,
  • a NÉBIH zöld számán: 06-80/263-244

A bejelentők minden esetben kérhetik, hogy személyazonosságukat az eljáró illetékesek ne fedjék fel az érintett állattartó előtt.”

A Riderline a Pest Megyei Kormányhivatalnak küldött megkereséssel egyidőben tájékoztatásért fordult Pócsmegyer jegyzőjéhez, illetve a Pest Megyei Rendőr-főkapitánysághoz, de cikkünk megjelenéséig választ sajnos nem kaptunk.

A pócsmegyeri polgármester egy állatvédelmi bejelentésre június 24-i válaszként adott levelében leírja, hogy az elmúlt években nem történt hivatalos bejelentés, panasz az állattartóval szemben, illetve hogy egy 2018-as gázolásos baleset miatt rendőrségi eljáráás van folyamatban. Leírja emellett azt is, hogy hatósági ellenőrzés az állattartónál korábban nem történt. A levelet a Bottyán Equus Hungária Közhasznú Alapítvány Facebook oldalán tették közzé.

A helyszínről elszállított két kritikus állapotú csikót a Bottyán Equus Hungária Közhasznú Alapítvány vette gondozásába, számukra Horze Lovasáruház szervezett gyűjtést:

A borítókép illusztráció. Kép forrása: Pixabay

Kommentek